3 Mart 2020 Salı

Her takım kendi Fatih Terim'ini arıyor, biz elimizdekini beğenmiyoruz


Fatih Hoca'nın 3. ve 4. dönemi arası yaşanan süreci düşünün. Sadece 1 şampiyonluk var, o da Hamza Hamzaoğlu'yla. Ertesi sezonu yine enkaz olmuş. Bu aralıkta geçen süre ise istikrarsızlıklarla dolu. Sürekli teknik direktörler değişmiş, şampiyon olunan sezon harici yarış içinde dahi kalamamışız. Kazanılan Türkiye ve Süper Kupaları ise işin tesellisi olmuş. Galatasaray'ın kazanan karakterinin fazlasıyla zedelendiği yıllar.

O yıllarda da çeşitli takımların şampiyonluklarını izledik. En büyük örneği de Beşiktaş. Şenol Güneş'le birlikte geçirdikleri ilk 2 yılda şampiyon oldular. O 2 yılda da Galatasaray birçok teknik direktör değiştirdi ve "her geleni gönderdik" gibi imalarda bulundular. Fatih Terim göreve geldikten sonra ise Beşiktaş'ın en iyi derecesi 4.'lük oldu. Üstelik Şenol Güneş gibi bir teknik direktöre rağmen. Sonunda da zaten Milli Takım'a gitti.

Hadi Beşiktaş'ın güçlü bir takımı vardı ve o 2 yılda ciddi kazanımlar elde ettikleri için öz güvenleri vardı diyelim. Fenerbahçe tarafında ise Ersun Yanal göreve geldikten sonra enteresan bir hava oluştu. Ersun Yanal döneminde kazanılan şampiyonluğun öylesine etkisinde kaldılar ki bir anda "efsane teknik adam" nidalarını dinledik. Sadece 1 şampiyonluktan bahsediyorum. Hamza Hamzaoğlu ya da Gerets gibi teknik adamların gördüğü şampiyonlukları yaşasalar ne düşüneceklerdi?

O sezona da Fatih Hoca'yla başlamış ve hemen sezonun başında yaşanmaması gereken bir sürç yaşandı. O konuya girmeyeceğim şimdi, çok konuşuldu ve yaşandı bitti. Fatih Hoca giderken de Galatasaray henüz ligde kaybetmemiş, son olarak Beşiktaş'ı deplasmanda yenmişti. Fatih Hoca'nın kalması durumunda şampiyon olacaktık diye düşünüyorum. Fenerbahçe cephesi ise bu ayrılığı "Fatih Terim kaçtı" gibi yorumlamış ve Ersun Yanal yeniden göreve gelince hatırlatmaya başladılar.

Şu an Ersun Yanal'ın geldiği noktaya ne diyelim? Geçen sezon Galatasaray'la berabere kalmayı başarı kabul etmiş ve Galatasraay'ı şampiyonluktan ettiklerini dile getirmişti. Bu yıl da biz 1. olacağız, diğer takımlar aralarında sıralamayı belirlesin dedi. An itibarıyla bıraktığı takım 7. Geçen sezon takımını 17.'likten alıp, bugün geldiği noktayı başarı kabul edebilir ama Fenerbahçe gibi bir camia için başarı olmasa gerek.

Fatih Hoca'nın kıymetini bilelim. An geliyor hepimiz eleştiriyor, futbolu beğenmiyoruz. Bu eleştiriyi de dilediğimiz gibi dile getiriyoruz. Unutulmaması gereken bir şey var, Fatih Terim sende olduğu sürece en büyük favorisin. Geçen sezon 8 puandan dönersin, bu sezon 10. Keşke geri düşmesek tabii de, diğer geri düşenler iyice çakılıyor, sen yükselebiliyorsun. Her takım kendi Fatih Terim'ini arıyor, biz elimizdekini beğenmiyoruz. Fatih Hoca üzerinden şu blogda yediğim hakaretin haddi hesabı yok. Yayınlamıyorum o yorumları. Yayımlasam benim gibi okuyanlar da utanır, neler yazılıyor diye.

Ülke sınırları içerisinde muadili de yok. Fatih Hoca'yla yarışmaya çalışanlar, kendini o seviyede görenlerin geldikleri yerler de ortada. Sahaya bakmayıp, Fatih Hoca'ya sallayarak ayakta kalmayı deneseler de sonuç ortada. Son örnek Ersun Yanal işte. Bir daha bu seviyeye ulaşamayacağını düşünüyorum. Geçen 2.5 yılda da Fenerbahçe ve Beşiktaş'tan ayrılan teknik direktörler ortada. Daha bunun Abdullah Avcı'sı var, konuşmadım bile. Kimyadan giriyordu geçen sene, şu an boşta.

20 yorum:

  1. Hamza hocanın gelmesinde bile Fatih Hocamın etkisi büyük bi nevi onun sayesinde oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki. O dönem tavsiyesiyle gelmişti :)

      Sil
  2. Özellikle forum sitelerinde çok Fatih Terim düşmanı var. Onlara kalsa ilk yarı hocayı göndermeliydik. Sezon sonu şampiyon olunca onların da sevinmesi zoruma gidiyor gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada da var. Bakmayın paylaşmadığıma. Öyle şeyler yazılıyor ki yenilir yutulur değil. Bu aralar sessizler gerçi.

      Sil
  3. bilirsin bende yıllardır yazarım her tarafa buraya da kaç defa yazdım. türkiye değilde almanya da olsak veya başka bir batı medeniyetinde bak heykelini dikmek değil ömür boyu başkan yaparlar satada ismini verirler. bu adam öyle bir adam kızdığımız oluyor ama bir şekilde hep bizim yüzümüzü güldürüyor. 5. yıldızı beraber alalım terimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de Galatasaray dışında herhangi bir takımda dahi heykeli dikilebilirdi. Ersun Yanal'ın sadece 1 şampiyonluk üzerinden gördüğü ilgi malum.

      Sil
  4. Fatih Hoca'nın egosundan, kibrinden bahsederler. Bu adam her hatasından ders çıkarmayı da biliyor, yanlışından dönmeyi de biliyor. Kendisinden daha tecrübesiz Tedesco'nun oynattığı oyunu beğenip, üzerinde düşünüyor. Kurgu yapıyor. Bunları yapmasına egosu izin vermeyen teknik direktörler ise mütevazı olarak adlandırılıyor. Gelen eleştirilerin büyük çoğunluğu Terim ve Galatasaray nefretinden başka bir şey değil. Biz de yeri geldiğinde hocayı eleştirdik, mesela bu sezonun ilk yarısı. Ama hocaya olan güvenimizi ve bu işi ancak onun yapabileceğini de hep söyledik. Nitekim hoca bizi yine şaşırtmadı. İyi ki var. İyi ki bizimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ego o kadar kötü bir şey değil, bazı isimleri özel bile kılar. Ben egolu olduğuna da inanmıyorum hatta. Dediğin gibi hatalarından ders alır, bunu dile getirir, çalışır. Bugün geldiğimiz nokta da çalışma ürünü değil mi. İlk şampiyonluğu ile son şampiyonluğu arasında kaç yıl var.

      Sil
  5. fatih hoca yerine kim olsaydı kesin olarak hem geçen sene hem busene puan farkından sonra dagılırdık büyük ihtimalle ,lider bir kişiligi var bazen egoları, kibiri için eleştirebiliyoruz lider olarak nitelenen kişilerin bazen böyle yan etkileride içinde barındırdıgını tarihte çeşitli vesilelerle biliyoruz.evet her ölümlü gibi mükemmel olamayacagı için bu yüzden övgü veya eleştiri yapılması normal, bazen insanlar ya sen koca fatih terime akılmı ögretiyorsun diyebiliyor bir eleştiri oldugunda peki eleştiri olmazsa gelişme olurmu oyun sürekli gelişiyor degişiyor üstelik bunlar artık çok kısa zamanda olabiliyor yep yeni antreman teknikleri gelişiyor galatasaraya gönül verenlerde yazıp çizenlerde övgü eleştri yada kendince önerilerini aktarıyorlar zaman zaman.. mesela ligin ilk yarısındaki oyundan oyunculardan vazgeçti fatih hoca inat etmedi buda hem kendi hem bizlerin motivasyonunu yükseltti takımı yukarı çıkardı görüyoruz hocadan duyuyoruz çeşitli yan unsurlardan yararlanmaya başladı rakip oyun ve oyuncu analizlerinde bazı genç akademisyen kardeşlerimizden bilgi havuzu oluşmaya başladı maç önü analizleri için ne güzelde oldu.en önemlisi tafarel sonrası fadıl hoca sayesinde musleradaki büyük gelişme yan toplara çıkıyor, ayagı yada eliyle hemen oyun kuruyor bunlarda bize hiç bir başarı tesadüf degildir şiarını dogrulatıyor.. hayatın her alanında degişime gelişime ayak diretenler kaybediyor tersini yapanlar yeniden yükseliyor, hep beraber hocanın vucut dilinde bu güzel yeni motivasyonu inancı görüyoruz tıpkı oyuncuları gibi. liderlikte birçogunun olaya kıçını döndügünde inançını yitirmeye başladıgında bir söz, bir davranış ile yere düşen bayragı kapıp öne fırlamak degilmi..FATİH HOCA büyük sevapları küçük günahları ile bizim olan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hoca olmasa o 2 şampiyonluk da olmayacaktı ki. Yatırım yapıyorduk, hatta son kurşunu da kullandık. Sonrası daha büyük enkazdı.

      Sil
  6. hocadan sonra yine aynı şeyleri yaşayacağız gibi duruyor bunun da sebebi plansızlık,doğru düzgün yönetim istikrarı yok,plan program yok,hoca olmadığı zaman kaos içinde GS her zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kaosu Manchester United bile yaşıyor, biz de zaman zaman yaşadık :)

      Sil
  7. terim giderse man utd gibi oluruz. bu net.
    ama terim de gereksiz işler yerine saha içine bakınca farkı görüyoruz. bu da net :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gereksiz işlere mecbur giriyor. Bu takımın başkanı, yöneticisi işini yapmıyor ki. Hoca yalnız. 50 cephede birden savaşmak durumunda.

      Sil
  8. kaçacak diye algı oluşturan kuşlar da aslında gerçeği çok net biliyorlar ama kabullenemiyorlar, çekemiyorlar.

    YanıtlaSil
  9. Terim'i Ferguson gibi gøruyorum. Sadece takim degil camia yønetiyor. Fatih Altayli guzel bir yorumda bulundu birkac gun ønce: Terim acemiyken usta yønetimle calisti, simdi Terim ustalasti ve acemi yønetimleri tasiyor.
    Cok dogru. Terim'le 10 yil daha araliksiz calisip, Galatasaray Futbol Akademisi diye altyapi yeniden yapilandirilip Sampiyonlar ligi kupasi ve borcsuz bir kulup icin adimlar atilmali. Ve bu dønem icerisinde yanina kendisinden koltugu hasarsiz devralack teknik direktørler yetistirmeli, ve gunun birinde kupayi aldiktan sonra ister emekli, ister ust akil olarak kulupte bulunmaya devam etmeli. Ama Malesef bunun olmasi icin 3 yillik populist yøneticiler dønemi bitmeli, ve kulubun tek bir sahibi olmali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yönetimi de taşıyan onlar. Çoğu zaman yalnız kaldı ama mücadeleye devam etti. Sonra da gereksiz işler diyorlar. Ne yapsın adam.

      Sil
  10. Sence Fatih Terim 5 seneyi tamamlayabilir mi ? Mustafa Cengiz'den sonra liseci başkan gelirse Fatih Terim'i gönderebilir mi yani ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatten sonra hocayı kimse yiyemez. İzin vermeyiz.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir