27 Mayıs 2016 Cuma

Galatasaray'ın "Kazanan" Kimliği Altında Güzel Ezberleri Var


Bana göre tarihin en kötü yönetilen sezonu ama böyle bir sezonun finali dahi kupayla bitebiliyor. Bu "kazanan", "finallerin takımı" olma özelliği de Galatasaray'a ait olmalı, şartlar ne olursa olsun böyle finallerin favorisi Galatasaray.

Kazanılan kupa ve finalde Fenerbahçe'yi yenmiş olmakta da değilim, Avrupa cezasını bir yılda tutmuş olmak en büyük kazanım. Bu ceza iki yıl olmuş olsaydı, bunun anlamı gelecek sezonu da çöpe atmaktı ama şimdi bir hedef dahilinde ilerlemek mümkün. Lig'de en kötü 5. olarak bu işi bitirmek en kolay olanıydı ama zoru seçtik, Türkiye Kupası'yla sezonu tamamlamış olduk. Böylesine kötü sezonda iyi bir teselli belki de.


Riekerink'e bir parantez açayım, açılmalı ki bugün veya ondan önce de yazdım, benim hakkım helal diyerek. Kötü kurulan, doğru yükleme yapılmayan, sakatın bol olduğu ve üzerine Mustafa Denizli dönemi enkazının eklendiği bir sezon. Bu takım önce futbol oynamayı yeniden hatırladı. Futbolun doğasıdır pas, Galatasaray'ın da mevcut kadrosuyla tek çıkar yolu. Bunu yaptı, sonra hücumu hatırladı, belki savunma kurgusunu bir türlü oturtamadı ama takımın üzerinden ölü toprağı atıldı. 

Üstelik ne bir gün mazeret üretti, ne ekstra bir talebi oldu. Futbolcularla da etkileşimi malum ve Carole, Denayer gibi isimlerin gelişimi. Fenerbahçe maçına çıkarken de güvenliydik, sırf bu yüzden. Oyuncu değişikliklerini konuşuruz da bu adam teknik direktör değil, antrenör. Bu farkı unutmadan. Riekerink büyük iş başarmıştır, büyük teşekkürü hak etmiştir ki Galatasaray'ın futbol bünyesinde kendisinden kazanacağı çok şey var daha.

Maça gelirsek, Galatasaray kendisi adına sezonun en önemli maçına iyi hazırlanmış. Duran top organizasyonlarına kadar bunu gördük ve Galatasaray adına maçın da anahtarı bu oldu aslında. Fenerbahçe'yi şaşırttık, böyle de golü bulduk. Fenerbahçe'nin bir planı yoktu, klasik ve işlemeyen bir düzenleri olduğunu herkes söylüyor, yine aynı ezberle çıktılar, ikinci yarının da belki tek hakimi oldular ama bir tane organize atak sayamayız. Son pasları yapamayan, bulduğunu bitiremeyen, fazlasıyla bireysel yeteneklere bakan. Volkan Şen dışında da çabalayan bir hücumcuları olmadığında da sonuç gelmiyor.

Topa sahip olmak, pas yapmak Galatasaray'ın anahtarı. Hep söylediğim gibi, bu takım savunarak kazanamaz, çünkü savunma kurgusu yok. Pas yapmak zorunda, topa sahip olmak. Sneijder'i ilk yarıda işin içine sokamadık belki ama sahadaki varlığı ikinci yarıda yerine Chedjou girdiğinde çok fark etti. Sneijder, Selçuk, Emre Çolak, Podolski o pas hattını iyi kontrol etti, hatta Podolski'nin Sneijder'in bölgesini de süpürdüğünü gördük. Gezerek oynuyor, bu da Fenerbahçe savunmasının dengesini biraz bozdu ama organize atak anlamında Galatasaray da yoktu belki ama çalışılmış duran top organizasyonları ilk yarıda büyük fark yarattı.

Sneijder & Chedjou değişikliği hataydı, bu değişiklik biz çekiliyoruz anlamı taşır ki çekildiğimizde savunamadık, oyunu hücumda tutamadık, büyük baskı yedik. Bilal Kısa hamlesi bekliyordum, ayrıca kontra imkanını yakalayacakken Sinan Gümüş & Sabri Sarıoğlu değişikliği de diğer anlamsız nokta. Chedjou ve Sabri Sarıoğlu Galatasaray savunmasını daha güçlü kılmadı, rakip yine rahat geldi. Bizim şansımız Fernandao & Van Persie değişikliği, Fenerbahçe oyunu tutmak istediği anlarda Van Persie'den mahrum kaldı. Baskı kurdular, sağlam geldiler ama tehlikeli an kaç kere yaşadık. Tabii Galatasaray'ın bu kadar geri çekilmesi anlamsızdı.


Carole ve Denayer ön plana çıkar, bana göre maçın iki adamı. Riekerink'in de iyi ustalık eseri. Carole çok büyük bir futbolcu olma yolunda, büyüyor. O kanadı iyi kullandığını ve savunduğunu düşünüyorum. Denayer ise müthiş süpürdü, hızı değerli ve hamle zamanlaması. Boy dezavantajı yaşıyor hava toplarında ama inanılmaz bir hız, özellikle de Volkan Şen'in etkili olduğu kanatta. O bölgeyi süpürmesi önemli ki günün en önemli savunucusu.

Dediğim gibi, "kazanan" özelliğinin ön planda olduğu bir gün. Sezonu 6. bitiren, tarihinin en kötü yönetilen sezonunda bile "kupa" kazanabilen bir Galatasaray. Takım ne durumda olursa olsun bazı ezberlerin bozulmadığını görmek güzel, Galatasaray'ın "kazanan" kimliği adı altında güzel ezberleri var. Bugün de bunu yaşadık, en azından teselli bulduk, daha önemlisi Avrupa kamburunu üzerimizden attık..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir