5 Ocak 2018 Cuma

Burak Yılmaz'la Cenk Tosun'un zirve dönemleri kıyaslanıyor da 2 önemli fark var


Transfer başarısızlıklarımızı say say bitmez. Hele ki Fikret Orman'ın yaptığı satışlarla kıyaslayınca ibretlik bir başarısızlık ortaya çıkıyor. Cenk Tosun'u bu paralara Everton'a satmak çok büyük iş, tebrik etmek gerekir. Rekorun kırılmasının yanında bir de eşik aşıldı, devamı gelebilir. Bu satış diğer takımlarımız adına da bir çıta, futbolcu satma işini herkesin çözmesi gerekiyor.

Jo'nun Japonya'ya gittiği parayı görünce Podolski satışı başarısızlık. Cenk Tosun'un da gittiği rakama bakınca Burak Yılmaz'ın Çin'e satılışı. 8 milyon avro'ya gönderiyorsun, 1 milyon'u komisyon, yüzde 25'i ise Trabzonspor'a. Oysa ülkenin en önemli forvetlerinden biriydi, vitrin oyuncuydu. En iyi dönemi olmasa da piyasası vardı. Bugünleri görünce bu durum daha da vahimleşiyor.

Yalnız bir fark var, değinmek istediğim konu başka. Burak Yılmaz'ın zirve dönemine bakalım, Şampiyonlar Ligi'nde 8 gol attığı o sezona. Napoli ve Lazio gibi takımların peşinde olduğu zamanlar, ciddi talipleri vardı. Sıkıntı ise şu, bugünün piyasası o dönem yoktu. Diğeri ise ülkemizdeki yabancı sınırı, Burak Yılmaz'ı o gün satsak yerini nasıl dolduracaktık.

6+0+4'den bahsediyorum. Burak Yılmaz'ın yerine yerli yazamıyorsun, yabancı yazsan takım içinde başka bir yabancıyı kesmek durumundasın. Kazanacağın belki 10 milyon avro üzeri olacaktı, o dönem için de başarıydı bu ama yerini doldurmaya bu paranın en az yüzde 70'ini harcayacaktın. Yerli istesen hem bu kalitede isim bulamazdın, hem de anlamsız harcardın.

Cenk Tosun'un yeri ise günümüzün şartlarında rahat dolacak, yabancı imkanı var. Mevcut yabancı sınırının yürürlükte olduğundan bu yana yurt dışına önemli satışlar var. Yerleri de kolay dolunca satmak, önemli paralar kazanmak öyle mümkün ki. Cengiz Ünder, Enes Ünal gibi isimler de örnek, dahası da gelecektir. Cenk Tosun'dan gelen para umarım mevcut yabancı sınırını pekiştirir, yabancı sayısını düşürelim ve ülke futbolu kurtulsun gibi saçma düşünceleri ortadan kaldırır.

2 yorum:

  1. Birleşik kaplar... Belki de taşırdığın kadar yönetim becerin vardır. (Sattığın kadar belki...) GS epeydir eski FB izinde olduğu için buralara uğramadı. BJK'nin uzun süre 3-4-5 yıldız baskısı yemediğini hatırlatayım. Önder Özen üzerinden buralara gelen, Şenol Güneş ile taçlanan bir başarıları var. kadersiz ülkemde her başarıyı desteklemek gerektiğine inanıyorum. [Kafanız karışmasın. Komşuya kaz görünmüyor bizim tavuk. bizimkilerin 2000 başarısı üzerine neden başı kesik tavuk gibi.... öfff. Avrupaya yolladığımız iki önemli oyuncu Altınordu başarısı falan...]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planlı şekilde ilerliyorlar, bunun da kaymağı son 2-3 sezondur alınıyor. Cenk Tosun satışı da bu işin zirvesi oldu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir