19 Ocak 2018 Cuma

Bir hücum planı oluşturmak ve organizasyon dahilinde hareket etmek


Tudor dönemini eleştirmiyorum, yanlış anlaşılmasın. "Tudor döneminde hiç mi iyi bir şey yoktu" gibi eleştiriler alıyorum. Elbette vardı, iyi kurulan ve hazırlanmış bir takımdan bahsediyoruz. Hücum kalitesi ve iştah da gayet yüksekti, ta ki Tudor bu ayarları bozana kadar. Kendi kurmuştu, işleyen ve büyüyen bir düzen izliyorduk. Kendi sonunu hazırladı, futbolcular da ısrarla bozulan bu düzenin altını çiziyor.

O süreçte Belhanda ve Feghouli hep tartışıldı. Feghouli'nin sıkıntısı sezon başında kamp görmemesi ve sezon içinde bir türlü istikrar sağlayamaması oldu. Tam ayağa kalktı dedik, araya 1 aylık ceza girdi. Bu anlamda Ocak ayında görmüş olduğu kamp en çok onun ihtiyacıydı ve gerçek anlamda kalitesini ligin 2. yarısında göreceğiz.

Asıl konu Belhanda, kendisi özelinde bir türlü anlaşamadığımız isim. Belhanda'yı beğeniyordum ve ısrarla daha iyisini yapabileceğini söylüyordum. İstikrarını tartıştık, sürüklediği maç sayısı azdı. Oyun içinde hep var, çok hareketli, mücadelesi çok iş gördü ama beklenti yüksek ve farklı. 17 maçta 2 gol 6 asist kötü bir rakam değildi, yine de hücumda daha fazlası isteniyor. Doğal da, o kalitede bir futbolcu.

Belhanda'da değişim var öncelikle, bunun altını çizelim. 8 numarayım diyordu, şimdi 10 numara olduğundan bahsetmeye başladı. Göztepe maçı örnek, ilk yarıda orta sahaya daha yakındı, 2. yarıda ise rakip kaleye yaklaştığında etkisi çok büyük oldu. Bucaspor maçında da bunu gördük, oyunu sürükleyebildi, tam bir 10 numara oyunu oynadı. 2 tane kaçırdı mesela ama denedi, o an oradaydı. Onlar da gol olur, asist rakamı da daha yükselir. Fatih Terim'in en büyük dokunuşu onun üzerinde olacak.

Belhanda ve Feghouli gibi isimlerin bireysel kalitesi çok yüksek. Bir hücum planı oluşturduğunuz ve organizasyon dahilinde hareket ettiğiniz de böyle isimlerle farkınızı ortaya koyuyorsunuz. Bucaspor maçında beni en çok mutlu eden unsur da bu oldu, tüm pozisyonlar organizasyon dahilinde geldi. Sadece Belhanda ve Feghouli değil, Selçuk İnan'ı da bu organizasyona dahil ediyorum. Israrla dikine oynadı ve bunun artısı yüksek oldu. Bu plan içinde o da yükselebilir.

Selçuk İnan, Yasin Öztekin, Sinan Gümüş, Eren Derdiyok gibi isimleri kazanmak ve şans vermek lazım. Tudor'un elinde iyi bir yedek kulübesi yoktu ama o da kenardan katkı almayı hiç denemedi. Fatih Terim'in ise ilk icraatlarından biri bu oldu, alternatifleri arttırmaya çalıştı. Selçuk İnan ve Yasin Öztekin buna iyi cevap verdi, Sinan Gümüş ve Eren Derdiyok ise istenen düzeyin hala gerisinde..

2 yorum:

  1. latov kadar hücumda doğru pozisyon alan bir bek fazla yoktur heralde ama işin icraat kısmına gelince eksik kalıyor, bu maç iyi oynasa da daha iyisini yapabilir bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde kalmıyordu, bu sorunu bizde başladı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir