4 Kasım 2011 Cuma

Alex Ferguson: Gümüş Yılını Kutlarken

Çeyrek asır, dile kolay... İnsanlar 25 yıl aynı meslekte bile çalışmakta zorlanırken, sadece aynı meslekte değil, aynı takımda, aynı şehirde, aynı taraftarla geçen 25 yıl... Alex Ferguson, bugünlerde Manchester United teknik direktörlüğünün 25. yılını kutluyor. Geride kalan 25 yıl içinde yönetimler, futbolcular, yardımcılar ve ekipler değiştirse de, onun için değişmeyen tek şey, başarıya odaklı takımı ve güzel futbol oynatma isteği oldu her zaman. United'ın başında geçirdiği 25 yılı "sonu çok uzakta olan bir peri masalı" olarak tasvir ediyor Ferguson. Kurduğu takımlarla, kazandığı başarılarla ve mesleğinin zirvesinde olmasıyla, kendi peri masalını yazan bu adama saygı duymak kalıyor bize de.








Busby vs Ferguson
Manchester United tarihine baktığımızda takımın kimliğini tamamen değiştirip efsaneleşen iki teknik direktör görürüz biri Matt Busby diğeri de Alex Ferguson'dur. O elim uçak kazası yaşanmamış olsaydı, Busby ve takımı geride kalan yüzyılın en özel ekiplerinden birisi olarak adlarını tarihe yazdıracaklardı şüphesiz, ama o takımın yaşayamadıklarının sonraki United jenerasyonlarına katkısı çok büyük oldu. Kurulan her takım, Busby Babes ile kıyaslandı. Fakat gerçek şu ki, Ferguson jenerasyonları kadar Busby Babes'e yaklaşabilen bir takım kurulamadı. Ferguson jenerasyonları diyorum, çünkü bugünkü takımla birlikte 3. döneme girdik diyebiliriz. İlk geldiği dönem, 92 sınıfı dönemi ve elbetteki son jenerasyonu. Özellikle Giggs'li, Scholes'lu, Cantona'lı, Beckham'lı, Neville'li o 92 sınıfı dönemi Ferguson'un 25 yıllık Manchester United geçmişinin altın kadrosuydu. Bugün gelmiş geçmiş en iyi oyuncuların olduğu rüya takımımızı yazmamız istense, hemen hemen hepimiz United'dan minimum bir oyuncu yazarız. İşte o rüya takımlarla, altın kadrolarla ve müthiş tecrübesiyle 25 seneye 12 Premier Lig şampiyonluğu, 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 5 FA Cup şampiyonluğu, 1 Süper Kupa ve 2 de dünya şampiyonluğu sığdırmayı başardı Ferguson. Gerçi tüm bunlar birer istatistikten ibaret ve malum onun da dediği gibi istatistikler mini etek gibidir.



Hayatın her alanında olduğu gibi futbolda da tüm doğrular bir araya gelmeden başarı yakalanmıyor. Ferguson'un, 25 senedir United'da zaferden zafere koşarken, yaptığı tek şey tüm doğruları bir araya getirmek oldu. Kazandığı tüm başarılarla, futbola kattığı o renkle, yaptığı doğru açıklamalarla ve tabii ki her maçta çiğnediği o sakızlarla, Ferguson günümüz futbolunun en güzel figürlerinden bir tanesi. Premier League sevmeyebilirsiniz, Manchester United'dan haz etmeyebilirsiniz, ama Alex Ferguson'a saygı duymayan insan da futbolu seviyorum demesin artık. 25 sene çok güzel geçti, bi 25 sene daha olsun. Ne dersiniz, hoş olmaz mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir