8 Ocak 2019 Salı

Marcão & Galatasaray, hocanın yapmış olduğu vurgulardan biri gençleşmekti


Bu tarz yazıları yazdıktan sonra "kaç kez izledin ki" gibi eleştiriler geliyor. Elbette müthiş bir bilgim yok. Burada yazılan, yorumlanan isimler bilen, tanıyan dostların fikirleri çerçevesinde gelişiyor. Soruyoruz, öğreniyoruz, fikir alıyoruz ve ortaya bir çıkarım koyuyoruz.

Marcao için de bu durum geçerli. Edindiğim fikir ve çıkarım üzerine yazmak durumundayım. Burada ısrarla sol stoperleri konuşuyoruz, çünkü medyaya yer alan isimler bu yönde. Sol ayaklı bir stoperin varlığını önemli görüyorum, Galatasaray bunun sorununu yıllardır yaşıyor.

Fatih Hoca'nın Ocak ayı transferi için yaptığı vurgulardan biri de "gençleşmek" üzerineydi. Marcao transferini böyle okumak gerekiyor. Değişirken gençleşmek, geleceğe yatırım yapmak, maaş maliyetini düşürmek ve saha içindeki isyan kapasitesini arttırmak önemli.

Marcao henüz 22 yaşında ve sol ayaklı bir stoper. Geriden oyun kurma özelliği ve agresif yapısıyla ön plana çıkar. O anlamda biraz Melo'ya benzettim, böyle bir futbolcuya da ihtiyaç vardı. Pas ve geriden oyun kurabilme özelliğini arıyorduk, topla çıkabilmesi, hücuma katılabilmesi kıymetli. Fatih Hoca'nın Denayer'i nasıl kullandığını hatırlarsınız.

Çok fazla yatarak müdahale yapıyor, bu önemli bir eksik. Bazen kontrolü kaybettiği noktalar oluyor, bu noktada gelişim göstermeli. Diğer sıkıntı da Ozan Kabak / Marcao tandeminde lider kim olacak. Belki özellik olarak birbirlerini tamamlıyorlar ama birbirlerini geliştirebilecek isimler mi bilmiyorum. Bana biraz da Ozan Kabak sonrasını düşünüyoruz gibi geldi.

İyi de bir penaltıcı. Enteresan ama başarılı bir tarzı var. X stoperde arayacağımız en son özellik belki ama takımın da iyi bir penaltıcısı yok. 3.5 milyon avro bonservis deniyor, bu da yüksek bir rakam. Maksimum 2 milyon avro'ya bitirilebileceği söyleniyordu, umarım rakam bu civardadır.

Maicon takımda kaldı gibi görünüyor, bu yüzden Ocak ayını tek stoperle geçeriz. Maicon, Donk ve Ahmet Çalık o pozisyonu yedekleyecek. Marcao / Ozan Kabak tandemi umarım iyi sonuç verir. Alternatif sayısı çok gibi görünse de stoper için kalite sorunumuzun olduğu çok bariz. Şu hattı bir de tecrübeli, güvenebileceğimiz stoperle tamamlamayı isterdim.

26 yorum:

  1. İzlemek lazım önce bilmediğimiz bir isim. Umudumuz çok iyi bir oyuncu olması ve Avrupa'ya satmamiz yonunde. Bu dakikadan sonra şunu diyebilir miyiz peki? Hedef günü kurtarmak değil uzun vadeli düşünülüyor. 3.5 milyon euro bonservisle defansta bize güven verecek sağlam 30 yaş üstü stoper bulabilirdik. Paranın geri dönüşü de önemseniyor galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3.5 milyon avro mu bonservis bilmiyorum, kap'ı görmek lazım. Rakam bence de ciddi. Böyle bir rakam varsa potansiyelin üst seviyede olması gerekir.

      Sil
  2. Genç isimlere hayır demem asla ama bu stoperlere tecrübeli birisi lazım diye düşünüyorum. Belki lazım olmaz tabii Ozan ile çok iyi uyum yakalarlarsa. Bunu da görmeden bilemeyiz. Daha resmi açıklama da yok zaten :) Ama olur da gelirse hayırlısı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübeli ismin gelişi Maicon'un durumuna göre değişir gibi. Ocak'ı bilmiyorum ama yaza kesin gelir.

      Sil
  3. Defans hatti bu olacaksa Uefa maclari ve derbilerde cok zorluk cekeriz. Genclesme ve tempo kavramlari tamam ama o hatta neredeyse gözünü kapatarak güvenebilecegimiz kimse kalmadi, Ozan diyoruz ama Ozan da pozisyon bilgisi anlaminda cok eksik, gereksiz penalti ve faul yapma ihtimali de cok yüksek. Ben en son Ujfa ve Kaptan Bülent Korkmaz zamaninda defansi düsünmezdim, o zamandan beri hep bir acabayla izlerim maclari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denayer / Serdar Aziz hattı da kağıt üzerinde güven vermemesine rağmen iş görmüştü. Ya da Dany / Semih Kaya diyeyim. Önemli olan doğru tarz isimler.

      Sil
  4. Mantalite olarak arzu ettiğim transfer yaklaşımı bu. Futbolcu için hazırlanan tanıtım videoları kurgulanmış görüntülerden oluştuğu için ciddiye almamak lazım. Bu açıdan bekle gör dememiz lazım. 3.5 bence de fazla rakam. Bonservisi düşük maaşı da 1 civarı olursa girilebilir risk. Tek şerh koyacağım nokta golcü alınmamışken eldeki paranın başka mevkilere harcanıyor olması. Alan ile ilgili çelişkili haberler yayılmaya başladı. Alan olmayacaksa golcü için de bonservis ödememiz gerekebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rakam fazla, belli ki potansiyele inanıyorlar. Bekleyip göreceğiz artık.

      Sil
  5. Mutlaka maiconu satip tecrubeli bir stoper almak lazim

    YanıtlaSil
  6. en fazla 2 milyon edecek adama paraları saçtık. valla batalım da rahat edelim. yeter be!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolcu hakkında bilginiz sağlam sanırım.

      Sil
    2. kariyeri de belli hayatı boyunca onun için ödenen paralar da. blog yazdığınıza göre okuma yazmanız var sanıyordum. galatasaray talip diye fiyat yükselebilir. ama 2 milyon hadi 2.5 olur. 3.5 oluyorsa o işin içinde HIRSIZLIK vardır.

      Sil
    3. Zihni fazla zorlamadan çok düz mantıkla bakalım, portekizin sıradan 2 takımında kiralık bir oyuncu umut vaat etse başta Porto olmak üzere başa oynayan Portekiz takımları bizden çok önce davranırdı. Yukardaki yorum gereksiz sert olmuş ama bence de blog yazarı olarak bazen derin düşünmek lazım. Fatih Terim ne yapsa haklıdır mantığı hiç doğru bir mantık değil.( bu transferin hem ismine hem parasına Terim onay vermiştir) Elindeki Serdar'ı zaten bu paraya anca satacak. Serdar gitti Marcao geldi, olan bu mu??!!Gençleşmek istiyorsa daha detaylı araştıracak, paraları havaya saçmayacak. Ocak ayının yarısına geldik, elimizde 1 tane forvet yok ki bulmamız gereken sayı 2. Yönetim evet çok kötü ama Fatih Terim de eski Terim değil.

      Sil
    4. Şu açıdan bakmıyorsunuz. Porto / Benfica bir futbolcuya çökmeye kalsa o transferi senin yapma ihtimalin kalmıyor. Sekeni toplamak yanlış değil. Her transfer için "o, bu niye almıyor da bize geliyor" diye bakılmaz.

      Sil
  7. Tecrübeli,lider stoper dediğin gibi Maicon'un veya sezon sonu Ozan'ın satışından sonraya bırakıldı sanırım. Bu takım forvete gerekli 2 takviyeyi yaparsa 6 ay içerisinde şampiyon olur, bu stoperlerle olmaz diye bir şey yok. Semih-Danyleri gördük Allah aşkına. Ama tabi gelecek sezon planlaması için Ozan-Marcao tandemi hafif kalır gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maicon için ciddi talip olduğunu düşünmüyorum. Bence Arabistan'dan caydı, Brezilya için ise iddialı rakamlar yok.

      Sil
  8. Atletik ve ayağına hakim olması güzel. Ozan ile uyum yakalarlarsa ligin ikinci yarısında iş görecek kapasite var gibi görünüyor Ozan-Marcao ikilisinde. Avrupa için belli olmaz tabi yeterlilikleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübe kazanmaları gerekiyor. Gerçi ben Avrupa Ligi'ni çok ciddiye aldığımızı düşünmüyorum.

      Sil
  9. 3.5 vermenin altında Terim'in 2002 yazında Rui Costa tarafından tavsiye edilen Maritimolu Pepe'ye 1m teklif edip karşı tarafın 2m istemesi nedeniyle vazgeçilen transfer acısı da var. Sonrasında biz Popescu'nun tavsyesiyle Tamas'ı aldık stopere. O Pepe sonra bildiğimiz Pepe oldu.

    Terim'i Göztepe'den beri takip ederim yabancı oyuncu tehşisleri ve yabancı trasnferi konusunda hala ham. Deneme yanılma ile gelişiyor bu da maliyetli ve zaman alan bir yol. Fabio Pinto ve Felipe'de geri dönüş kaygısıyla tercih edilmişlerdi ama yine ayrıntıları ve adam yönetmeyi egolarıyla (kendi ve oyuncu egosu) başa çıkmada sıkıntı yaşamıştı. Ne Pinto'yu satabildik ne yuzde bonservisine 3.5m $ verdiğimiz Felipe'yi.
    Umarım maaş düşük tutulmuştur. Bonservisten çok düşük maaş önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. terim'in hayatı boyunca yazık ettiği 1 oyuncu varsa o da felipe'dir. sezona mis gibi giren adamı yok yere bozdu sonra da yolladı. yoksa bugün alex de souza diye birisi yoktu.

      Sil
    2. Abi hataları da oldu, doğruları da oldu. Hataları genellikle bizdeki 2. sezonuyla alakalı. Ama kimse ilk veya 3. - 4. dönemi konuşmuyor.

      Sil
  10. Marcio Bruno Quadres Capone Knup Lutu İlie ilk dönemde Christian Lukunku (çaycı ahmet) Xavier Revivo aklıma gelenler ya tanıdık tavsiyesi ya menajer önerisi genelde Capone hariç isimsizlerden verim alamadık. Terimin isimsiz olup isteyip alamadıkları var Lokvenc Anderleht'in siyahi beki ... adını hatırlayamadım... türk oyuncu da iyidir ama isimsiz yabancı da başarılı değildir. Ha marcao yu terim bulmamıştır öneridir önerilerin içinden terim seçmiştir.

    Umutluyum Marcao'dan ama sıkıntı savunmada değil orta sahada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep eski örnekler, 3. dönemine gelelim biraz da. Daha yakın günlere. O günün şartlarıyla bugün çok farklı, eminim ki hocanın da düşüncesi daha farklı.

      Sil
  11. Hakkında iyi referanslar var.Gönlüm lider stoper istiyor ama Marcao'da belli bir potansiyeli olan bir sol stoper.Lider stoper alınmazsa Ozan Marcao'ya liderlik yapacaktır tıpkı ilk yarıda yanındaki oyunculara liderlik yaptığı gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem sol, hem hızlı, agresif, geriden oyun kuran tarzda. Bu da ihtiyaçtı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir