16 Haziran 2017 Cuma

Michal Pazdan & Galatasaray, tarz itibariyle belki de en farklılarından


Galatasaray'la adı anılan hemen hemen her ismi yazmaya çalışıyorum. Bu isimlerin de çoğu stoper, birçok isim konuşuldu. Pazdan da son dönemde konuşulan isimlerden biri ki tarz itibariyle de belki en farklılarından. En başta şunu yazalım, Pazdan ismi gündeme geldiğine göre ufukta 2 stoper hamlesi var demektir. 

Aradığımız birçok özelliği karşılamaz çünkü. Lider stoper diyoruz, havadan etkili olacak. En büyük iki eksik çünkü, savunmamızın bir lideri yok ve havadan çok kötüyüz. Pazdan'a baktığımızda 1.81 boyu var, havadan iyi diyemem ya da lider stoper değil. Takımın lider oyuncularından biri ama savunma liderliği farklı. Pazdan'ı aldığında da bir lider arayacak ve ihtiyaç duyduğun profil noktasında doğru cevabı veremeyecek.

Farklı ama, değişik özellikleri var. Müthiş bir pasör mesela, pas özelliği çok yüksek, geriden oyunu iyi kuruyor. Atletik bir oyuncu, hamleli ve bu noktada da mevcut stoperlerimizden ayrılıyor. Ön libero özelliği var mesela, o pozisyonda kullansak iyi bir süpürücü olur. Sağ bek özelliği de var ama geçici katkı verir, o pozisyon adına bilgisi düşük.

Pazdan'ın ismi anılınca aklıma 3'lü savunma geldi doğal olarak. Tudor bence bu formasyonu düşünüyor, 2 stoper istemesi bundan. Maicon ismi geçiyor mesela, o lider stoper ve havadan oldukça etkili, güçlü bir isim. Pazdan ise bu formasyonun ideal sağ stoperi, hem topla çıkabilmesi, hem pas özelliği hem de mücadele, hamle yönünde etkisiyle. 

Belki olmazsa olmaz bir ihtiyaç değil ama lider bir stoperin yanında transfer edilmesi iyi bir hareket olabilir. 3'lüye döndüğümüzde arayacağımız profil stoperlerden biri. Yaşı 29, yüksek bir maliyeti olacağını da düşünmüyorum. İki ayağını da kullanabiliyor ayrıca, kıymetli bir özellik. Sol stoperde de oynayabilmesi noktasında. Leiga Varşova'dan ayrılacak gibi, talipleri var, Galatasaray da olabilir..

8 yorum:

  1. Milli takımda sol stoper olarak oynamıştı Euro 2016'da, Beşiktaş o dönem stoper bakıyordu ve tüm Türk medyası çok beğenmiş ve beşiktaşa yakıştırmıştı..
    Aslında Beşiktaş yöneticilerinin ve futbol aklının çok beğendiği ve isteyip de alamadıkları oyunculara şüpheyle yaklaşıyorum ben, Linnes bunun ilk örneği..
    O kadar scouting yapıp buldukları isimler Pedro Franco, Motta, Milosevic, Mitrovic.. Hasbelkader, planlamadan, menajerler aracılığıyla yaptıkları son gün transferlerinin ekmeğini yiyorlar; Marcelo, Gomez, Aboubakar, Talisca gibi..
    Atiba, Souza gibi isimler ise doğrudan Bilic'in getirdikleri..
    Gurbetçileri karıştırmıyorum, zira orada nelerin döndüğü belli değil, piyasa zaten belli, Aysal döneminde Galatasaray'ın isteyip de alamadığı Kerim, Tolgay, Gökhan gibi oyuncuların Feda dönemindeki BJK'ya transferi göründüğü gibi değil bence, derin futbol işin içinde (2003 şampiyonluğu ve Alaattin Çakıcı haberlerini hatırlayalım)..

    YanıtlaSil
  2. Pazdan iyi bir isim fakat Serdarın boyu 1,83 Pazdan ise 1,81 sıkıntı yaratabilir hatta 1,92'lik Acerbi gelse bile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı özellikleri var Pazdan'ın. Havadan yaşanan sorun ise bence stoperlerden kaynaklı değil sadece.

      Sil
  3. Pazdan 5-6 cm uzun olaydı çoktan Kamilk Glik gibi devlerden birine gitmişti :D şaka bi yana evet takım duran top sorunu sadece 1*2 uzun oyuncuyla çözülmez ama ta 2002 den beri Galatasaray'ın kökleşmiş sorunları var istisnai 2-3 sezonu çıkarırsam (geretsli ilk sezon ve terimin 2011 sezonu gibi aç ve aşırı motive olunmuş yıllar hariç).

    Ama iki stoper alınacaksa bariz zayıf noktalarının bulunmaması önemli Pazdan bu anlamda sıkıntılı her ne kadar 3 lu oynayacak olsak da... Çunku açıkcası Serdar Aziz'in düzenli bir futbol hayatı olacağına hiç inanmıyorum. Sınıf atlarsa belki Ahmet Çalık atlar. Yani 3lu savunmda oynayacak yerli stoperden hava hakimiyeti katkısı alamayacağız.

    Pazdan'da zaten bize sıcak bakmıyor Polonya basınına göre ilk tercihi italya. Denayer sabır edilirse Pazdan'ın vereceğini verebilir. Hem beke daha kolay evrilir.

    Hava hakimiyeti sorununa çare için orta sahaya göbeğe alınacak 6 ve 8 numaralarından en az birinin hava hakimiyeti olması lazım Melo gibi... İmbula bu anlamda iyi olurdu. 2 iyi stoper + İmbula taktik açıdan kronikleşmiş adam alan paylaşımı ve hava hakimiyeti sorununu bireysel anlamda nispeten çözer. Terim döneminde de böyle yaptık. Melo Elmander ve Ulfaji sağolsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazdan'ın şu ana kadar transfer yapamaması ve ülkesinde kalması enteresan ama..

      Sil
  4. İmbula gibi Kucka da enerjisi iki yönlülüğü vs.nin yanısıra 1.85 olduğunu hatırlatırsak takımın hava hakimiyetini artıracaktır. Yaşına fazla takılmazdım Kucka'nın enerjisi hala iyi. İmbula ve Kucka birlikte de alınabilir bence yaratıcılık konusunda bir kısırlığa sebep olmazlar. İmbula Kucka Belhanda - De Jong Selçuk Sneijder...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaları imkansız, ön alanda Sneijder ve Belhanda gibi isimler olunca.

      Sil
  5. İmbula Kucka Belhanda üçlüsü De Jong Selçuk Sneijder yerine gelecek demek istemiştim.

    Bu arada Trabzonspor'la iyi ilişkiler adına Kucka'dan vazgeçmişiz. (Cavanda'yı da böyle almıştık) İmbula konusunda da Nice kulubu devreye girmiş... Her sene yaşanan manzaraya devam...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir