16 Haziran 2025 Pazartesi

Hakan Çalhanoğlu değil de, aynı ayarda x yabancı için ne konuşulurdu?


Hakan Çalhanoğlu ismimin Galatasaray'la anılması kadar, muhalefet edilmesini de bekliyordum. Beklediğim muhalefet de geldi. Basında bazı iddialar yer alıyor ve insanlar bunun üzerinden yorum yapıyor. İlk istenen rakama iş bitecekmiş gibi, o paraya olur mu diyenler başta. Diğer tarafta da Hakan Çalhanoğlu'na bir türlü yer bulamayanlar var. Faal olarak Dünya'nın en iyi orta sahalarından biri olan Hakan Çalhanoğlu'na Galatasaray'da rol bulunamıyor. Inter'in oyunu farklı kabul de, Milli Takım'ın oyunu aynı mı? Montella'nın bulabildiği rolü, Okan Buruk nasıl bulamıyor acaba. Hakan Çalhanoğlu, bazısının gözüne bir türlü giremedi. Bir türlü kabullenemediler onu. Aynı algıyı, Galatasaray üzerinden yürütmek isteyecekler ama elbette bunun karşısında olacağız. Madde madde yazalım.

Hakan Çalhanoğlu, 20 milyon avro bonservisin üzerine alınmaz. Haliyle de bugünden yarına bitecek iş değil. Burada Hakan Çalhanoğlu'nun dirayetli duruşu ve Galatasaray isteği, transferi bizim istediğimiz rakamlara taşır. İzin verin de bonservisi 15 - 20 milyon avro arasında olsun. Bugün Galatasaray diye tutturmasa, bu bonservise çoğu Avrupa devi transferini gerçekleştirir. Galatasaray söz konusu olunca bir anda maliyet yüksek hikayesi yazılıyor. Yıllık ücreti de öyle 10 milyon avro falan olmayacak. Inter'de net maaşı 7.5 milyon avro civarında. Unutuyorsunuz da, bu adam Burak Elmas'ın başkan seçildiği dönem senin için Milan'ı 1.5 ay bekletti. Geliyordu yani. Burak Elmas, maliyeti fazla buldu ve transferi gerçekleştirmedi. 27-28 yaşındaki Hakan Çalhanoğlu'ndan bahsediyoruz. Fedakarlık yaptı yani, yine yapar. Ama her işin de mantıklı bir rakamı vardır. Elbette belli bir maliyet olacak, Dünya'nın faal en iyi 10 orta sahasından birini alıyorsun.

Kimi de diyor ki "Lemina ne olacak". Aynı kişilerin diğer savunduğu nokta, yedekte Kerem Demirbay ve Berkan Kutlu olur mu? 50 tane maç yapacaksın, çoğu birbirinden zor ve farklı rakipler. Kaliteli rotasyon gerekiyor. Bazen biri oynayacak, bazen diğeri. Hakan Çalhanoğlu, salt 6 falan da değil. Sende çift 8'den biri de olacak, yeri geldiğinde yeniden 10'a da kayacak. Arkalarında bazen Torreira / Lemina, bazen Sara ile birlikte. Rotasyon yaptığında, güçlü oyununun devam etmesini istemiyor musun? Yedekler yetersiz diyenler, rotasyon güçleniyor işte, kenardan yapacağın hamleler daha iyi olacak. Maçına göre kurgu imkanını da elde etmiş olacaksın.

Hakan Çalhanoğlu'na oldum olası yapılan öteki çocuk muamelesini de atlamayalım. Şu an Hakan Çalhanoğlu değil de, aynı ayarda x yabancı oyuncuyu alıyor olsan "heyecandan" uyuamayacak insanlar var. Ama söz konusu Hakan Çalhanoğlu olunca, alelade bir transfer yapıyormuşsun hissiyatına kapılıyorlar. Milli Takım'da da oldum olası iyi performans verir ama bir türlü Inter veya Milan'da olduğu kadar oynamadığı iddia edilir. Orada başka rol, burada başka. Liderlik yapıyor, seni sürüklüyor. Futboldan anlıyorum diyen de bunu görüyor. Ama öteki çocuk olduğu için konuşulmaz. Öteki çocukluğu da gurbetçi olması. Türkiye'yi seçmesi mi suç oldu? 

Gelelim çok güldüğüm o mevzuya. Son 3 yılın 2'sinde Şampiyonlar Ligi finali görmüş bu futbolcuyu "tempo" üzerinden yorumlamak. Hakan Çalhanoğlu transfer olduğunda tempomuzu düşürecekmiş, biz ne yaparız diye düşünüyorlar. Inter'e baktığında tempolu, hareketli futbolcu kaynıyor tabii. PSG, başka bir hikaye yazıyor da, Inter de final oynadı neticesinde. Hakan Çalhanoğlu da bu yapının kalbi. Sara, Torreira, Yunus Akgün, Barış Alper Yılmaz, Sane, Eren Elmalı, Davinson Sanchez, alacağın sağ bek. Bunlar mı temposuz? Geriden oyun kuramayıp, Osimhen'e top şişirme mevzusunu eleştiriyorsun. E geriden oyun kurmanın elit isimlerinden biri geliyor. Seni pasla oradan çıkaracak isim. Bazısının ne istediğini gerçekten anlamıyorum. Sara da bir yere gitmiyor bu arada, Hakan Çalhanoğlu hamlesiyle birlikte daha da yükselecek. Tezatlık diz boyu.

24 yorum:

  1. günümüz futbolunda sara-lemina-torreira-hakan..dördü aynı anda da oynar şampiyonlar liginde de..bizim yeni sezonda esas sorunumuz artık top class takımların forvetsiz oynadığı ortamda çift forvetle oynamaya kalkmamız olur. eğer osimhen gelirse ve icardiye yanında yer bulmaya kalkarsak..esas böyle bir şey kalmadı dünyada..3-5-2 bile 3-7-0 oldu artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çift forvet işine girişeceğimizi düşünmüyorum. Osimhen kalırsa da bu durum değişmez, o oynar.

      Sil
  2. Yahu ben anlayamıyorum gerçekten birçok takım dinamik ortasaha için genç hızlı oyunculara yatırım yapıyor bizde sanki çok dinamik bir ortasaha kurulumumuz var gibi 30 yaş üstü adamları topluyoruz geçen yıl ders alınmıyor maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rakip 36 yaşında tempolu kanat bek almaya çalısıyor on milyon bonservis verip..belki ondandır,31 bile bize yaşlı gelmiyor artık

      Sil
    2. Kimler genç, hızlı orta sahalara yatırım yapıyor bilmiyorum. Hakan Çalhanoğlu, son 3 yılda 2 kez CL finali oynayan takımın büyük orta sahası. Milan gidiyor Xhaka, Modric alıyor mesela.

      Sil
  3. Fayda sağlayacağına yerli olmasının şampiyonlar ligi için nemli olduğuna kesinlikle katılıyorum ama burakında bonservisi 15-20 milyon olsun kısmına ise kesinlikle katılmıyorum 6 ay sonra 32 yaşında olacak adam kimse 15-20 milyon bonservis vermez, ikincisi şu anda net 5 milyon maaşı bile zar zor alır, kimse şu anda 7,5 alıyor demesin, hakan bonservissiz intere imza attı haliyle interin diğer bonswrvissiz tranferlere verdiği gibi bir tık fazla maaşa attı ardından en parlak döneminde sözleşme yeniledi dolayısıyla bu maaşları 3 yıl önceki hakan için ödenen maaş dolayısıyla 7-8 milyon bonservis ve 5-6 milyon maaş ve maksimum 3 hatta 2+1 sözleşme ile alınabiliyorsa alınmalı yoksa 20 milyon nedir ya aşırı abartı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15 milyon avro bandını herkes verir. Burada şans futbolcunun sana gelmek istiyor olması.

      Sil
    2. Araplar hariç avrupada özellikle covid sonrası 32 yaş ve üzeri 15-20 milyon bonservis verilen 10 taneyi bırakın 5 kişi sayılmaz. Bu rakamları kimse vermez hepimizin ortak gayesi gs 15-20 milyon rakamlarını normalleştirmeyelem lütfen

      Sil
    3. Hakan Çalhanoğlu için 15 milyon avro'lar verilir. Xhaka daha yaşlı, Milan verecek mesela.

      Sil
  4. hakan çalhanoğlu bazı özellikleri bakımdan a class bi oyuncu ama mesela ben belhanda'yı tercih ederim çünkü çok daha yönlü bi oyuncuydu. belhanda da kendini bi türlü sevdiremedi, adamın 10 numara olmadığını anlatamadık. şimdi belhanda'yı örnek verdim çünkü hakan da gelirse o maliyetler ile başı çok çok ağrır. çok tepki çeker. %100 yaşanır bu. 15-20 bandına nasıl razı gelinir ya 31 yaşında oyuncu. 5-6 m€ maaş ve 3-4 m€ yıllık maaş (torreira maaşı) yeter de artar bile . fazlası hem kulübün parasına zarar hem de ileride hakan'a çok zarar verir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı tarzlar ama Hakan Çalhanoğlu da mevcutta en iyi merkezlerden biri. Şu an çok az kişiyle kıyas kabul edilir.

      Sil
  5. Gelsin ama çok ciddi bir bonservis verilmesi saçma geliyor bana. O para başka yerlere harcanabilir. 10 milyon bile Hakan'a az ama bize fazla olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en fazla 10 verilmeli. o da en fazla

      Sil
    2. Maaş olarak diyorsanız 10 milyon avro'dan düşük olacaktır.

      Sil
    3. Bonservis bedeli olarak demiştim ben.

      Sil
    4. maaş olarak mı :) bonservis için söyledim onu. maaş olarak da sara, torreira, lemina ortalaması ne kadar ise o verilmeli. yani 3 filan

      Sil
    5. Bonservis olarak üzerine para almamız lazım bence. Hakan Çalhanoğlu'nu tanımıyor oluşunuz ciddi üzdü. Dünyanın faal en iyi 10 orta sahasından biri. 2024, Ballon Dor 20.'si. Skandal yorumlar.

      Sil
    6. Adam 2. Şamşiyonlar ligi finalini oynamış Inter ile şampiyonluk yaşamış. Milan dan Intere geçmiş, Inter taraftarı adama besteler yapmış. Enteresan yorumlar gelmiş ama. Şuan dünyada elit ortasahalar arasında 10-15 isimden bir tanesi.

      Sil
  6. Hakan konusunda bu ayrışmanın olması kaçınılmaz. Yıllardır milli takımda da eleştiriliyor. Benim stil olarak sevdiğim türden oyunculardan değil. Bu bir tercihtir. Ben bu kadar rahvan ve tam olarak pozisyonu net olmayan oyuncudan hoşlanmıyorum. Inter'deki rolü zaten çok özel. Biz öyle oynamıyoruz. Oynamamız da söz konusu değildir. Öte yandan milli takım zaten iyi bir futbol takımı değil. Santraforsuz oyun, bir sürü orta saha defans oyuncusu ile oynamak; Gs taraftarı için asla kabul edilemez bir oyundur. Biz Lucescu'yu şampiyon yaptığı sezon bunun için kovduk.
    Özetle Hakan'ın iyi bir oyuncu olduğu, uluslararası bir oyuncu olduğu gerçeği başka bir şey; bizim oyun sistemize veya geleneksel olarak oyun yapımıza uygun olmadığını söylemek de yanlış değil bence. Umarım bu transfer gerçekleşmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli Takım'da eleştirilmesi tamamen algı ve iş bilmez. Pozisyonu da net belli, niye belli olmasın. 6 - 8 - 10 hepsini oynuyor. Son dönemde müthiş bir regista. Faal olarak en iyilerden biri ama ülkemizde kötü görülmesi maalesef kötü bir algı.

      Inter, çift santraforla oynuyor. Sen de forvetlerle oynayacaksın :) + olarak senin için PSG de berbat o zaman, santraforsuz oyun. Adamlar geleni gideni eziyor. Hatta bugün kim klasik 9'la oynuyor ki? Kane, Lewandowski falan dahi klasik 9 gibi görünen ama bağlantıda var olan isimler. Herkesin Haaland'ı, Osimhen'i yok. Artık futbol buraya kaydı. Biraz güncel kalmak lazım.

      Hakan Çalhanoğlu bugün Dünya'da hemen hemen her takıma uygun. Maalesef kötü bir algı bu.

      Sil
  7. hakan bir sergen degil ama millet hep frikik atıyor uzaktan golleri var diye 10 numara beklentisine girdi. hakan isleyen sistemin iyi bir parcası ama takımı sürükleyecek bileklere ve süprizlere sahip degil. o yüzden 15 milyondan fazlası bize cok gelir. sara satılacaksa yerine hemen alınısın ama sara varken bir de hakan bize külfet olur. parayı daha dogru harcamak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl değil abi. Tüm takımı öyle bir sürükler ki sen de anlamazsın :) Bu adam yıllardır oynatıyor. Hiç mi Inter ya da Milli Takım izlemiyorsunuz?

      Sil
  8. Hakan yıllardır üst düzey oynuyor. Yaşı da 31 ve rahat 3-4 yıl oynar. Bize gelmesi büyük iş olur. 3'lü ortasahada Lemina -Torreira-Hakan oynar. Hakan geliyorsa Sara büyük ihtimal iyi bir bonservis ile ayrılacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ayrılmaz, Sara'nın etkisi yükselir hatta.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir