14 Kasım 2018 Çarşamba

Müslüm Baba'ya ancak bu kadar iyi bir saygı duyuşunda bulunulabilir


Benden beklenmeyecek bir konu ama bu tarz yazıları da yazacağımı söylemiştim. Söz konusu sinema olduğunda benim için hayat Marvel ya da DC'den ibaret değil. Yerli sinemayı çok severim ve bu tarz kaliteli işler de fazlasıyla çıkıyor.

Hele ki söz konusu "Müslüm Gürses" olursa ilgim, alakam çok daha farklı bir noktaya gelir. Film, vizyona girdikten sonra konuşulmaya başlasa da ben çok daha öncesinden beklemeye başlamıştım. Ayla'nın yapımcılarının imzası var. Ayla çok başarılı bir çıtaydı, onun ardından Müslüm Gürses gibi bir hikayeyi sinemaya aktarmak müthiş hareket.

Müslüm Gürses'i çok severim. Önemli bir vokaldir ve temeli "halk ve arabesk müziği" olsa da 2000'li yıllarda yaşadığı değişimin altını çok beğenirim. Müziğini biraz daha yumuşatmadı, biraz daha pop ve rock kültürünü kendi tarzına entegre edebilmesi büyük olaydır. 2006 yılındaki Aşk Tesadüfleri Sever albümü en büyük örneği. 

Daha içine kapanık, medyadan uzak bir isimdi. Ağırlıklı olarak konserlerindeki "isyanla" yorumlanıyordu. Devamında kapılarını herkes için açtı, bambaşka bir profil görmedik mi. Filmin anlattığı nokta ise tam aksi. Müslüm Gürses'in neden içine kapandığı, herkesten uzaklaştığı ya da neden mutlu olamadığını izledik ki böyle bir hayatı biz yaşasak halimiz ne olurdu.

Otobiyografi deseler de benim için "Müslüm Gürses" odaklı müthiş bir dram filmi. Çok iyi senaryo, ondan da iyi oyunculuklar. Baba'nın çocukluğunu oynayan Şahin Kendirci'yi çok beğendim mesela. Asıl işi oyunculuk olmasa da Baba'nın ruhunu ve acıyı o kadar iyi yansıttı ki.

Timuçin Esen'i ise çok daha farklı anlatmalı. Benim için öncelikli olarak sorulması gereken soru şu. Oyunculuğu mu yoksa vokali mi? Müslüm Gürses'i taklit etmeden bu kadar iyi oynamak. Ya da Müslüm Gürses şarkılarını onun gibi söylemeye çalışırken kendi yorumunu da katabilmek. En az film kadar şarkıları da konuşmak gerekiyor.

Müslüm Baba'ya ancak bu kadar iyi bir saygı duruşunda bulunulabilir. Türkiye'nin en önemli hayat hikayelerinden biri. Acının müziğe yansıması, söylerken yaşayabilmek ve değişime de ayak uydurmak. Ülke tarihinin müziğine yön vermiş bir müzik adamı. Bu filmle birlikte de Müslüm Baba'yı tekrar hatırlamak beni çok mutlu etti.

4 yorum:

  1. Babamın çok beğendiği bir isimdi. Hatta yanlış bilmiyorsam son konserini Müslüm Baba Samsunda vermişti. Babam Müslüm babayı son kez canlı izleme şansı olmuştu.
    Filme de bayıldık. İlk bölümü ayrı bir efsane ikinci bölümü bir başka efsane. Benim küçük bir eleştirim olaylar biraz kopuk kopuk anlatmışlar bu yüzden biraz film içinde kafam karıştı.
    Dediğin gibi Müslüm Babanın değişim geçirdiği 2000 yılından hiç bahsetmemişler. Ben Orhan Gencebay dostuğundan hatta onu ölüme götüren saygısından bahsederler diye bekledim. Gerçi film bir 5 dk daha uzun olsaydı ben ağlardım. Film bittiğinde gözümde bir damla vardı.

    Filmi Piazza da izledim isterdim ki Konaklar sinemasında izlemeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konak Sinemasının orada artık yeller esiyor. Ben de Piazza'da izledim.

      2000'li yıllara girmesini ben de isterdim aslında. Önemli bir değişim yaşandı ve altı çizilesi bir konuydu.

      Sil
  2. kötü bir film asla demem ama daha iyi olabilirdi. ilk devrede çocukluğuna ayrılan kısım çok uzun. sahneler çok uzun. oraları daha hızlı geçip artan süreyi ikinci devrede müslüm'ün fenomen oluşuna ayırmaları gerekirdi.

    tamam bu film, belgesel değil. ama sosyolojik bi konu bu. insanlar bu adamın şarkılarında ne buldu, neden kendini kesti? 1-2 sahne olabilirdi. onun yerine fanları manyaklaşmış bir kitle gibi yansıtmışlar sadece. bu anlamda senaryo sığ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğuyla alakalı çok fazla bir şey bilinmiyor diye bunu uygulamış olabilirler. Orada yatan dram çok daha ağırdı ve belki de bu yüzden oraya yoğunlaştılar. Müslüm Baba'nın müziğini, yaşamını şekillendiren en önemli dönem o zaman.

      İnsanların kendisini jiletlemesi noktasında da bir açıklamaları var. Yaş sınırına takılmak istememişler. Tartışılır tabii bu karar.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir