19 Ocak 2018 Cuma

Akla gelen ilk 2 isim de Rijkaard ve Prandelli


Bu konu üzerine bir 5'li yapacağım. Galatasaray'da teknik direktörlük yapmış ama Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra kariyeri çöküşe geçmiş teknik direktörler üzerine. Akla gelen ilk 2 isim de Rijkaard ve Prandelli. İkisi de Galatasaray'a geldikleri dönemde Avrupa'nın en iyi teknik direktörleri arasındaydı.

Bugün ise isimlerini pek anmıyoruz. Rijkaard'ı takip ettiğim kadarıyla teknik direktörlüğü bıraktı. Yaşı da henüz 55, teknik direktörlük anlamında oldukça genç. Bugünün Barcelona'sının temelini atan isimlerden biriydi, bu düşüş de değil, kayboluş. Barcelona sonrası Galatasaray'a gelmesi de sürprizdi, o ara hiç mi teklif almadı, neden daha büyük bir takıma gitmedi diye hep sordum.

Yine de Galatasaray'a gelmesi büyük heyecandı, 4-3-3 ve total futbol sevdasıyla. Olmadı yalnız, gerek yönetim, gerek kendi hatalarıyla. Rijkaard'a uymayan bir yapımız vardı ve her geçen zaman işini daha da zorlaştırdık. Galatasaray sonrası ise Suudi Arabistan'ın başına geçti, oradan da ayrılışı 2013. O günden bu yana hiçbir takım çalıştırmadı.


Prandelli de böyle bir isim, benim için en az Rijkaard kadar heyecanlı adımdı. Prandelli'nin Parma ve Fiorentina'sını asla unutmayız, tam bir taktik canavarıydı. Sonrasında İtalya Milli Takım'ına geçti, bence orada da büyük işler başardı. 2014 Dünya Kupası'nda ise İtalya'yla yaşadığı hayal kırıklığı sonrası görevinden ayrıldı.

Sürpriz olan şu, hemen akabinde Galatasaray'ın teklifini kabul etmesi. Arada 15 gün var, Prandelli'yi ikna edebilmek büyük işti. Handikap şu oldu, ilk kez İtalya dışına çıktı ve o da 5+3 yabancı kuralı sarmalında yok oldu gitti. Zaman tanınsa daha iyisini yapar mıydı bilmem, bence o sezon şampiyon yapamazdı, daha uzun zaman lazım. Yine de o şampiyonlukta katkısı vardır, sezon öncesi takımı son derece iyi hazırladı.

Galatasaray sonrası ise o da kayıplarda. 2 yıl boşta kaldı, hiçbir takım çalıştırmadı ve Valencia'yla anlaştı. Orada da sadece 10 maça çıkabildi ve büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. En son Birleşik Arap Emirlikleri takımı olan Al-Nasr'ın başına geçti ve gün itibariyle oradan da kovuldu. Yaşı 60 ve Galatasaray sonrası kariyeri neredeyse sıfırlanma noktasında. 

İtalya'ya da dönmüyor ya da neden İtalya'dan kimse kapıları açmadı. İyi olduğu yer orası, taktik noktasında orada anlaşılıyor, burada yapamadı. Güzel de bir insan, başarılı olsun isterim. Bakalım o tekrardan ayağa kalkabilecek mi, uzun zamandır kendisini hayal kırıklıklarıyla ve boşta olduğu zamanla değerlendiriyoruz..

2 yorum:

  1. Rijkaard Barcelona'dan ayrıldıktan sonra bi sezonu boş geçirerek gelmişti diye hatırlıyorum.Bizden sonrasını yazmışsın zaten.Acaba sıkıldı mı teknik direktörlük yapmaktan diye düşünüyor insan çünkü bi teknik direktör için yaşı genç.Belki de istemiyordur artık teknik direktörlük yapmayı.Prandelli ise tamamen çöktü ve yaş olarak da Rijkaard'dan yaşlı belki o da bırakır tamamen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zirvede geldi bence, 1 senelik araların sorunu olmaz. Teknik direktörlük yapmak istemedi belki de, geliştirmedi kendini, çalışmadı daha fazla.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir