18 Aralık 2019 Çarşamba

Manuel da Costa & Galatasaray, günü mü kurtarıyoruz?


Gündem üzerinden yürüyelim. Geçtiğimiz sezonun ilk yarısında Başakşehir forması giyen ve Suudi Arabistan'ın Al Ittihad takımına transfer olan Manuel da Costa'nın serbest kaldığı haberi geldi. Bu haberden 2-3 gün önce de adı Galatasaray'la anılıyordu. Galatasaray'ın da hem stoper arayışı, hem de ffp sarmalı düşünülünce acaba mı doğal olarak deniliyor.

Günü mü yoksa geleceği mi kurtarmak? Sorulması gereken soru bu bence. Luyindama'nın sakatlığı sonrası, bu iş ancak "alttan bir ismi çıkarabilirsek" pozitife yönelir demiştim. Emin Bayram da o anlamda güçlü bir aday olsa da Tuzlaspor maçı haricinde sahada göremedik. Benim bildiğim Fatih Hoca, bu tarz durumlarda şans verir, çekinmezdi. Eleştirdiğim noktalardan biri de bu zaten.

Biz ise yeri geldi 3'lü denedik, yeri geldi Donk ve Ahmet Çalık gibi isimlerle orayı doldurmaya çalıştık. Her ikisi de iyi alternatif bu arada, performansları aşağı düzeyde değil. Yine de istikrar problem, orayı tam anlamıyla doldurmuyorlar. 2 maç iyi, 2 maç kötü görüntüsü de sorun çıkarıyor. Tek maç özelinden neyse de, uzun vadede güvenemiyorum.

Yerli kiralayamıyoruz, alttan bir isim çıkarmıyoruz. Dolayısıyla da iş transfere yöneliyor. Ffp derken de geçici bir stoper için bonservis bedeli ödemek sağlıklı değil. Haliyle de günü kurtarmak ciddi seçeneklerden biri. Gelecek sezon için Luyindama'nın döneceği düşünülünce de ligin 2. yarısını güvenebilecekleri, tecrübeli bir stoperle geçirmek istiyorlar.

Genç bir isim almak için maddi taraf problem çünkü. Luyindama için bile toplam rakam 8 milyon avro'yu bulmuştu. Marcao'nun da bonservisi 4 milyon avro. O dönem, Ozan Kabak ve Garry Rodrigues gibi ciddi satışlar vardı. Bugün ise Belhanda satılır mı satılmaz mı diye düşünüyoruz hala. Transferde ne denli rahat hareket edebiliriz sorusuna cevabı bugünden vermek zor.

Manuel de Costa'nın Suudi Arabistan kariyerini hiç takip etmedim. Başakşehir performansı üzerinden konuşabiliriz. Geçtiğimiz sezonun Ocak ayında bu satış gerçekleştiğinde Başakşehir bir anlamda şampiyonluğu da sattı. Epureanu ile birlikte ligin en iyi stoper tandemiydi. Her ikisi de üstün top tekniği ve nerede ne yapacaklarını bilmeleri ile ön plandaydı.

Epureanu ağırdır mesela ama o kadar doğru yerde hamle yapar ki ağırlığı sorun olmaz. Manuel da Costa ise ona göre biraz daha hızlı diyebiliriz. Top tekniği, geriden oyun kurabilmesi, hamle zamanlaması ve fizik gücü gibi konularla ön planda. Önemli de bir tecrübe. Marcao'yu yükseltebilir diye düşünüyorum. Günü kurtarır, bundan eminim.

Suudi Arabistan dönemini bilmiyorum tabii. Geçen 1 yılda ne kadar geri gittiği konusunda fikrim yok. Yaşı 33 oldu, ister istemez gerileme dönemine giriyorsunuz. Kısa vadeli düşünüldüğünden çok sorun olmasa da şu tabloda alttan bir ismi çıkararak geleceğe oynamak daha mantıklı geliyor. Bekleyelim bakalım, bu tarz birçok ismi konuşmaya devam ederiz gibi.

10 yorum:

  1. Hic gerek yok. Emin'e formayi vermek icin sundan daha iyi bir zaman yok. Ayni gecen sene Ozan'a verdigimiz gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle düşünüyorum ama hoca düşünmüyor sanki.

      Sil
  2. Maicon'un geri dønmesini daha cok isterim mumkun ise. Ne verdigini ve ne verecegini biliyoruz. Duran top ustasi zaten. Kafa golleride az degildi. Hem Manuel'den genc. Takimi da iyi taniyor. Bizimkiler 6 aylik degil en az 2 yillik søzlesme ønerir bunu hepimiz biliyoruz. Oyuzden Maicon gelsin isterim.
    Maicon
    Onyekuru
    Linnes
    Sol bek

    Takimimiz iyi. Hoca oynatmayi beceremedi. Ocak'ta bu 4 transfer yeterli. Daha fazlasi sacmalik olur bu kadar genis bir kadroda, para da yok. Ki burda 2 isim bizim oyuncumuz zaten. Ondan sonra si hocaya kalmis. Ne forvet gerekli. nede ortasaha. Efecan ve Atalay var arkada. Daha Emre Akbaba'si var.
    Ama biliyoruz bu yønetimin ne yapacagini ønce Belhanda, sonra 1-2 isim daha satilir belki, Nzonzi ve Seri de gidder. ve ONDAN SONRA son gune kadar beklenir. Panik stoper hamlesi gelir. Calismamis, antrenman yapmamis bir isim alinir, sonra "eski takimin da ne halde oldugunu bilmiyorduk" denir. Hazir hale gelmesi 2-3 ay olur. Lig biter. Maasini ødeyip baska takima yolamaya calisiriz. Ama sezon icinde de Selcuk forma bulur. Niye? Tam 3 tane ilk 11 icin alinmis orta sahamiz tek bir Ocak ayinda yollandi diye. Sonra Haziran isaret edilir. Transferler yine agustos'ta. Bu bøyle devam eder 40 yil daha meslegi is adami olan turk yøneticilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maicon'u da orada tutuyorlar, geri dönmeyecektir.

      Sil
  3. Emin için fazla romantik bakıyoruz olaya. Hazır olsa zaten herhangi biri Ahmet Çalık'in önünde düşünülür.
    Da Costa ile yarım+1 sezonluk anlaşma ideal olur, yoksa gelmesine gerek yok.

    YanıtlaSil
  4. Emin oynasın hatalar yapsin ama iki sene sonramiz garanti olsun. Da Costa gelse seneye yaşlı gidemiyor demeye basliycaz bu sene taş gibi oynasa bile

    YanıtlaSil
  5. geçmiş değil gelecek diyen terim bu hamleyi yaparsa hiç şaşırmam. son aylarda sürekli kendisiyle çelişiyor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa vadeli, ffp açısından bir adım. Luyindama yokluğu üzerine. Bana kötü görünmüyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir