29 Ekim 2019 Salı

Geriden oyun kuramayınca, Babel'e uzun top sevdası başlıyor


Row-Z Report (@RowzReport) hesabının verdiği istatistikler oldukça değerli. 4 büyük takımın kalecisinin pas haritasını paylaşmışlar. Şampiyonluğa oynayan takımlardan olan Başakşehir'in kalecisi Mert Günok'u da görmek isterdim aslında. En iyisi o çıkardı, ayakları son dönemde müthiş bir seviyeye geldi. İsabetli paslar ve oyunu hızlı kurma noktasında bence ülkenin en iyisi.

Muslera'da eleştirilebilecek bir nokta arayacaksak, ayaklarını kullanabilmesi ve pas aksiyonu olurdu. Oyun kurulumunda maalesef o kadar iyi değil. Bu işin Dünya üzerindeki en iyilerinden biri olan Taffarel'le yıllarca çalışmasına rağmen pek gelişmedi. Taffarel ve Oscar Cordoba'yı Türkiye sınırları içerisinde ayırırım. Bu konuda onlar gibisi gelmedi.

Muslera, Türkiye standartlarında yine de fena değil. İş Avrupa'ya bakınca sırıtıyor. Oyunu hızlı kurmak ve isabetli pas tarafı sorun. Aslında Türkiye'deki ilk döneminde bu konuda daha iyiydi. Zaman içinde gerilediğini düşünüyorum. Tabii kalecilik seviyesi o kadar yukarıda ki bu duruma pek takılmıyorum. Bu özelliği de iyi seviyede olsa forma giyeceği takım Galatasaray olmazdı.

Uzun paslarında sol taraftaki ağırlığını görüyorsunuz. Bu Galatasaray'ın işlemeyen oyununun kötü sonuçlarından biri. Geriden oyun kurulamayınca "Babel'e uzun top" sevdası var. Babel, orta sahaya yakın sol çizgide konumlanıyor ve topu orada tutmaya çalışıyor. O pasların da geneli başarılı, Babel fiziği sayesinde o topları alıyor.

Katkı vermeyen bir strateji tabii. Babel, rakip kaleden o kadar uzak konum alınca etkisi sıfıra iniyor. Rakip kaleye yakın oynamalı ve gücünü orada kullanmalı. Uzun toplarda başka bir isabet yok, bu konuda iyi değiliz. Falcao daha fazla sahada olsa belki strateji daha da değişirdi. Geriden daha iyi oyun kurmak ve kısa oynamak gerekir.

Altay Bayındır öyle yapıyor mesela, mümkün olduğu kadar kısa oynuyor. Onun da ayakları çok iyi sayılmaz, uzun toplarda pek bir başarı yok. Karius ise hem pek uzun top denemiyor, denediğinde de başarılı olamıyor. Victor Ruiz kaynaklı sola daha kısa paslar atmış.  Uğurcan Çakır ise yine en iyileri. Pareira kaynaklı sağa çok top atmış, Nwakaeme bölgesi de uzun toplardan nasibini almış ve başarılı pası çok. Asisti de vardı hatta.

4 yorum:

  1. Bazı zamanlar stoperler ve bekler uygun olmasina rağmen Muslera uzun başlıyor. Bu onun kendi insiyatifi değil sanırım. Geriden kurulan oyunda bir hücum stratejimiz olmadığı için Babel'in indirdigi toplarla bir şeyler yapmaya çalışıyor takım. Kenar yönetimden böyle bir direktif geldiğini düşünüyorum ben. Bu da 25-30 sene öncesinin geçerli olabilecek taktiği. Bir de şu var orta sahada Nzonzi Seri Belhanda defansta marcao Mariano gibi ayağı iyi oyuncular varken bir hücum planı olusturamamiz çok acı bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekler uygun olsa da oyun kurabildiklerini söyleyemem. Stoperler de risk alıyor, özellikle Marcao çok hata yapıyor.

      Sil
  2. Dünkü ısı haritalı paylaşımınızda görülüyor muslera çabuk yavaş, elle ayakla nasıl başlarsa başlasın top bumerang gibi on saniye sonra tekrar kendine geliyor, geçen sezon galiba geriden oyun kurmak için ayakları iyi bunların dediğimiz ama bu sezon bu konuda katkı alamadığımız iki stoperde aynı, yaş form olarak çok gerileyen âdeta aman önüme koşmak gereken top atmayın diyen iki bekimizde ve kaplumbağa hızı ile yer değiştirmeye çalışan orta saha oyuncularımızla çabuk hızlı oyun kurmamız oynamamız bir hayli zor (ortalama kosu mesafeleri ısı haritası olsa takim ve bireysel oyuncu üzerine belki daha iyi anlaşılır) .trübünde görüyoruz top bize geçtiğinde bazen iki alternatif bile olduğunda ne kontra ne olgun atak yapamıyoruz bu yavaşlıkla..attıgimiz gol sayısı malum onlarda çabuk oynamayı becerebildigimiz nadir anlarda geldi .sizin de size katkı vermeye çalışan arkadaslarında herzaman yazılarının öznesi alıştığımız temel problem oldu bu durum. Çözüm için buna uygun oyuncular lazım galiba yine devre arasını bekler olacağız son yıllarda olduğu gibi.galatasaray genetigi rahatı sevmez enerjisini sıkıntılardan ,kaoslardan alır.😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da doğru. Ne yaparsa yapsın top ona geliyor ve uzun oynamak zorunda kalıyor. Bu durumda da Ederson olsan zorlanırsın :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir