18 Haziran 2016 Cumartesi

Turnuvanın En Kötü Takımı Olarak Türkiye'yi Görmek Üzücü, Yıllardır Şu Günleri Beklerken


Hırvatistan maçının 1-0, İspanya maçının ise 3-0'da kalmasına şükreder durumdayım. Kötü futbol olabilir, ağır yenilgiler de alırsınız ama pes etmezsiniz, mücadeleden kaçmazsınız. Fatih Terim'in çalıştırdığı takımları da pes etmemesi ve mücadele etmesiyle hatırlarız. Milli Takım'da da böyleydi, Galatasaray'da da böyle ama iyi futbolu, varlık göstermeyi falan bir kenara bıraktım, pes eden, mücadeleden kaçan bir takım izliyoruz. Euro 96'da 0 gol 0 puan aldık ama orada gösterilen mücadele şu görüntüyü kaça katlardı bilemedim.

Genel eleştiriler var, turnuva öncesinde yaptığımız. Stoper tercihlerini konuştuk özellikle, bu rotasyon ile büyük zorluklar yaşayabileceğimizi ve yaşıyoruz da. Hadi o bir kenara, artık kadro bu dedik. Bir de Hırvatistan maçı sonrası gelen eleştiriler oldu, yine varlık gösteremediğimiz, hücumu unutan ve savunamayan bir takım. İspanya karşısına da Hırvatistan maçı 11'i ile çıkmanın herhangi bir mantığı veya izahı yok. Burak Yılmaz & Cenk Tosun değişimi seni daha güçlü kılmadı, mesele zaten forvet değildi, oraya gidemeyen, orada kalamayan ve forvetini pozisyona sokamayan yapı konuşulmalı. 

Kötü savunmacılarla formsuz hücumcuların bir karması dedim bu takım için. Hakan Çalhanoğlu, Oğuzhan Özyakup ve Arda Turan'ı bir arada kullanayım sevdası aslında. Bu hücumcuları düşünürken hem savunmadan es veriyorsun, hem de hücumcular doğru pozisyonda değiller. 45'de Hakan Çalhanoğlu çıktı mesela, kötü de bir maç çıkardı ama sağ kanatta kendisinden ne gibi bir verim almayı düşündün? Arda Turan formsuz, ayakta duramıyor ya da. Büyük futbolcudur, takımın en değerlisidir de şu görüntüsüyle olmazsa olmaz mıdır ya da? 

Herkes formsuz ve kötü durumda, sivrilen tek isim Emre Mor belki. Heyecan getiriyor en azından. Diyorlar ya, "Emre Mor'u gereksiz övmeyin, şımarabilir" gibisinden, e kimi konuşayım? Yok yani, iyi diye bir şey yok. O da bir yana, Çalhanoğlu & Nuri Şahin değişikliği hücum için ne ekstra getirdi ya da ne düşünüldü? İnanın anlamadım, Olcay Şahan ya da. Volkan Şen ve Emre Mor değil miydi hücum anlamında öncelikler. Yunus Mallı konusuna sonra gireceğim ki belki de şu hücumcular içerisinde en sahada olması gereken adam ama Milli Takım'da bir rolü yok.

Bu görüntüde İspanya tabii ki cirit atar senin sahanda, çok rahat bir maç oynadılar. 3-0'da kalsın istedikleri için bıraktılar ayrıca, sonrası onlar adına pasif dinlenme. Nasıl olsa sana karşı varlık gösteren bir rakip de yok, turnuvanın geri kalanı da düşünülünce bıraktılar. Şu tablo 6-7 gol yemekten daha dramatik.

Aynı şeyleri yazmaya devam edeceğim maalesef. Öyle bir savunma rotasyonu ki hamle şansın yok, mevcut kadronun en iyi stoperi Mehmet Topal belki, seviye bu. Sen Ömer Toprak'ı almadığında Mehmet Topal'ı da pozisyonundan çekiyorsun ki ikisi de pozisyonlarının Avrupa'da en iyi isimlerinden. Bu da konuşulmalı, ezber değil bu yazdıklarım. Maalesef kötü kadro tercihi var ve Fatih Hoca da bu anlamda kendisini eleştiriyor. Daha iyi bir Euro 2016 olmasını isterdim, turnuvanın en kötü takımı olarak bizi görmek üzücü. Yıllardır şu günleri beklerken..

4 yorum:

  1. kıssadan hisse:

    daha önce çok yazdım aga.geçmiş zaman futbolu (1990 öncesi)ile günümüz futbolu(2000 sonrası) arasındaki en önemli görülür fark fizik ve buna bağlı olarak hız dır.eskiden futbol bu kadar hızlı oynanmıyordu.çünkü kas torbası sprinter oyuncu sayısı neredeyse yoktu.kas torbası ile gelen bişey daha var.o da güç.şu isimlere ve fiziklere bak.ozi-arda-selçuk-hakançalhanoğlu-ozantufan.böyle bir beşli aynı anda oynar mı aga.akıl alır gibi değil.özetle fizikten sınıfta kaldık.

    başka bişey.kimya.ondan da sınıfta kaldık.barça değilsen her zaman direk oyun oynayacaksın aga.direk oyunda direk oynayabilecek oyuncularla olur.hatta barca da bile neymar ve messi var direk oynayan.dikine giden.bu barca nın pas oyunu bazı teknik adamları yanlış yönlerdirdi kanımca.pasör oyuncular üzerinde fazla duruldu.pasör oyuncularla pas oyunu oynarım demek olayı anlamamaktan kaynaklanıyor.bu oyunu oynamak oldukça zor ve riskli.hem fizik hem teknik hem organizasyon her birliktelik hemde zaman gerektiriyor.

    şu ispanyayı izlerken bir an rijkaard ın galatasarayı aklıma geldi.bakın şablon ne kadar benziyordu.rijkaardın ilk 7 hafta yaptığı iş fena sayılmazdı.olay şu:top sende mi.2 stoper oyun kurar.ve diğerleri topsuz şekilde rakip yarı alana yerleşir.rakibi geriye doğru iten bir hamle bu ve stoperlerin önünü açar.vs.

    rijkaard aynen bunu denedi galatasarayda.lakin elindekiler ve süper ligin anti futbolu bunu uzun süre götürememesine neden oldu(belki saha dışı başka şeylerde olmuş olabilir).2-0-8 gibi bir mantık.yada 2-1(busgets-sarp)-7 .rijkaard ın busgets i topal yada mustafa sarp idi :))) çok tutuyordu mustafa sarp ı.

    imdi direk oyuncu profili toplu yada topsuz olabilir.volkan şen topla direk oyun için olcay şahan ise topsuz direk oyun için ideal profiller.sonuçta direk oyun oynamak istersen bunlarla oynayacaksın.toplu yada topsuz farketmez.

    lakin arda ozi hakan çalhanoğlu gibi isimler ne topla ne de topsuz direk oyun için ideal isimler değil.topla veya topsuz dikine hareket etmezler.haliyle bu isimlerin etkin olması için set hücumunda durman gerekiyor.bunun içinde yukarıda yazdım top 2 oyun kurucu stoperde iken en az 7 oyuncu rakip yarı alana yerleşecekler.şu çıkan 11 in hücumda etkin olma şansı sadece bu.rijkaard zamanında da çok konuşuldu.oyun kurucu stoper lazım diye.geriden iyi çıkmak için.pique ve ramos araki bulasın.

    hep akılda şu soru kalacak.acaba beşiktaş performansına bakıp ona uygun bir düzen yapılamazmıydı.terim beni bu kadro getirdi bu kadroyla devam edeyim diye düşünmüş olabilir.oysa nasıl gelindiği sorgulanmadı.
    ingiltere hazırlık maçını beğenmedim.ama nedense iyi oynadık yorumları ortaya atıldı.çoh enteresan.bu sezonki beşiktaş oyununu izledikten sonra bana ingiltere maçındaki türkiye performansı çok yavan geldi aga.

    imdi beşiktaşı alıp milli takıma çevirebilirdik.

    babacan

    gönül-yalçın ayhan-ersan adem-caner erkin

    -------------topal(atiba)ozi-----

    kü17(kerimfrei)-arda(sosa)---olcay şahan(v.şen)

    --------------cenk tosun-------

    YanıtlaSil
  2. olcay ve kerim frei dinamik ve koşan oyuncular.biri topla (frei)diğer topsuz (şahan) dikine oyun için ideal.ayrıca defansif olarakta arda ve ozi nin defansif zaaflarını azaltabilen kanat oyuncuları.bu kadroyla hem daha iyi defans yaparsın.hemde daha efektif dikine hücum edersin.efektifliği sağlayacan ozi ve arda.bu ikisi olcayın frei yın ve tosunun topsuz koşularını organize edecek oyuncular.hatırlayın ingiltereki golü.ozi topsuz koşan volkan şeni kaçırdı.çalhanoğlu bitirdi.bu golün sırrı boşa koşu yapabilmektir aga.topsuz dripling de diyebiliriz.ispanya maçındaki 11 de herkes topu ayağına istiyor.haliyle efektiflik azalıyor.pas oyunu oynayarak zaten bir yere varamazdık.biz en kısa yoldan sonuca gitmenin planlarını yapacaktık.yani pası verecek olan ve verilecek pasa boş koşu yapacak olanlar.yada topla dripling yapıp birebir oynayıp çalım atarak diğerlerinin pozisyon almasını sağlamak.topla dripling yapan oyuncu yok.topsuz dripling yapan oyuncu yok.haliyle turnuvanın en kötü takımı oluyorsun aga.

    bırak arda ve ozi gibi iki pasörle oynamayı.1 pasörle bile oynayabilirdik aga.koy topal ile ozan ı orta ikiliye.önlerinde ozi.solda olcay şahan sağda volkan şen. ileride tosun.al sana direk oyun kadrosu aga.senin elinde zaten iki hücumcu bek var aga.sıkıntı olmaz çift ön liberolu(ozan-topal) sistem hücumda.

    fenerin lokomotivi içeride perişan ettiği ilk 11 şu:

    http://www.mackolik.com/Mac/2437289/Fenerbahce-Lokomotiv-Moscow

    iki golün asisti caner ve gönül den.neredeyse 3 ön libero ile oynadı fener.sezonun en iyi futbollarını oynadılar.sihir neydi peki burda.dinamizm ve fizik idi .pres yani.

    düşün topal ı 1. stoper olarak çağırmış terim.inanılır gibi değil.yani orjini stoper olan semih ve çalık süs olarak çağrılmış adeta.yani çağırdığı stoperlere bile güvenmiyor.bu nası seçicilik aga.hiç mi taranmadı süper lig yada almayadaki gurbetçiler.solbekten bozma hakan balta.ön liberodan bozma topal.galatasaray tarihinin en çok gol yiyen takımından iki stoper milli takıma çağrılıyor.çoh enteresan.ersan adem nerede yalçın ayhan nerede.biraz transfermarkt da araştırsam anadoludan stoper bulurum aga.aytaç sulu nerede?topalla hakan baltaya mı kaldı stoper mevkii.

    hakan çalhanoğlu.en önemli özelliği duran top ve topsuz ceza alanı koşuları.leverkusende oyundan ilk çıkan oyuncu oluyor genelde.neden?defansif anlamda sıkıntılı.vede topla ilişkileri efektif değil.ozi gibi ince harika paslarıda yok.neden ısrar edildi?

    selçuk inan.yaşı kemale eriyor aga.fizik olarak neredeyse bitik.ikili mücadelede hemen yere düşüyorsa ve faul aldırıyorsa günümüz futbolunda yeri yok.dripling özelliği yok.melo gibi agresif pres yapmaz.oynatma o zaman aga.koy topalla ozanı orta sahada bol bol pres yapsınlar vs.en azından rakiple didişirler.faul yaparlar.

    sahada neredeyse 3 eksikle oynadık aga.ozi-arda-hakanç-selçuk.bunlardan 3 ü fazlalık.sadece ozi yi oynatırdım forvet arkası ve serbest.

    YanıtlaSil
  3. benim 11 im şu şekilde olurdu.

    babacan

    gönül--yalçın ayhan-ersan adem-caner

    ---------topal--ozan---------

    volkanşen---ozi-----olcayşahan(kerimfrei)

    -----------tosun---------------

    terimdeki ego ben buldum egosu yıllardır var aga.şenol güneşte bu yok mesela.şenol güneş 2002 de kadroyu bozmadı.miras yedi damgası vurular diye düşünmedi ve şapkadan tavşan çıkarmadı.

    oysa terim karabükten bir anda vedat inceefe yi piyasaya çıkardı.ben çıkardım egosunu yaşadı.sonra vedat bir anda kayboldu kariyerinde.

    sonra luce nin 2002 deki cl de başarılı olmuş ve şampiyon kadroyu bir anda sıfırladı.temizledi hepsini.25-30 transfer yaptırdı.sonuç hüsran tabi.devam etsene o kadroyla aga.yok.miras yedi diyecekler.

    ozan tufanı ben çıkardım egosunuda yaşadı.beşiktaş üzerinde takım kurgulamaktan niye kaçındı.oysa elde tek başarılı olmuş bir yapı vardı.atibayı çıkartıp topalı yerleştirecekti.ama o zamanda şenol güneşin mirasına kondu diyeceklerdi.

    oysa şenol güneş bilicin yaptıklarını dağıtmadı.üzerine bişeyler daha koydu.misal terim bilicten sonra beşiktaşa gelseydi o takımı dağıtırdı kesin.

    elemelerde de başarısızdık.elemelerdeki başarısızlığımızın üzeri gruptan mucize şekilde çıkmamızla kayboldu.mucizeyi gerçekleştiren terimin egosu tavan yaptı.kimse çıktıkta nasıl çıktık demedi.

    özetle terim sınıfta kaldı.net

    YanıtlaSil
  4. son 2 cümleyle olayı ozetlemissin..gerçekten en kotu durumda olan takim biziz..2 macta olumlu tek birsey yok..son maçta en azindan yenilsek bile mucadeleyle heyecanla turnuvayi bitirmek icin revizyon şart..volkan-gokhan-semih(ahmet)-hakan-ismail-oguzhan-mehmet topal-emre mor-volkan-yunus-cenk(burak)...koşan savaşan bir takim olur..en azından mucadele gorüruz..arda icin de biseyler söylemek gerekirse perşembenin gelisi carsambadan belliydi..Barcelonaya transferin bu yana futbol konusamadikki..onunde hala uzun yillar var..donsun atleticoya veya o seviyede bir takima,sadece futbolu dusunsun eski haline döner

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir