29 Temmuz 2012 Pazar

Tarih Kuzey Kore'yi de Yazdı

Kuzey Kore, Dünya'nın kapalı kutusu. Kore'nin ikiye ayrılmasından beri, sportif anlamda Güney Kore'nin fazlasıyla gölgesinde kalan bir ülke aslında. Olimpiyatların açılış töreninde onları bir arada görebiliyoruz ama yarışmalar başladığında ise ayrı iki ülke ve bizler genellikle Güney Kore'nin başarılarını yazıyoruz.

Bugün iki kere tarihe geçtiler. Öncelikle judoda kadınlar 52 kiloda An Kum Ae altın madalya kazanarak, Kuzey Kore tarihinde ilk kez altın madalyayı kazanan sporcu olmayı başardı. Bu da kapalı kutu Kuzey Kore'nin sportif anlamda aydınlanmasındaki ilk adımdı aslında.

Asıl büyük olay ise Om Yun-Chol'un erkekler halter 56 kiloda kazandığı altın madalya. Bu da aynı gün içerisinde Kuzey Kore'nin kazandığı ikinci altın ama bundan ötesi Om Yun-Chol b finalinden gelerek bu altını kazandı.

Bildiğiniz gibi, bu tip şampiyonalarında a ve b finalleri yapılır. B finalinde iddiası olmayan halterciler yarışır ve asıl mücadele a finali ile başlar. Tarihte b finalinden gelip altın madalya kazanabilen başka bir halterci görünmüyor, bunu altını çizmek lazım ve Kuzey Kore'nin bu yükselişi de gerçekten muazzam.

Güney Kore'yi değil de, Kuzey Kore'yi konuştuğumuz bir gün aslında...

1 yorum:

  1. Çin ile Kuzey Kore aynı siyasi sistemle yönetiliyor. İkisi de komunizm kisvesli diktatörlükle yönetiliyor. Çİn'in 2008 için yaptığı açılımda da siyasi otoritenin etkisi büyük. Aynı açılımı Kuzey Kore'nin yapamaması ise hayal kırıklığı gibi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir