12 Aralık 2009 Cumartesi

Gönlümden Geçen Futbol Elçileri {Iker Casillas}

Uzun zaman olmuş bu seriye yeni futbolcu eklemeyeli. Araya bir çok olay girdi de ondan aslında. Yoksa hep aklımda. İtiraf etmek gerekirse biraz da kimi yazsam diye ikilemde kalmaktan. Dün akşam maç yazısını yazarken Iker Casillas'ı bu seriye eklemediğimi farkettim. Oysa Iker benim en sevdiğim kaleciydi. Bu seride olması gereken ilk insanlardan biriydi. Daha önce kalecilerden Mondragon'u, Burak'ın da özel isteği ile yazmıştım. Mondragon'un Galatasaray taraftarının kalbindeki yeri her zaman başkadır. Galatasaray'a gelen her kaleci hâlâ kendisiyle kıyaslanır. Fakat ben kendi içimde kalecileri Mondragon ile birlikte bir de Iker Casillas ile kıyaslarım ki, çıta çok yüksekte olduğu için sınavımı geçebilen pek olmamıştır. Iker benim için açık ara Dünya'nın en iyi kalecisi konumunda şu an. Kimi Buffon'u, kimi Cesar'ı, kimi Cech'i beğenir. Ben de Casillas'ı beğeniyorum. Birazdan okuyacaklarınız Casillas'ın hayatının elbette çok küçük bir özeti. Yine de neden bu seride olduğunu, neden gönlümden geçtiğini açıklamak adına önemli bir yazı olacağını umuyor ve ufak ufak başlıyorum.

Dokuzundan Ondokuzuna Iker
Iker Casillas Fernández, 20 Mayıs 1981 yılında Madrid'in Móstolles semtinde doğdu. Maria del Carmen ve Jose Luis Casillas çiftinin 2 oğlundan ilki olarak dünyaya geldi. Baba Jose Louis Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli, anne Maria del Carmen ise Madrid'de bir spor mağazasına sahip. Iker'den 7 sene sonra doğan kardeşi Unai futbolla pek alakası olmayan bir çocuk. Ailesini anlattıktan sonra gelelim Iker'in futbol ile tanışmasına. Her çocuk gibi futbola sokaklarda başlamış olsa da 9 yaşında Real Madrid altyapısına girmesiyle gözünü futbolla açmış desek yeridir Iker için. İlk günlerden itibaren Iker'in reflekslerindeki başarı herkesin dikkatini çekmişti. Yukarıdaki fotoğraf Iker'in Real altyapısındaki hallerinden birisi. Bir insanın yüz ifadesi 20 senede hiç mi değişmez? Real'in o zamanlardaki altyapısının en önemli ürünü olarak lanse ediliyor Iker. Real altyapısına bugün seçilen her kaleci adayı da kendine onu örnek alıyor şüphesiz. 90-91 sezonunda Real Madrid'in altyapısına giren Iker için kariyerinin asıl başlangıçına 97-98 sezonunu gösterebiliriz. 98'de altyapıdan C takımına, 99'da ise B takımına yükselmesinin ardından milenyum ile A takıma yükseldiğinde 19 yaşındaydı Iker.

Real Madrid'in "Bir" Numarası
99-2000 sezonunda Real Madrid kalecisi Bodo Illgner'i yedek kulübesine gönderen Iker, Real'in ilk tercihi konumuna geldi. 10 senedir de bu durum değişmedi gördüğümüz üzere. Zaten Illgner ertesi sezon da emekli olarak futbola veda etti. Iker, Real için bayrak futbolcuların başında geliyor. Altyapısından yetiştiği Real Madrid'in formasından başka bir forma giymedi. Giymeyeceğini de her demeçinde belirtiyor. 20 Mayıs 2000 tarihinde Valecia'ya karşı oynanan Şampiyonlar Ligi maçında, 19. yaş gününde Iker, Real Madrid'in kalecisi olarak sahaya çıktı. Bu maç Iker'e "Şampiyonlar Ligi tarihinin en genç kalecisi" ünvanını hediye etti. Her ne kadar Real maçı 3-0 kaybetse de, bu maç Iker'in kariyeri açısından büyük önem taşır. 20 yaşında giydiği bir numaralı formayı sırtından hiç çıkarmamıştır. 2000-2001, 02-03, 06-07 ve 07-08 sezonlarındaki Real Madrid şampiyonluklarındaki aslan payının kendisine ait olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 2001, 2003 ve 2008'de İspanya Süper Kupası, 99-2000 ve 2001-2002 sezonlarında Şampiyonlar Ligi, 2002 yılında da Avrupa Süper Kupası kariyerindeki başarılardan yalnızca birkaçıdır. 2007-2008 sezonu Iker'in kariyerinin en başarılı sezonu olarak kabul edilir. 36 maçta yediği 32 gol ile Real Madrid'in o sezonki şampiyonluğunda büyük öneme sahiptir. O sezon 2017'ye kadar Real ile sözleşme uzatan Casillas'ın imzaladığı maddeler arasında, sözleşmesi bitmeden 113 milyon euro karşılığında takımdan ayrılacağını söyleyen bir madde de bulunmaktadır.

Her ne kadar bu sezon Iker'in kariyerinde altın sezon olarak nitelendirilse de en çok gol yediği maç da bu sezon içindedir. Kariyerinin en kötü maçı şüphesiz Barcelona ile geçen sezon oynadıkları lig maçıydı. Kalesinde 6 gol birden gören Iker için maç her ne kadar kâbus gibi geçse de o gün Real Madrid kalesinde Iker dışında bir isim olsaydı Barcelona 6 golden çok daha fazlasını bulabilirdi. Sezon başında İspanya basınının haberlerine göre Manchester City, Real'e, Casillas için, 129 milyon euro teklif etmiş. Fakat Casillas, Real'den ayrılmak istemiyorum diyerek City'yi kibarca reddetmiş. İngilizlerin efsanevi kalecisi Gordon Banks Iker için;
"İnanılmaz reflekslere sahip. Eğer böyle oynamaya devam ederse, tarihin en iyi kalecisi olarak gösterilebilir"
diyerek Iker'in ne kadar önemli bir futbolcu olduğunu bir kez daha vurgulamıştır. 2008 yılında Dünya Futbol İstatistiklerini düzenleyen kurum olan IFFHS tarafından yılın en iyi kalecisi seçilmiştir. Sıralamada ise en iyi 3. kaleci konumundadır. Oliver Kahn gibi bir efsaneyi geride bırakarak hemde. Real Madrid'in resmi sitesinde de denildiği gibi; "Agile, quick, intelligent, and nearly unbeatable, Casillas is arguably the best active goalkeeper in the world. {çevik, zeki, hızlı ve neredeyse rakipsiz, Casillas aktif kaleciler içinde muhtemelen dünyanın en iyisi}"

Milli Takım'ı da Domine Etti
Mısır'daki 17 yaş altı Dünya Şampiyonası'nda Brezilya'ya karşı başladı milli takım kariyeri. 2 sezon sonra 1999'da Dünya Gençler Şampiyonası'nda İspanya kalesini korumuştur. Euro 2000'de kullanılmamış olsa da 2002 Dünya Kupası'nda listeye alınarak İspanya kadrosunda kendine yer buldu. 2002 Dünya Kupası çeyrek finalinde Güney Kore'ye karşı yaptığı kurtarış tarihin en iyi 10 kurtarışı arasında sayıldı. Euro 2004 ise Iker'in milli takım kalecisi olduğu dönem oldu. Elemelerden itibaren ve turnuvada hemen hemen her maçta Iker'i izledik İspanya kalesinde. Euro 2008'de Raul'den kaptanlık pazubandını devralan isim oldu. Euro 2008'de grup maçlarında Zlatan'ın kendine attığı golün ardından kalesini gole kapatan Iker, çeyrek finalde de yarı finalde de finalde de gol yemeyerek yukarıdaki kupayı kazanmadaki en büyük paya sahip olmuştur. 14 Kasım 2009'da Arjantin ile oynanan hazırlık karşılaşmasında kariyerinin 100. milli maçına çıkmıştır. Casillas bu kariyer ile şu an İspanya'nın en çok forma giyen 2. kalecisi durumundadır. Bu konudaki rekor 126 maç ile Andoni Zubizarreta'ya ait. 102 milli maç ile Raul'de Zubizarreta'yı takip ediyor. Iker'in dalya dediğini ve yaşını düşünürsek Zubizarreta'yı ikiye katlayacağını bile söyleyebiliriz.

Gönlümden Geçen Futbol Elçisi; Iker Casillas
Danone, Hundai, Cuatro, Pepsi, Reebok ve Mahou markaları için objektiflerin karşısına geçti. Son olarak Eva Gonzalez ile birlikteliklerinin olduğunu söyleyebilirim magazine göz kırparak. Özetle, Iker bence Dünya üzerindeki en başarılı kaleci. Barcelona'yı destekleyenlerin bile ona saygı duyduğundan şüphem yok. Iker'e saygı duymamak futbola saygı duymamaktır bence. Iker istikrardır, Iker başarıdır, Iker akrobatik kurtarışlarıyla taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazanandır, Iker 16 yaşında başlayıp 40 yaşına uzanmasını dilediğimdir. Iker, David Beckham gibi bir adamın bile sırtında taşıdığıdır :) Benim için kaleciler arasında en üst noktadaki isimdir. Kariyeri başarılarla devam ettiği sürece yalnız benim için değil Dünya sıralamasında da en üst noktada yer alacak inşallah. Allah sakatlık, kaza, bela göstermesin, yıllarca onu izlemeye devam edelim.

2 yorum:

  1. offffffffff ablam off benim için mi döktürdün bu yazıyı eline aklına sağlık buna olan hayranlığım anlatılmayacak derecede kesinlikle katılıyorum bencede dünyanın en iyi kalecisi real madrid deyince aklıma ilk gelen fuıtbolcu daha uzun zamanlar onu seyretmek istiyorum iyiki kaleci olmuş diyorum diğer bölgelerin oyuncusu olsa en geç 34 ünde bırakırdı futbolu yada yedek kalırdı ama şimdi kırkına kadar izleyebileceğiz

    YanıtlaSil
  2. Benim de en sevdiğim kaleci casillas'tır. Çok seviyorumm onu xD

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir