4 Şubat 2017 Cumartesi

Son 10 yılın ara transfer haritasının zirvesinde Galatasaray var


4 büyükler üzerinden yapılan bir araştırma. Son 10 yılda ara transferde kim ne kadar harcamış bir bakalım;

Galatasaray: 145.5 milyon tl
Trabzonspor: 75.1 milyon tl
Beşiktaş: 75 milyon tl
Fenerbahçe: 44.1 milyon tl

Galatasaray'ı yorumlayacağız tabii ki. Son 10 yıla bir bakalım, akla gelen sezonlar hangileri ve o isimlerin maliyetine bakmak lazım. Son 10 yılın her sezonu bir değil, bazı sezonlar çok ön plana çıkıyor ve o sezonların ara transfer dönemlerinde yapılan harcamalara baktığımızda da tablo zaten net. Ortada bir başarı var mı sorusuna ise, cevap zaten belli.

Ara transfer döneminde transfer yapmak zordur, iyi futbolcusunu kulüpler kolay bırakmak istemez. Ya kesenin ağzını açmanız lazım ve nokta kovalamak lazım, ya da fırsat hamlelerini koklayacaksınız. Nedir fırsat hamlesi, o sezonun sonunda sözleşmesi bitecek futbolcular gibi. Bir sezon içerisinde çok fazla ara transfer yapmanız zaten sizin kadro mühendisliğinizin ne kadar kötü olduğunu gösterir, bu hiç iyi bir şey değil. Bu dönemleri 1-2 hamleyle geçmek en mantıklısı, hatta hiç transfer dahi yapmamak.

2009 - 2010 sezonu mesela, Rijkaard'lı ilk sezon. Jo, Giovani Dos Santos, Neill gibi isimler ara transferde takıma katıldı. Jo ve Giovani Dos Santos kiralık oyunculardı ama maliyetlilerdi. Neill ise stoper için yapılan iddialı bir transfer, o ara transfer döneminin özeti de zaten atılan büyük adımlardı. Peki başarı sağlandı mı, hayır. Nonda gönderildi mesela, yabancı kontenjanında yer açıldı ama statü gereği Jo'yu Avrupa Ligi'nde kullanamadınız, forvetsiz kaldınız. 

2010 - 2011 sezonu, kesenin ağzı bir hayli açıldı. Rijkaard'ın yerine gelen Hagi ve haliyle Ocak ayında kurulmaya çalışılan yeni bir kadro. Stancu, Yekta Kurtuluş, Culio, Kazım Kazım ve Zapata, o dönemin ara transferleri. Sadece Stancu'nun bonservisi 5.5 milyon avro, başka yoruma gerek yok sanırım. Ertesi sezon bu 4 isimden sadece Kazım takımda kaldı, gerçi o da sezonun ortasında takımdan ayrılmıştı.

2013 - 2014 sezonu, bu işin zirvesidir, bir daha kırılamayacak olan rekorudur. Sayıyorum, eminim ki bir nefeste sayabilen insan sayısı da bir hayli azdır. Burdisso, Koray Günter, Telles, Veysel Sarı, Salih Dursun, Umut Gündoğan, Ontivero, Oğuzhan Kayar ve Hajrovic. Elde ne kaldı peki, şu sıralar sakat olan ve beklentiyi bir türlü karşılayamayan Koray Günter. Telles'i ayırırım, o akılcı hamleydi ama o ara transfer dönemini sadece Telles'le kapatmak gerekiyordu. Çok alakasız futbolculara, kendilerinden daha alakasız paralar verdik. Haliyle de bugün ffp deriz, çok doğal değil mi.

İyi örnekleri sayayım, 2007 - 2008 sezonunda gelen Emre Güngör mesela, Song'un yerini öyle bir doldurmuştu ki. Ya da 2011 - 2012 sezonunda gelen Necati Ateş, şampiyonlukta büyük pay sahibiydi. 2014 - 2015 şampiyonluğunda ara transferde hiç kimse transfer edilmedi, gerek yoktu. Kötü örnek noktasında ise başka kötü örnekler de sayabilirim, mesela geçen sezonun devre arasında düşünülen plan gerçek olsa o 2013 - 2014 sezonunu öyle çöpe atacaktı ki kıracağı rekorla. Donk'un bonservisi 2.5 milyon avro'ydu, oradan pay biçin.

2 yorum:

  1. 2004 2005 sezonu şampiyon olarak belirtmiştiniz ancak o sezon Şampiyonu olmamıştık. 2005 2006 sezonu ile mi karıştırıyorsunuz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2014 2015 olacaktı, düzeltme için teşekkür ettim :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir