10 Şubat 2020 Pazartesi

Adem Büyük 32 yaşında olsa da, Fatih Terim'in kazandırdığı bir değer oldu


Falcao ve Andone gibi iddialı forvetlerin yokluğunun çok büyük bir handikap yaratmamasının tek nedeni var. Adem Büyük o boşluğu öyle bir doldurdu ki şu sıkıntılı süreci kayıpsız atlatıyoruz. Ligin ilk yarısında da hücum yükünü tek başına taşıdığı bir dönem olmuştu. Babel'in varlığında da ondan çok daha katkılı olmasına rağmen ilk fırsatta kenara almıştık. Oysa Şampiyonlar Ligi'nde dahi tek golünü atan futbolcu.

Bu dönem ise doğal olarak her hücumcu gibi o da yükseliyor. Yazmaktan sıkılsam da tekrar edeyim, 4-2-3-1 düzeni ve tempoya yöneldikten sonra hücumda çark dönüyor. Belli bir organizasyon dahilinde hareket ediliyor ve doğaçlama işini bıraktık. Adem Büyük de bu sayede ekmeğini taştan çıkarmanın yanına, rakip ceza sahası etrafında istediği topları aldığındaki etkisini ekledi.

Son 3 maçta attığı 4 gol tesadüf değil. Rakip ceza sahası içindeki bitirici etkisi çok yüksek. Gezerek de oynuyor, bekleyemiyor. Ön alanda baskıyı ilk başlatan futbolcu. Adem Büyük sahada olduğunda pres onun üzerinden başlıyor. Rakip ceza sahası içinde gol noktasında da bir anda beliriyor. Şut / gol oranına bakınca da ortalaması çok yüksektir.

Falcao da ligin 2. yarısından sonra yükseliyordu. O da son maçlarda çok fazla gol attı, geri döndü derken sakatlanması üzmüştü. Bu aralığı Babel dolduramadı mesela, oysa forvette çok daha iyi iş görmesini bekliyordum. Ligin ilk yarısında da böyle bir dönem vardı. Adem Büyük ise şu ana kadar kimseyi aratmadı ve sezonun en güzel hikayelerinden biri olmayı başardı.

Galatasaray kariyerine kanatta başlamıştı oysa. Kamp döneminde sol kanatta Adem Büyük, sağ kanatta ise Jimmy Durmaz oynuyordu. Jimmy Durmaz o rüzgarı devam ettiremese de, Adem Büyük üzerine koymaya devam ediyor. Ligin başlarında rotasyon uygulandığında yine kanatta kullanılmıştı. Malatyaspor deplasmanında sağ taraftaydı mesela. Eksikler onu forvete attı ve orada da tutacak gibi. 

Fenerbahçe, Mevlüt Erdinç'den şu katkıyı alamıyor. Andone öncesinde Mevlüt Erdinç'i transfer etmek istiyorduk ve bu gerçekleşse onu Falcao'nun arkasına yazacaktık. Andone transfer olunca Linnes liste dışı kaldı ve planlar bozuldu. Adem Büyük'ün şu forvet katkısını eminim ki çoğumuz beklemedi. Teknik direktör dokunuşu işte. Adem Büyük 32 yaşında olsa da, Fatih Terim'in kazandırdığı bir değer oldu.

5 yorum:

  1. Ligi iyi bilen bir oyuncu Türkiye'de nasıl oynanması gerektiğini biliyor ve ona göre hareket ediyor. Aynı zamanda golü koklayan bir yapisi da var.

    YanıtlaSil
  2. Resmen Engin Baytar etkisi yapıyor. Ne eksik ne bir fazla.

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok sıcak değildim ama kamp döneminde kendini kanıtladı, sonrasını da getirdi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir