16 Ağustos 2019 Cuma

Denizlispor 2-0 Galatasaray, Seri / Donk değişikliğiyle zaten kaybediyorsun


Maç öncesinde "Fatih Hoca'nın yokluğu en büyük eksiklik" demiştim. Geçen sezon da bu senaryoyu birçok kez izledik. İzlediğimiz diğer bir senaryo da "kırılma anlarında istisnasız kırılan" bir Galatasaray'dı. Ligin son haftalarında bu aşılsa da bu dönemlerde görüntü aynıydı. Selçuk İnan'ın kaçırdığı penaltı büyük bir kırılma anıdır ve kırılmamak gerekir.

Dakika henüz 28. O ana kadar iyi oynuyorsun, kaçırdığın goller var. 28. dakikaya kadar maç 2-0'a da gelebilirdi. O ana kadar Babel ve Diagne'nin savunma arkasına yaptığı koşularla etkili olduğunu görmüştük. İyi bir plandı bu, Sapunaru'nun topla ilişkisi ne kadar iyi olsa da ağır bir stoper. Biz de bunu iyi kullanırken kaçan penaltı sonrası vazgeçtik.

Sonrası ise Denizlispor'un hakimiyeti. Galatasaray'ın orta sahada düşen direncini iyi kullandılar ve önde hızlı futbolcularıyla kontrayı iyi kullandılar. Luyindama / Marcao hattı da tanınmaz halde, birebir de dahi ayakta duramıyorlar ve hava toplarında eziliyorlar. Marcao'nun 45. dakikada yediği 2. sarı kart çok büyük rezillik zaten. Rodallega'nın top ayağından çıkmış ve onu indiriyor.

Selçuk İnan 90 dakikayı tamamlıyor ve 45'de Seri / Donk değişikliği geliyor. Donk'un stopere geçmesini bekliyoruz da, çıkan oyuncunun Seri olmasından daha garip bir şey yok. Zaten orta sahada düşük bir direncin vardı, böylelikle ipler tamamen rakibin oldu. Futbolcular hareketsizdi, alanlar açıldı ve Denizlispor'un kazanacağı o dakikada belli oldu.

Diagne'yi suçlamam, ön alanda bir şeyler yapmaya çalıştı. Hareketsiz kalsak da o hareketsizlik içinde top da bir türlü ona gelmemesine rağmen çabası var. İyi kötü bir tehdittir, oyundan çıkmaması gerekirdi. Diagne / Ahmet Çalık değiştiriyoruz, bu kaybetmek istiyoruz mesajı. Bu tarz ilginç hamleler de nedense hep hoca kenarda olmadığında oluyor. 

O andan itibaren sadece Emre Mor'a bakarsın. O da çabaladı ve doğal olarak olmadı. Orta sahan boş, savunman felaket durumda ve rakip hızlı geldiği pozisyonlarla sonuca gidiyor. Senin ise 2. 45 dakikada herhangi bir çaban, mücadelen yok. 10 kişi kalmana rağmen felaket hareketsizsin. Ahmet Çalık'la Diagne'yi 72. dakikada değiştirmek "beraberlik" mesajıdır ve bekleyerek zaten kaybetmiş oluyorsun.

Bireysel performans falan yok, takım olarak kötüyüz. İlk 25 dakikada iyi başlangıç olsa da kaçan penaltı sonrası kırıldık. Yine de ilk haftadır, yangın koparmam. Feghouli ve Nzonzi gibi isimler denkleme girdiğinde görüntü ister istemez değişir. Seri'yi 6 numara olarak kullanmamak dahi bir şeylerin değişmesi adına yeterlidir. Deplasmanlarda Donk'la başarın ortadayken neden Selçuk İnan'la başlarsın, bunlar eleştirilecek.

45 yorum:

  1. sanki fatih terim takımın başında yer alsa eze eze kazanacaktık. yahu terim göreve geldi kaç hafta oldu. hala deplasmanlarda delik deşik oluyoruz. çünkü takımın oyun planı yok. hata boş yere futbolcularda aranıyor. orta sahaya kante ve modric gelse yine bunu oynar bu takım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Penaltı sonrası kırılmayabilirdin ya da 45 sonrası o abuk değişiklikler de gelmeyebilirdi.

      Sil
    2. Fatih hocanin bence de pek oyun plani oturturma becerisi pek yok. Ama oyuna mudahelelerde ligin en iyisi. Bircok macta gørduk. Køtu teknik ekip. Malesef hicbir sekilde zeki insanlar ve lider øzelikli degiller, ne hasan ne umit ne levent. Bu uclu artik tepki gørmeli

      Sil
  2. Topa sahip olan takimlar bile 3 tane ofansif merkez oyuncusu ile oynamiyor,pep salak mi 80 milyona uzun dos aldiriyor,elinde donk varken neden hala 3 tane yumusak adam ile oynuyoruz,gecen sene stoperlerin bu kadar iyiyken neden simdi bu kadar kotu?cok basit, rakip oyuncular orta sahayi o kadar rahat geciyor ki direk stoperlerin ile basa bas kaliyor,marcao nun atilacagi o kadar belliydi ki.. denizli de bir hayli kotuydu ama biz daha kotuyduk,su nu da gorduk seri her zaman cikacak selcuk girecek veya oyundaysa cikmayacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ben de eleştirdim, yarın daha detaylı yazdım hatta. 3 tane pas adamıyla oynarsın da doğru pas futbolu oynayabilirsen. Bu temposuzluk ve hareketsizlikle pas oyunu zaten oynanmaz.

      Sil
  3. falcao gelse ne olacak pardon? top mu geliyor diagne'ye? sistem sorunu var bu takımda sistem. terim geldiğinden beri sağdan soldan orta yağdıran bi takım göremedik.
    belhanda-feghouli biraz da mariano ha bire verkaç. ama eleştiren herkes düşman!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki 5. dakikada kaçan gol olacak ya da o penaltı. Haklısın tabii, beslemediğin sürece zor. Bitiren forvet, kendi pozisyonunu üretmekten öte.

      Sil
  4. Mariano'ya bakıyorsun çok kolay çalım yiyor. Gittiği zaman gelemiyor. Nagatomo zaten teknik sınırlı. O da tempoyu kaybedince beklerde sıkıntı yaşıyoruz bu ikiliyi satıp 2 tane fişek bek almalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mariano hep böyleydi. Maalesef Nagatomo da çalım yer oldu, o kanat bomboş. En azından savunmada var derdik. Bekler sorun.

      Sil
  5. bomboş rakipten puan alamadık. yazık. deplasmanda 1 puan da alamıyoruz bu arada ha! illa 0 puan! 2 yıldır böyle. deplasmanda penaltı kazanmışsın, yumuşacık topa vuruyorsun. yakalarsan atacaksın kardeşim. yoksa olacağı bu. tabii selçuk'a attırana da bakmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bomboş olduklarına inanmıyorum. Ayrıca ilk hafta, çok sıcak hava, bu ortamda cidden zor. Ankara, Floransa ve Denizli, birbirine yakın tarihte üç deplasman.

      Selçuk İnan'ı penaltı üzerinden eleştirmek istemem. Bir şey yapmasa dahi en azından çok iyi penaltı vururdu.

      Sil
    2. Diagne kaçırsa, bu sefer de Selçuk İnan varken o neden vurmuyor denirdi.

      Sil
  6. korkuyorum nzonzi 8 numara oynayacak. seri konusunda 6 numaraya taktı hoca çünkü. işin komik tarafı bugün selçuk'u oyundan alıp seri'yi doya doya 6 numara oynatmak varken de seri oyundan alındı. herhalde selçuk fiziği ve temposuyla fark yaratıyordu ama biz göremedik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8 oynamaz, imkansız. Seri'den 6'da olmayacağı anlaşılınca hatta bu profile dönüldü. Ama bu maçta neden Seri 6, Selçuk İnan 8 oynadı anlamadım.

      Sil
  7. terim geldiğinden beri sanırım 53. lig maçı. 53 maçtır "oh ne top oynadık" denilen maç belki 3 tanedir. yeni transferler gelip duruyor ama "hocamızın istediği takım" bir türlü oluşmuyor nedense. oyun stili yok takımın. 10 kişi kalmak bahane olamaz! insan 1 tane pozisyona girer yahu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı eleştiri, katılıyorum. Güçlü oyunumuz hala yok, en azından hücum için. Pas oyunu diyoruz, onu da göremiyoruz. İlk hafta yine de, yarın bambaşka şeyler yazılabilir. 2 yıldır şampiyon bu takım.

      Sil
  8. Çare Dar Baklava 4-1-2-1-2 sistemi, eğer uçan kanat yoksa Rodrigues-Onyekuru gibi, hücumcu kanat bekler ve dolaşan (free form) Babel ve Feghouli ile bu sistem denenmeli.
    Takım dikine oynayamıyor, kimse topu istemiyor, top kanatlara atılıp atılıp geri pas yapılıyor kanattaki oyuncu başında 2-3 rakiple yalnız kalıyor. O halde ileride kanat oyuncusu bekletmek yerine bek oyuncusuna yer açıp bindirme yaptırtmak daha mantıklı.
    Bunun içinde merkezi yoğunlaştırıp takımın boyunu uzatarak dikine pas yapılabilmesini kolaylaştırmak ve kısa paslarla merkezde top tutup kanat beklerin bindirmesini sağlayarak rakip alana yığılmak en doğru strateji olur. Klasik FM 4-5-1 yle bu ligde faydalı olacağını düşünmüyorum
    Çünkü deplasmanlarda orta saha oyuncularına sert müdahale ve sıkı presler top oynatmıyor, çok koşamayan bir takımda 4-5-1 ile genişliğin fazla olması hücum oyuncularının yalnız kalıp dikine pas yapamamasına sebep olduğundan takım geri pas yapmaya forse oluyor.
    Dar baklava 4-1-2-1-2 sistemiyle kısa pas futbolu gayet mantıklı bir seçenek olur, seri ve belhanda ikilisi fiziksel olarak beklerle beraber takımın en diri oyuncuları olmasıyla ve feghouli gibi yüksek teknikli top yapmayı bilen bir oyun kurucuyla bu takım başarılı olur.
    Ayrıca fiziken çökük,koşmayan ve en ufak bir efor sarfetmeyen selçuk un kaptan olarak sahada olması = diğer oyuncuların da selçuklaşması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben deneneceğini pek düşünmüyorum. O sistemi oynayacak hücum beklerin yok çünkü. Ne Mariano ne Nagatomo, kaldıramazlar.

      Sil
    2. Babel Falcao ileride, Soso 10 numara

      Sil
    3. Beklerin her maç en az 10 defa çizgiye indikleri görüyoruz, bindiriyorlar aslında epeyce keşke denense bu sistem oyuncuların çok müsait olacağını düşünüyorum.
      Babel-Falcao
      Feghouli
      Belhnda-Seri
      Nzonzi

      Sil
    4. Emre Tasdemir ve Linnes kaldirir. Arkadasin sistemine katiliyorum. Burda 10 numara Feghouli olur serbesr bir sekilde. Babel Falcao'nun yanina gecer. Belhanda -Seri . Arkalarinda NZonzi. Pas oyunu oynayacak kadromuz var. Ama sistemimiz yok. 4-3-3'te hem Jimmy hem Babel hem Feghouli ice kat ediyor. Orta saha kalabaliklasiyor. Onyekuru kenarda kalip oyunu genisletiyordu. Quaresma bunu yapiyor. Ama su an hepsi ortada birikiyor ve Mariano&Yuto kulanmasi gereken bos kanadi kulanmiyor.. Sistem 4-1-2-1-2 olmali. Ve Linnes ve Tasdemir denenmeli. Hazirlik døneminde bircok oyuncu iyi degildi. Linnes ve Tasdemir hak ediyor bu sanslari. Ikisi de suratli ve tempolu isimler. Mariano ve Yuto'nun yedege cekilmesi saglikli.

      Sil
    5. Emre Taşdemir pas oyununa olmaz bence, Mariano ya ben hala güveniyorum toparlayacaktır bekler linnes ve mariano olmalı bence, nagatomo hücumda etkisiz kalıyor savunmada da hava toplarıyla etkisiz kalıyor rakiplerde bunun farkında bence. Mariano’nun yerine Süperlig den tanıdığımız Skubic iyi olabilir ya da satış yaparsak Atletico dan Santiago Arias da bir seçenek olabilir. Keşke Belhanda ve Diagne satılabilse de Belhanda’nın yerine Franco Vazquez, Hector Herrera, Andre Gomes veya stilinde bir oyuncu alınabilse. Medyadan sadece Banega ismini duyduk ki yanlış bir tercih olur bence. Belhanda ne defansa ne hücuma katkı veriyor...

      Sil
    6. Eboue ve Riera gibi topla ilişkileri müthiş bekler yok. Mariano iyi diyoruz, onda da tempo yok. Linnes'de tempo var, topla ilişkisi o kadar kusursuz değil. Şener, Taşdemir gibi isimler de tempoda olur, top kullanımı sorun.

      Sil
  9. marcao'yu zaten beğenmiyorum. fiziği yetersiz, hava toplarında çok etkisiz. ayağı iyiymiş. bana ne bundan golcü mü arıyoruz? şimdi iyice şımarmış. alternatif yok tabii normal. luyindama çok daha iyi. ama o da bugün 2. golü armağan etti. dümdüz gelen topa kafayı vuramadı sonra çalım yedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de felaket durumda, yarın için detaylıca yazdım. Orada yorumun cevabı var.

      Sil
  10. birinin 1puanın 0puandan daha iyi oldugunu ve deplasmanda kendinden daha zayıf takımlara karşı bilerek ve isteyerek:) 1puan için oynayan takımlarında zaten genelde 3puan aldıgını bu teknik kadroya anlatması lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 puan için Diagne / Çalık hamlesi geldi zaten, tablo ortada. Şu ortamda bence de 1 puan iyi ama bekleyerek oyunu tutamıyorsun maalesef.

      Sil
  11. mariano ile vedalaşmak gerekirdi. 2-3 milyon kazanırdık.
    nagatomo hücumda çok ama çok yetersiz. sezon sonu gider.
    ben oynarım ama seri 6 numara olmaz. inadı yetti hocanın.
    jimmy büyük hayal kırıklığı yarattı bu maçta.
    emre mor bence bu sezon büyük katkı sağlayacak.

    YanıtlaSil
  12. tam bi günü kurtarma politikası şu kadro mühendisliği

    alt yapıdan ahmet çalık yerine oynayacak genç yok mu?var
    neden 34 lük selçuk inan hala oynuyorda atalay babacan yedekte?
    yunus akgün cimi durmazdan daha mı yeteneksiz.değil

    neden bu tercihler?günü kurtarmak

    merkez orta saha ikilisine bak:seri ve selçuk inan .ortak özellikleri yumuşak olmaları.

    ideal kadro mühendisliği şu şekil olur:

    ilk 11 in yıldız kendini ispatlamış oyuncular olur.bu 11 in alternatifi ise genç yetenekler dinamik oyuncular olur.bu ekonomik açıdan da kulübe fayda sağlar.bir yandan ilk 11 ile günü kurtarma hedefe gitme politikası uygularken aynı zamanda yedek genç 11 ilede geleceği planlarsın.

    bu arada ben olsam şu 11 ile sahaya çıkardım

    muslera
    mariano-luyindama-marcao-nagatomo
    emremor--seri--atalay--adembüyük
    -----------belhanda------------
    ------------babel--------------

    cagne tam bi zaman kaybı

    YanıtlaSil
  13. bu arada merkez orta saha ikilisinin ne kadar önemli olduğunu gördük

    türkiyede genelde olarak zeminler berbat.denizli stadının çimleride kötü idi

    bu durumda klasik süper lig mantığını devreye sokacaksın.o da merkez orta saha ikilisi dinamik ve güçlü olacak.

    adem büyük neyse de (sezon içinde iş yapar kendisi) cimi durmaz boş bir transfer oldu.hem yaşı var hemde transfer edildiği için genç yetenek alternatifinin önünü tıkadı.

    benzer olay selçuk inanla sözleşme imzaladığında gerçekleşti.atalayın sürelerini aldı .

    oyuncu ile zamanı geldiğinde vedalaşmak gerekiyor.düşük maaşa oynuyor diye uzatmak saçma.çünkü genç oyuncunun önünü kesiyor bu aynı zamanda

    linnes in ilk 11 oynama zamanı gelmedi mi?
    mariano yu 2-3 milyon avroya satarsın.linnesi ilk 11 e koyarsın.yedeğede genç potansiyelli bir sağbek alırsın.mühendislik bunu gerektirir.ama ne yapıldı?linnes mariano şener.bu nedir hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jimmy Durmaz gayet iyi isim, çok da kıymetli alternatif. Birçok pozisyon oynar. Ama Cimi falan yazarak aklın sıra adamı küçük görmeye çalışıyorsun, yapma derim. Aynısını Diagne için de yapıyordun.

      Yazabiliyorsun yani, o kabiliyetin var. Linnes, Mariano gibi isimleri düzgün yazabiliyorsun. Yapma derim, uyarıyorum :) Yok ben bildiğim gibi devam ederim diyorsan yayımlamam yani, boşa emek vermiş olursun. Rica ediyorum.

      Sil
  14. Kaçan pozisyonlardan sonra gol yiyeceğimizi anladım zaten.Rakip yeni bir takım olmasaydı ve birlikte oynama pratiği gelişmiş bir takım olsaydı ilk yarı 2 0 biterdi zaten.Değişiklikler tam fiyasko zaten.Luyindama takıma geç katıldı o düzelir de şu Marcao cidden çok kötü durumda ve yanındaki bek de kötü durumda olunca sol tarafımız çöküyor resmen.Umarım bu mağlubiyetten gerekli dersler çıkarılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söyleyecek çok söz yok maalesef, her şeyi yazdım gibi bakıyorum :(

      Sil
  15. Yillardir zevk vermeyen hatta çoğu maçta azab çektiren bir takım. Kazandığı maçlarda bile kan ter içinde kaldığımız, mücadele taraftar baskısı tempoyla ite kaka kazanılan, pas oyunu teknik ve taktik üstünlüğün hak getire olmadığı bir takım. Kimi alırsak alalım tablo pek değişmiyor.

    Skibbe rijkaard rikeerink denizli hamza tudor da farklı değildi. Genetiği bozulmuş futbol takımının.

    Beşiktaş şampiyon oldu özellikle ilk yıl şiir gibi oynardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şekilde iyi hamleler geldi, geliyor. Ben zaman verdim, bekleyeceğim. İlk haftadan çok gereksiz fırtınalar kopuyor.

      Sil
    2. Haklısın ama çok erken ama taraftarda gecen seneden gelen bir birikim var başarı var ama oyun kötü.

      Türk takımlarının geneli böyle, avrupalı vasat takım daha pahalı daha kaliteli yabancıları olan Türk takımını fazla tempo yapmadan rahatlıkla eleyebiliyor. Halbuki bizim takımlar çok daha motive istekli sahada daha çok çabalıyor. Ama sonuç yok. Fundamental zayof ve takım taktikleri oturmamış. Kontraya çıkmayı bilmiyoruz vs vs. her sey doğaçlama zaten düşünmeyi fazla sevmeyen düşünmek yerine mücadele etmeyi yeğleyen bir bakimisimiz var.

      Sil
  16. Geçen seneden ders çıkarmamız gereken bir durum vardı Donk yokken deplasmanda maç kazanamıyorduk. Selçuk Seri Belhanda orta sahası sertlikten uzak bir orta saha. Denklem çok basitken gereksiz şeyler yaparak kendimizi zorluyoruz. Umarim ders olur bu. İlk onbir orta saha anlamında hataliydi. Değişiklikler ise emre mor'un oyuna girmesi hariç felaketti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Buna ben de takıldım. Elinde iyi bir istatistik var bu konuda, neden aksi hareket ediliyor. O pozisyonda oynatabileceğin başka bir isim de yokken.

      Sil
  17. Fatih terimim oyuna müdahele konusunda türkiyenin en iyisi olduğunu düşünmek için oyun akışında harhangi bir değişiklik olduğunda yaptıklarına bakmak lazım
    Dinazor olmuş selçuk 90 dk sahada 25 30 milyonluk adam kenara alınıyor.
    Emre mor gibi dinamik açık alan oyuncusu ikinci yarının ortasında oyuna giriyor denizli böyle ufaktan kapanmaya başlamışken yani..
    Emere gibi bir oyuncuyu rakip takım kapanırken oyuna sürmeyeceksin ya ilk 11 baslatacaksin yada hemen ikinci yarı başlarken oyuna alacaksın..
    Kırmızı kart yemiş olabilirsin tamam ama kural mı bu yani 4 4 1 e dönmek anlamıyorum..
    3 4 2 ye don baska bir oyun planı kur ama olurmu hiç kırmızı yemissen kural 4 4 1 bu buyuk takımların refleksi olamaz..
    Sen galatasataysin en büyük takim sensin neden defansa agirlik veresin öyle kaybedeceğine hucüm düşünerek kaybet.. ayakta alkışlayım maglubiyeti
    Yaw arkadaş bu takımın şamar oğlanına cevirdiler belhandayi ne frikik ne penalti
    Adama hepsini yasaklamışlar.. geç otur köşene muamelesi yapiyorlar çocuğa bu adam takimin 10 NUMARASI... herhalde lafta sadece
    Ve cagne yani aklimdam geçenleri kelimelere doksem burda yayinlamazsin belki :)
    Adam her toplu oyunda kayip yetersiz topu ezen basiretsiz tam bir facia kısaca hic bir katkisi olmadığı gibi yeteneksizligi ile takimi 1 adam eksik oynatiyor...
    Adem kenarda oturuyor cagne nin yerine oyuna çalık giriyor hala kazanma düşüncesi olmayan bir oyun stratejisi üzerine beyhude denemeler..
    Hamle yapmayı çoktandır unutmuş bir fatih terimden bahsediyoruz bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızıdan sonra kenar ekibin çuvallayacağını herkes gibi ben de biliyordum. Kafaları karıştı, alakasız hamleler yaptılar. Hele ki beraberliği koruyalım dedikleri anlarda. 45'de Donk / Emre Mor girerken, Jimmy ve Selçuk çıksa pozitif şeyler konuşabilirdik.

      Sil
  18. Yaklasik 1.5 senedir aci cekiyoruz saha da,hucum organizasyonlari hala cok zayif,hucumdan savunmaya gecis berbat,Gs gecen sene de dahil cok rahat goller yiyor mesela su gecislerden dolayi,kontralari engelleyecek bir taktik yok,surekli bireysel performanslar ile on plandayiz,deplasmanlarda takimin gercek yuzu cikiyor ortaya, ic sahada zaten kaliten ve taraftarin ile kazaniyorsun,hoca biraz buraya odaklanmali sahada hep bir daginiklik var hep bir kopukluk var,herhangi bir sistem,ezber yok,feg ve belhanda nin ayagina bakmamiz surekli bir taktik sorundur malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eksiğiz o konuda, haklı yorum. Fazlasıyla bireysel yeteneklere bağlıyız ve dün Feghouli yokken ve Belhanda kötü durumdayken iyice sıfırladık.

      Sil
  19. Selçuk İnan'ın ilk 11'de başladığı son 10 lig maçında Galatasaray sadece 3 galibiyet alabilmis hocam bu bence cok onemli. Ir istatistik bunun bir de Donk ile baslanilmayan deplasman maclari versiyonu var ikisi de hatali kadroyu isaret ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk'un 11 başladığı deplasmanlarda da kaybetmiyoruz mesela. Böyle bir istatistik de var.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir