26 Eylül 2019 Perşembe

Bu A planı tutmadığı takdirde üzerinde ısrar edilip, değişimin karşısında durulacak mı?


Yeni Malatyaspor karşısında doğru ama yeterli bir oyun oynamadığımızı söylemiştim. Taktik konuda bazı şeyler otursa da bu oyunun gelişmesi gerekecek. Rotasyon da bu maçın en önemli noktalarından biri olmuştu. Zübeyde Özcan da (@zubeydeozcann) Yeni Malatyaspor karşılaşmasının tüm detaylarını bizler için yazdı.

Geçen sezonla bu sezonu bazı noktalardan kıyaslamak gerekiyor. Geçen sezon bu tarz deplasmanlarda dağılan ve kontrolü kaybeden bir Galatasaray vardı. Bu sezon ise belki daha derli toplu ve doğru oynayan ama "mevcut oyunu" zayıf kalan bir Galatasaray izliyoruz. Bu oyunun gelişmesi mümkün mü, zaman tanımalı mıyız?

Zübeyde Özcan: Malatyaspor maçından sonra, geniş özette Galatasaray’ın attığı golü hazırlayışını tekrar tekrar izledim. Temelinde Fatih Terim’in oynatmak istediği pas oyunu şablonunu açık bir şekilde görebiliyorsunuz. Ancak şimdilik sadece o kadar. Oyunun hala çok eksiği var. Tempo meselesini sürekli dile getiriyoruz mesela. Golün hazırlanışını hızlandırılmış çekimde izlediğinizde olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorsunuz. Orta saha ve kendinde olduğu zamanlarda stoper tandemi hocanın benimsetmeye çalıştığı pas oyununa gayet yatkın ancak ileri üçlü profilinin uygunluğu büyük tartışma konusu. Tüm bunlarla birlikte yapılacak birkaç dokunuşla elbette gelişebilir bir oyun söz konusu, bu noktada zamana ihtiyaç olduğu doğru. Fakat Galatasaray’ın sezon içindeki geleceğini belirleyecek başka bir durum daha var. Bu A planı tutmadığı takdirde üzerinde ısrar edilip, değişimin karşısında durulacak mı? Elinde ekmek yapacak malzeme varken pasta yapmaya kalkışırsan yiyeceğin ekmekten de olursun. Fatih Terim’in bu noktayı göz ardı etmemesi gerekiyor.

Teknik heyet mutlaka eleştirilecek, ellerimizle hediye ettiğimiz bir 3 puandı. Nagatomo / Lemina değişikliği ve Ömer Bayram'ın sol beke geçmesi, 85. dakikaya kadar hamle yapmamak, 1-1 olduktan sonra 90. dakikada Falcao'yu oyuna sokmak konuşulacak. Sence de bu görüntü teknik heyetin yetersizliğinden kaynaklı mıydı ve bu hamleleri nasıl yorumluyorsun?

Zübeyde Özcan: Her ne kadar Bayram’ın sol beke çekilmesi Galatasaray’dan çok şey götürse de hadi Nagatomo/Lemina değişikliğini ilk yarının başında olduğunu göz önünde bulundurarak dışarıda bırakıyorum. Fakat Andone/Jimmy değişikliği ve Falcao’nun oyuna 90’ıncı dakikada dahil oluşu kesinlikle tartışılmalı. Bir kere hücumda Babel ve Adem’in orgunluktan ydalağı şişmiş durumdayken o dakikaya kadar takımın enerjisini koruyabilmiş olan tek ismi Andone’nin oyundan alınması ilginç bir tercih. Bunun yanında Yeni Malatya Stadyumu’nun zemini gerçekten kötü durumdaydı ve o zemine rağmen takımın en kolay top kaybı yapan adamlarından biri Jimmy’i oyuna aldın. Falcao’nunsa 60’tan sonra kesinlikle oyunda olması gerekiyordu bence ki tahmin ediyorum Galatasaray beraberlik golünü yemese 90’da dahi girmeyecekti.

Maç 1-1 değil de 1-0 bitseydi kimse ne teknik heyet ne Levent Şahin konuşacaktı elbet. Tabi, kayıp durumlarında bir günah keçisi daima bulunur. Bu sefer kabak Levent Şahin’in başına patlamış oldu. Maçtan sonra bir spor yorumcusu bu konu hakkında şöyle dedi: “Florya duvarlarındaki grafitinin dahi ne olacağına karar veren Fatih Terim, 20-30 metre yukarıdan değişikliklerin kim olduğuna mı karar vermeyecek?” Bu bence de böyle. Değişiklikleri Fatih hocaya yazarım, puan kaybının sorumluluğunu da Fatih hocaya yazarım. Bunu böyle kabul etmemek Terim’in şu zamana kadar çizdiği karaktere hakaret bir kere. Her şeyi geçtim, diyelim Levent bey bütün hamlelere kendi hür iradesiyle karar verdi. Onu teknik heyete alan, yokluğunda kulübeye oturtan yine Fatih hoca. Taraftarın onu çok sevdiğini ve çok saygı duyduğunu biliyorum. Bu yüzden eleştirmekten de sakınıyorlar pek çok zaman, bunu anlayabiliyorum. Ama eleştiri yapıcıdır ve kimse eleştirilmez değildir, unutmasınlar. Böylece, sosyal medya tepkisinden çekindikleri için bu meseleyi dile getiremeyen arkadaşların da buradan sesi olmuş olayım.

Rotasyonu beklesek de bazı noktalar beklediğimiz yerden çıktı diyebiliriz. Yine de bu rotasyonlu kadronun böyle bir deplasmanda beklenilenin üzerinde hareket ettiğini düşünüyorum. Özellikle de Adem Büyük, Şener Özbayraklı gibi isimlerle. Sen bu rotasyonu yeterli buldun mu ve maça etkisi ne derece oldu?

Zübeyde Özcan: Açıkçası maç öncesi yorumunu yaparken bu çapta bir rotasyon beklemediğimi söylemiştim. Hoca beni haksız çıkardı. Bu rotasyonu doğru ya da yanlış diye adlandıramam, sonuç olarak karar takımın başındaki teknik direktörün, saygı duymak gerekiyor. Fakat ben bir takımın başında olsaydım ve bu maçtan sonra önümde iki önemli maç olsaydı ne yapardım, onu konuşalım. Takımın birlikte oynamaya fazlasıyla ihtiyacı olduğunu, oturması ve alışkanlık kazanılması gereken bir oyun olduğunu, alınacak üç puanın psikolojik olarak çok daha fazla puan edeceğini, ligde henüz 5’inci hafta olduğunu ve lig şampiyonluğunun yalnızca derbileri oynayarak kazanılmadığını düşünerek bu çapta bir girişimde bulunmazdım sanıyorum.

Şener, işin savunma yönünde hiç de fena sayılmayacak bir oyun çıkardı. Yeri geldiğinde kademeye de girdi, kanadını da elinden gelince müdafaa etti. Zamana zaman, Nagatomo’nun muzdarip olduğu sorunu o da yaşadı. Babel geri dönüşlerini yeterli yapmadığı için üzerinde çok yük bindiği ve sırıttığı anlar oldu. Ama hırsı ve konsantrasyonu maç özelinde beni tatmin etti diyebilirim. Adem Büyük 60-65’e kadar oldukça iyi iş çıkardı fakat o dakikalardan sonra çok fazla yoruldu ve etkinliğini yitirdi. O noktadan sonra değişikliğin gelmesi gerekiyordu ama sahada kalmaya devam etti. Ömer Bayram’ın performansını ilk yarı-ikinci yarı olarak ikiye ayıracak olursak Ömer’in mevkisini artık bekten evrilme orta saha olarak tanımlama vaktimizin gelmiş olabileceğini düşünüyorum. İkinci devre Nagatomo/Lemina değişikliğiyle beraber sol bek’e çekildi ve yine o bildiğimiz Ömer Bayram oldu. İlk golde katkısı olduğu kadar yenilen golde de hatası büyük zaten, adamı Guilherme’yi kaçırıyor.

Rotasyon yapılmasaydı maç kazanılırdı gibi bir iddiada kesinlikle bulunamam ki büyük değil de orta çapta bir rotasyondan bahsediyoruz. Zaten bence puan kaybına bu değişim değil oyun içi hamlelerin doğru yapılamaması sebep oldu.

Andone yorumu da almak isterim aslında. Henüz ilk maçı ve çok sırıttığını düşünmüyorum. Elmander'den de Adrian Ilie'den de izler var gibi. Elmander gibi mücadeleci, Adrian Ilie gibi de teknik özellik vaat ediyor. Çift forvet de çok konuşulurken, olası Falcao'yla uyumlarını ve Yeni Malatyaspor maçı özelindeki performansını nasıl buldun?

Zübeyde Özcan: Bir kere buraya futbol oynamaya geldiğini Yeni Malatyaspor maçında bize gösterdiğini düşünüyorum ve bunu gördüğüm için çok mutluyum. Değişikliğine kadar yani 84’e kadar takımın enerjisini koruyan tek ismiydi. Bu çok kıymetli. Hızı, rakip savunmaya presi, insiyatif alışı, ceza sahasında ve çevresindeki hareketliliğiyle pozitif bir görüntü çizdi. Ancak topun rakip yarı alana taşınmasındaki sıkıntı da göz önüne alındığında ayağında top tutmakta zorlandığını gördük. Bu yönüyle Malatya maçı özelinde ileri uçta tek başına yeterli olmayacağı düşüncesini oluşturdu kafalarda. İlerleyen süreçte daha net göreceğiz.

Yeni Malatya kalecisi Farnolle’le girdiği pozisyona da ayrı bir parantez açmak istiyorum. O ikili mücadelede Andone kendini yere bıraksa hakem tereddütsüz penaltı verecek, kaleci destek ayağına vuruyor çünkü. Fakat ayakta kalmayı tercih etti ve devam etti. Bu ister oyuncunun kendini göstermek için yaptığı bir davranış olsun ister oyun alışkanlıklarından gelen bir durum olsun; benim için takdir edilesi bir duruş. Tabi zamanla “bu ligin de raconu böyleymiş” deyip diğerlerine ayak uydurur mu, orasını bilemeyeceğim.

2 yorum:

  1. Ilk defa bu kadar zengin bir kulube var Gs de ama ben bu kulubeden dogru bir sekilde verim alinamayacagini dusunuyordum ki oyle oldu,malatya macinda resmen goz gore gore gitti mac, hic yakistiramadim hocaya,onun sinifinda hocanin boyle hatalar yapmamasi gerekiyor gecen sene de vardi bu sorun,mesela su fb macinda 2-0 one gecsek mac yine gider cunku mudahele yapilmiyor kenardan artik yordu bu konu

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir