17 Temmuz 2019 Çarşamba

Jean Michaël Seri Galatasaray'da


Şimdi benim konuşma vaktim. Blog'a amansızca "Fatih Terim'e sportif direktör lazım, transfer konusunda çok zayıf" şeklinde eleştiri getiren bir kesim vardı. Ben de dilimin döndüğünce durumu ifade etmeye çalıştım. Luyindama / Marcao gibi hamleler cevap vermemiş olacak ki sandık altından bu tarz eleştiriler sürekli çıkar. Eleştirmek değil konu, eleştiri herkese yapılır. "Sevgisizlikten" kaynaklı bekleyen ve ilk anda ortaya çıkan bir kesim var.

Seri'nin adı Galatasaray'la anıldığında bu işe ihtimal vermedim. Mantığım almadı çünkü, bir önceki sezon 30 milyon avro'ya alınan ve an itibarıyla da piyasası olan bir futbolcudan bahsediyoruz. Roma, Milan, Napoli gibi takımların istediği yazılıyordu, bu işin Premier Lig'i de varken Galatasaray'a neden gelsin. Hadi ikna oldu, Fulham onca talip arasından neden senin kiralama teklifini kabul etsin?

Genel ifade etmeyeyim de Galatasaray için konuşayım. Son yılların en şaşırtıcı ve ters köşe transferlerinden biri. Galatasaray gibi bir takım için, Seri'yi bu şartlarda kaç tane sportif direktör kiralayabilir? Şükrü Hanedar öne çıkar bu noktada, sportif direktör ya da bu takımın Cenk Ergün'ü yok diyordunuz ya, buyurun yanıt. Biraz sabırlık olmak ve icraatı beklemek gerekir. Umarım bu yorumu yapan arkadaşlar özür dileyecektir ve şu işi takdir ederler.

Taktik / teknik gibi detayları daha önce konuştuk. Transferin maliyeti açıklandığında da rakamlar üzerinden detaylıca yorum yaparız. Çok büyük bir transfer, bir o kadar da "ders" niteliğinde bir iş. Planın, projenin, akılcı hareketin resmi. Seri'nin ikna edilmesi gerçekten büyük olay. Şampiyonlar Ligi, Drogba gibi avantajlar olsa da Galatasaray'ın da cazibesinin hatırlanması güzel. "Ölü toprağı" atıldı demem bu tarz bir ters köşenin uzun zamandır gelmemesiydi.

Tek başına Seri yetmeyecek elbette. 6 numara ve forvet transferini de bekliyoruz. Seri'nin gelişi biraz da "pas oyununa" merhaba demek. Hem oyunun iki tarafında katkı, hem istikrar, hem de pas aksiyonunu çok daha yukarıya çekmek. 6.5'dan 8 numara diye adlandırabileceğimiz bir orta saha hamlesi bekliyorum. Forvet adına da daha hareketli, ön alanı karıştırabilecek bir isim. Şu 2 transfer sonrası Şampiyonlar Ligi adına hazırız demektir.

40 yorum:

  1. işte seviyemiz budur. bazı arkadaşlar da hala muriç falan kovalasın :) forvete de dünya markası gelmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya markasından öte yararlı futbolcu düşünüyorum :)

      Sil
  2. Abi belhanda da gidecek sanki, Beşiktaş'ın yaptığı hatayı yapıp kadroyu yaşlandırmamalıyız bekler yenilenmeli ve belhanda yerine banega uymaz gibi geliyo kalite topçu ama ffp varken sayabileceğimiz adanlar almak ve yaş almış banega yerine Alfred duncan'ı tercih ederim...cuellar-seri-duncan çok diri bir takım oluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam aksine, Belhanda kalacak diye düşünüyorum. Diri ama yaratıcılıktan çok uzak bir orta saha olur o.

      Sil
  3. Belhanda kalmalı bence. Kulübün transfer geçmişi pek parlak değil çok sayıda basit hata yaptık. Iyi olanları takdir ettik ansızın Onyekuru'nun gelişi Marcao gibi isimsiz oyuncu alma cesareti vs. Seri resmi imza gelse de rahatlasak keza Okan da önemli kendi adıma.

    3.orta saha için ayağı düzgün tempolu 6.5 isterdim Arsenalli M.Elneny Nice'den adı bir ara geçen bence çık oturacak Danilo yada Alfred Duncan çok iyi olur.

    Emre Mor Ertuğrul Taylan 'ı da bekliyorum. Yunus Mariano Ahmet Çalık ayrılabilir. Forvet için vaktimiz var sanki.

    Telles hariç herkesi sattı Porto 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda bence de kalmalı, yerini doldurmak zor olur. Eline para geçse dahi.

      Sil
  4. Öncelikle Seri güzel hamle. Emeği geçenleri kutlarım. Sanırım 18 milyon avro satın alma bedel konmuş ikinci güzel hamle. Bu parayı ödeyemeyiz büyük bir patlama yaparsa Merih Demiral türü para bile kazanabiliriz.
    Gelelim sportif direktör göndermene. Sevgisizlik, fırsatına kollama boyutunda olanlar her kimse onlardan değilim ama bu konuda hocayı eleştiriyorum. Çünkü liseci yönetim yapmaz bu hamleyi. Ancak hoca yapar. Sportif direktör zorunlu çünkü FFP var. Her sene sattığın kadar alacaksın. Bu nedenle planları orta ve uzun vadeli yapmak gerek. Ayrıca şampiyon olarak yapmalıyız bunu. Çünkü şampiyon olmadığın ilk yıl maaş ödeyemezsin. O kadar batık kulüp. Hem uyguna alacaksın, hem de satacaksın. Satabiliyor muyuz? Acayip düşeş alabiliyor muyuz? Sana “Mitroglou’na bu para verilir mi” diyorum. Haklı olarak “son dakika, ne bulursan onu aldın“ diyorsun. Peki neden son dakikaya kalıyoruz. Abdır Alan’ı almaya diye gidiyor, Dubai’yi gezip geliyor. Ardından son dakika Ciner’in kucağı. Beşiktaş’ın Güven Yalçın türü veya Marcao türü hamlemiz kaç tane? Beğenmediğimiz FB de bile Zajc, Jailton(bu arada Comolli gerçekten başarısız ama sağlam sattı) gibi isimleri makul bonservis ve maaşla alıyor. SD’in kötüsü bu işte. Bizde ise Abdır, Emre Akbaba’yı 4.5 verip alıyor. Ben aldım diye de cakalanıyor. 6 ay sonra beleşe imzalayabileceğin adam neden 4.5 veriyorsun! Tek sorun FB’nin devrede olması mı? Yoksa Abdır’ın kulüpten izinsiz futbolcuyla görüştüğünün belgelenmesi mi? Alanya başkanı bu yoldan tehdit mi ediyor? Ardından Ali Dürüst federasyon da işin içinde dedikodusu. Gereksiz kaosa giriyor kulüp. Sonuçta Emre geliyor ama para kalmadığı için golcüsüz giriyorsun ŞL’ne. PFF’den bağımsız el mecbur sportif direktöre ihtiyacın var. A, B, C planlarını sunacak önüne. Şunu şuraya satalım. Bunu şu paraya alalım. Kontratı şöyle yapalım ki satması kolay olsun. Örneğin Cenk Ergün. Aldı ama nasıl sözleşmelerl Belhanda için D.Kiev’e sanırım 1.5-2 arası ekstra ödeme yaptık şampiyonluk bonusu. Fernando’nun sözleşmesini sen yayınladın. Maşallah 4.5 götürmüş. Sorsan yoksa gelmiyor diyor. SD istenilen parayı vererek değil kulübün şartlarıyla transfer yapacak. Öyle dünyaları verirsen git dediğinde gitmiyor. Ben hala Sd konusunda ısrarcıyım. Şükrü Hanedar’la olmaz bu iş. Abdır’ı saymıyorum bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sportif direktör konusu gönderme değil, hocanın görev tanımında zaten bu var, gayet kurumsal hareket. Görüyoruz ki ipleri eline alalı çok akılcı, en iyi sportif direktörlerin dahi yapamayacağı işler geliyor. Abdürrahim Albayrak değil konu, Şükrü Hanedar. Hocanın ekibi yani.

      Sil
    2. izleyip göreceğiz Albayrak el çekecekse bu işten, aynı saçmalıkları yaşamayacaksak Şükrü Hanedar'a şans tanınacaksa ve yetkili olacaksa ben buna fitim. Ondan umutlu değilim ama kurumsal mantıkla şans verilmesine taraftarım. Hoca nasıl bir kondisyonerle çalışıyor, SD ile de çalışmalı. Ona bağlı olsun ama olsun. Abdır veya başka yönetici olmasın.

      Sil
  5. Seri geldi ve su an ligin en degerli oyuncusu oldu.. hic beklemiyordum dogrusu. Buyuk bir is. Fulham vs kucumsemeyin. Bu adam'i almak icin 30 milyon euro verildi. Hala degeri 25 milyon euro. Futbol piyasasi uctu. Artik kadrolarimizda kagit uzerinde de olsa 20 milyon ve ustu oyuncular gørmenin vakti geldi ve geciyor. Son yillardir 100 milyon euro'nun altinda geziyor kadro degerimiz. Avrupa'nin diger kulupleri arayi cok fazla aciyor.


    Hala su Banega'nin yasina takilan arkadaslar icin; Besiktas'in hatasi Her sene yeni forvet aramak ve elindeki degerleri istikrarli 2-3 sene tutmamak onlari bu hale soktu. Ki Belhanda'yi sat diyen taraftarlar da bizim sonumuzu Besiktas gibi olmasini istiyorlar herhalde. Her sene stoper hatlari ve forveti degisti onlarin. Bizim icin yapilmasi gereken en dogru sey Marcao-Luyindama'dan 2-3 sene yararlanmak. Belhanda-Feghouli uyumundan 32'isine kadar yararlanmak hatta daha fazla eger formlarini korursa. Hareketli ve temposunu kaybetmedigi surece satmaya gerek yok. Fernando kaybetti diyoruz ama yine 4,5 milyon euro getirip Sevilla gibi bir kulube gitti. Belhanda ve Feghouli o duruma dustugu gun Arap kulubleri yine verir 4-5 milyon euro. Belhanda, Feghouli, Banega vs bunlar kar yapmak icin alinmiyor alinirken. Bunlar katki ve kalite, ve reklam ticareti icin. Marcao ve Luyindama kakti ve satis ticareti icin. Farki anlayin artik beyler. Hep bir yas takintiniz var burda yorum yapan bazi arkadaslarin.
    Duncan iyi oyuncu, ama buyuk oynayacaksak sadece genc ve tempolular yetmez. Akil ve kalite gerekir. Yakin ørnek; Kariyerinde sampiyonlar ligi gørmemis ve daha ønce hic sampiyonluga oynamamis gol kralimiz Diagne. Kariyeri sampiyonlar liginde gecmis ve her seferinde sampiyonluk icin mucadele etmis ama bize formsuz ve gucsuz gelmis Mitroglou. Adam o haline ragmen atilmayacak o zor golu o hava ve saha zeminine ragmen atmasi , Akhisar'a attigi o tek gol Diagne'nin 30 (bizde 10) golune deger. sampiyonlugu bize ceviren macti o. Iste bu gibi anlar icin Feghouli, Mitroglou, Belhanda, Muslera kalmali. Banega, Falcao gibiler gelmeli, ve oyuzden Fernando guzel hatirlanmali. Banega'nin farkini gørursunuz gelirse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri hamlesini ben mantığıma oturtamıyordum ama gerçekleşti, çok büyük iş.

      Sil
  6. Bahsettiğin ''Sportif Direktör'' yorumlarını yapanlardan birisi de benim.
    Öncelikle sportif direktör yorumu üzerinden '' Fatih Terim'e sportif direktör lazım. '' sonucunu nasıl çıkardın gerçekten çok merak ettim. Transfer görüşmelerine Fatih Terim gitmiyor, sözleşmeleri o ayarlamıyor. Hocanın takıma faydalı isimler verdiğinden hiç kimsenin şüphesi yok zaten,yöneticilerin o isimleri getirmekte zorlandığından ve yetersiz kaldığından bahsediyoruz genel olarak. Yoksa sportif direktör gelsin takıma oyuncu bulsun sistemi kursun fala demiyoruz yani. Amacımız nifak tohumları ekmek de değil. Şu dünya olduğu sürece sırt dönmeyeceğim ve '' Galatasaray'ın iyiliklerini düşünme. '' konusunda eleştirmeyeceğim tek insan Fatih Terim. Evet kabul Seri transferi harika ötesi, muazzam bir başarı. Aksini söyleyen zaten art niyetlidir. Ancak bu şu ana kadar yapılan hataları da örtmez. Hala ısrar ediyorum, Abdurrahim Albayrak transfer görüşmesi yapmamalı. Florya'ya gelsin, Mustafa Bey'e yardım etsin ama transfere bulaşmasın mümkünse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapanlardan birisiyim diyorsun, bizzat Fatih Terim'e sportif direktör lazım diye yorumlar geldi. Neden üzerine aldın ki :)

      Sil
    2. Şunu anlamıyorum, sportif direktör lazım olması Fatih Terim’in eksikliği değil transfer komitesinin eksikliği. Hocaya sportif direktör lazım demenin hoca için eksi olan tarafı nedir? :)

      Sil
    3. Ekstra olarak şunu da belirtmek isterim ki, Seri transferinde Drogba'nın rolü ortada. Bahsettiğim tam olarak bu işte. Yurtdışı bağlantıları kuvvetli, saygın bir sportif direktör işini böyle kolaylaştırır işte. Drogba tarzı birinin varlığı hocaya eksi değil artı yazar. Anlatmak istediğim tam olarak bu.

      Sil
    4. Drogba'nın rolü var mı bilinmiyor, Ligue ! Türkiye hesabına inanırım, görüşmedi diyorlar. Fatih Hoca'nın da o bağlantıları güçlü, Drogba da o bağlantılardan biri. Zaten sportif direktör de var, bu işler yapılıyor.

      Sil
  7. Eleştiri zamanı eleştiri, hak verme zamanı hak vermek. Bu kadar basit olmalı.

    YanıtlaSil
  8. Kadromuz büyük oranda şekillendi. Bir sorum olacak, Luyindama formülü ile bir defansif orta saha transfer etsek ve gerek Mariano'nun gerek Yunus Akgün'ün satışlarından FFP'yi dengelesek; artık satmak zorunda olmadığımız Diagne'nin as forvet olarak kalmasına tepkin ne olur?

    Diagne'yi satmak zorunda olduğumuzu düşündüğümüz için mi kötü belledik? Kalmasına itirazı olan çıkar mı acaba? Fatih hocanın oyun tarzına uymasa da çok iyi skorer ve kanatlarımızın verimi geçen sezon ikinci yarı çok fazla artmıştı Diagne'nin stoperlere baskısıyla diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o formüle herkes yanaşmıyor. Güzel formül ama kulüpleri ikna etmek zor :)

      Diagne konusunda süreci kötü yönettik ve haliyle taraftarın gözünde kötü bir algı oluştu. Değersiz bir adam asla değil.

      Sil
  9. Net yılın transferi.Bu işi ağustos ayına girmeden bitirmek de inanılmaz bir durum.Seri ismi geçtiğinde ben işimizin çok zor olduğunu ve oldu da kontak kurulursa da bu işin Championship başladıktan sonra olacağını düşünüyordum ama Temmuz ortası bu transferi bitirdik.Tam da taraftarların umutsuzluğa kapıldığı bir anda bu transferin bitmesi müthiş

    YanıtlaSil
  10. Burada önemli olan bağlantıları sağlam kurup oyuncuyu ikna edebilmekti. Son zamanlarda beceremediğimiz bir şeydi bu. Transferde emeği geçenleri tebrik etmek lazım. Kesinlikle faydası olacak takıma bu transferin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fark yaratacak, hatta kırılma anı olacak. O kadar iddialıyım.

      Sil
  11. Top class bir orta saha aldık diyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
  12. Yanıtlar
    1. Nagatomo yerine ben de isterim, geriden oyun kurabilecek, daha hücum özellikli. Ama bu sezon imkansız duruyor.

      Sil
  13. Fernando kalsaydı 3.3m sabit ucret + puan başı 5bin euro alacaktı bonuslar hariç. Seri 2.8m alacak + bonus.

    Seri 6.5 numara. Ufak tefek bir adam. Alınacak diğer ortasaha 1.80 ve üstü olmalı ve ayağı top yapmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri işi o kadar iyi ki, ben tarif bulamıyorum.

      Sil
  14. Yarın Emre Mor da gelse.

    YanıtlaSil
  15. Burak M.Elneny yazmıştım Bordeaux dedikoduları cıkmış biraz savruk disiplinizdir ama beğenirim Elneny 'ı. Bakalım kim gelecek.

    Banega artık olmaz bence. Fazla yumuşak kalabiliriz ve fizik dezavantajı olur banega ile.

    YanıtlaSil
  16. Seri geldiyse Josef olmamalı arkasına. Sakatlık geçmişi bir yana oyuna aktif katılan biri değil tempolu da sayılmaz. Josef biraz fazla 6.

    Elneny yada Danilo derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Josef olabilir, sakatlık geçmişi de yok. Karnında bir sorun oldu, sakatlık değil o.

      Sil
  17. Fulham beğendiğim takip ettiğim bir takımdı. Geçen sene kurduğu muhteşem kadro ağızları sulatacak cinsten. Öncelikle Fulham ın geçen sene oynadığı sistemden bahsedeyim. 4-2-3-1 in 4-4-2 ye kaçan bir sistemle oynuyorlardı. Uyumsuz bir yapı ve üstünde çalışılmamış bir oyun düzenleri vardı. Bu yüzden tüm kadro birden değersiz bir görüntü verdi. Mitroviç,Sessegnon, Anguissa,Schürrle gibi muhteşem oyuncuları ile bu oyunu oynamaları herkesi şaşırttı. Jokanovic ve Ranieri rakibi kendi yarı sahasında karşılayan genellikle kendi yarı sahasında pres yapma anlayışı ile oynadılar(büyük maçlar hariç). Seri bu düzen içerisinde yaptığı pres ile kazandığı toplar ve bu toplar ile hızlı çıkışlarını çok sık gördük. Bu düzen içersinde pek rakip sahada kalmayı seviyordu. Parker geldikten sonra daha çok ileri de gördük takımı ve Seriyi. Top kazanma özelliği daha ön plana çıktı bu yeni düzenle. Galatasaray Ndiayenin olması gereken oyuncu. Yani daha iyi bir Ndiaye aldık. Eğer bu sezon takım 4-2-3-1 oynarsa kendisi çok canlar yakacaktır. Eğer 4-3-3 oynayacaksak Belhadanın yaratıcılığı ortasaha için yeterli olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhandanın yaratıcılığının yanında Seri de yaratıcı olur, yeter ki öne biraz daha yakın oynat. Afrikalı Xavi yorumları boş değil.

      Sil
    2. İniestanın yanında da Xavi vardı Riquelmenin de. Şuan takımımız 4-2-3-1 için bağırıyor. 4-3-3 te Belhanda ve Seri birbirine girerler. Çünkü ikisininde solda oynama yatkınlığı var. Tabi Nice döneminde pek takip etmiyordum. Benim görüşlerim Fulhamda oynayan Seri için

      Sil
    3. Bu arada şunu belirteyim bu adam 4-3-3 oynamaz mi kralını oynar. Ama arkasında Fernando sol açıkta bruma, Garry rodriquez gibi yaratıcı özelliği olan oyuncular ile oynar. Solda Babel, Ortasahada dediğiniz ofansif özelliği bulunan bir oyuncu ile oynarsa çok sevindirmez.

      Sil
    4. 4-3-3'de tertemiz oynar. Zaten Belhanda da 4-3-3'ün iyi bir 8'i. Harika iş oldu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir