30 Ekim 2019 Çarşamba

4-4-2'yi görmedikçe de rahat etmeyeceğim


4-4-2 konusunun içinden çıkamayız. Bu formasyonu görmedikçe de rahat etmeyeceğim. Mevcut yapıya en uygun formasyon olduğuna inanıyorum. Orta saha ve forvet rotasyonuyla bunu söylemek mümkün. Forvette birbirini tamamlayabilecek, orta sahada "orta saha özellikli kanat" formatında ya da direkt kanat kullanılabilecek isimler de var. 

Biz ise 4-3-3 sarmalında yola devam etmekteyiz. 4-3-3'le, yani mevcut oyun felsefesiyle devam ettikçe de futbolcuların yerinin değişmesinin bir anlamı kalmayacak. Bu hareketsizlik, temposuzluk, hücumda çoğalamama haliyle kısır maçları izlemeye devam ederiz. Şu an beğenmediğimiz ama yükselmesi muhtemel futbolcular var, o yol da formasyon değişikliği gibi.

Forvet rotasyonu mesela. Babel'in kanattan ziyade forvette daha iyi iş çıkaracağını düşünüyorum. Fiziğini, gücünü ve bitiriciliğini rakip ceza sahası içinde ve yakınında kullandığında etkili olacak. Pas oyununa yatkın, oyun kurulumunda etkin olabilecek bir futbolcu. Haliyle de formasyon değişikliğinin Babel üzerinde etkisi olur.

Falcao'yu konuşmaya gerek yok, iyiyse oynar. Andone'yi de izliyoruz, çok çalışkan ve ön alana hareketlilik getiren bir isim. Adem Büyük de oyuna dahil olduğunda kötü bir maçını izlemedim, oraları iyi karıştırıyor. Elimizde 4 iyi forvet var, bu rotasyonu iyi kullanmak da 4-4-2'den geçiyor. Rizespor maçında Adem Büyük / Andone ikilisini izleyebiliriz mesela.

Orta sahada da büyük bir bolluk var. Kanatlı düzende de, orta saha özellikli kanatlı düzende de kurgu oluşturulabilir. Belhanda / Feghouli gibi isimler "orta saha özellikli kanatlı düzene" uygun. Belhanda'yı doğal olarak bugünlerde beğenmesek de bir de 4-4-2'nin sol kanadında görelim derim. Feghouli ise zaten oynar, Beşiktaş maçının ilk yarısında eski günleri gibiydi. Lemina'yı da bu şekilde kullanabilirsiniz.

Seri / Nzonzi göbeği oluşturur, Taylan Antalyalı da alternatif olur. Kanatlı düzen derseniz de Ömer Bayram, Emre Mor, Jimmy Durmaz gibi iyi bir rotasyon var. Orta sahadaki bollukta birçok formül oluşturulur, yeter ki 4-3-3 sarmalının dışına çıkalım. Şu yapının 3-5-2 oynarken iyi bir şeyler yapabileceğini gördük, bir de 4-4-2'yi izleyelim.

3 yorum:

  1. Fenerbahçe Trabzon ve Beşiktaş sahte gizli forvetli veya direkt çift forvetli duzenlerle ileriye 2 yazarak başlıyorlar maçlara. Çünkü ligimizdeki orta sıra ve altı takımların savunmasını aşmanın yolu oralarda mücadele edecek ve ceza sahasini karıştıracak oyuncularla oynamak. Biz halen daha bunu kesfedemedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döneceğiz gibi artık o oyuna, değişim bekliyorum.

      Sil
  2. Farklı rollerde olur, illa Melo'lu günler gibi düşünme. Nzonzi orta saha çizgisinde de 6 numara gibi oynar, defansif oyun kuruculuğunu yapar.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir