22 Mart 2020 Pazar

Muslera transfer edilene kadar ki süreç kara delik edasında


Mondragon'u konuştuk, sonrasını da konuşalım. Muslera transfer edilene kadar ki süreç "kara delik" edasında. Yerlisi, yabancısı birçok isim denemiş ve hepsini öğütmüştük. Galatasaray'da kaleci olmak zor. Son yıllarda öyle istikrarlı ve iyi 3 isim vardı ki beklentimiz de yükseldi. Yerli bulamıyoruz, orası kesin. Ne alttan yetişiyor, ne de aldığımız isim tutuyor. Sabrımız ve kültürümüz o konuda yok. Fenerbahçe'de son yıllarda başarılı yabancı kaleci hatırlamayız, Galatasaray'da ise yerli.

2007 / 2008 sezonunda pek örneğini görmediğimiz şekilde yerli kalecilerimiz vardı. Mondragon'un değişmez yedeği Aykut Erçetin 1 numarayı almış, Orkun Usak da transfer edilmişti. Sezona Orkun Usak ile girdik, şampiyonluk haftalarını ise Aykut Erçetin ile oynadık. Aykut Erçetin, görüp görebileceğimiz en iyi yedek kaleciydi bu arada. Bugünlerde önemini daha net anlıyorum. 2. kaleci konusunda da bir türlü dikiş tutturamadık.

2008 / 2009 sezonunda ise Sevilla'dan De Sanctis kiralandı. Bence ona da haksızlık ettik. Fena bir kaleci değildi ama performansı dalgalıydı. Çok iyi maçları olduğu kadar, hatalarını da konuşuyorduk. Yine de orayı bir şekilde dolduruyordu. Skibbe döneminde kaledeydi, Bülent Korkmaz göreve geldikten sonra ise De Sanctis'den vazgeçti. O günlerde de Aykut Erçetin / Orkun Usak rotasyonunu gördük. İkisi de yetmedi.

2009 / 2010 sezonu ise De Sanctis'in aslında ne kadar iyi kaleci olduğunu anladığımız dönem. Çünkü Leo Franco'yu aldık. İsim anlamında ne kadar iddialı olsa da, Galatasaray kalesinde gördüğüm en kötü kalecilerden biriydi. İyi iş çıkardığı 2-3 maç sayarız, kötü olduğu ise birçok. O dönem Leo Franco'ya yedek olarak da genç yetenek Ufuk Ceylan gelmişti. Bir de Aykut Erçetin işte, değişmez yedeğimiz.

2010 / 2011 sezonunda ise yine bir yerliye dönüş yaşadık. Ufuk Ceylan'a güvenelim düşüncesi oluştu ve kale ona teslim edildi. Ümit Milli Takım döneminde 1. kaleci o, yedeği de Onur Kıvrak'tı. Potansiyeli olan bir kaleciydi gerçekten de. Tutmadı bizde, tıpkı tutmayan diğer yerli kaleciler gibi. Ligin ilk yarısında kötü bir dönem geçirdi ve formayı kaptırdı. Ocak ayında da Zapata gelmişti. Yine yeteneksiz bir kaleci. Ama beklenti ve ismi olmadığı için çok da üzerinde durmadım.

Ertesi sezon da Muslera transfer edildi ve bu buhranlı dönem son buldu. Muslera geldikten sonra da "yedekleri" üzerine ayrı bir yazı yazılır. Orada da birçok iddialı yerli gelmiş ama hiçbiri tutmamıştı. Kalecilik Galatasaray'da gerçekten de zor, özellikle de yerliler için. Son tutan yerli kaleci Mehmet Bölükbaşı olabilir ki o dahi tartışılır. Volkan Kilimci ve Mehmet Bölükbaşı'nı konuşuruz ancak. Bu döngü bir yerde kırılır mı bilmem. Muslera sonrası çok daha buhranlı günler bizi bekleyecektir.

16 yorum:

  1. Muslera'nın Galatasaray'a gelmesini sağlayan Lorik Cana'yı da unutmamak lazım. Onun sayesinde kalemiz 9 senedir güvende.

    YanıtlaSil
  2. Muslera ve Terim'li günlerin kıymetini bilelim

    YanıtlaSil
  3. Benim gözümde aykut zapatadan,francodan daha iyi idi,bir de penaltilari kurtarma ozelligi vardi, hakki yeterince verilmeyenelrden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok daha iyiydi. Hatta Sinan Bolat, Cenk Gönen, Okan Kocuk gibi kalecilerden de iyiydi.

      Sil
  4. Muslera sonrası ne olacak meçhul. Ne olursa olsun Muslera'yı özleyeceğimiz kesin. Potansiyelli genç bir kaleci bulup, paraya acımadan bonservisiyle almalıyız. İyi bir kaleciye harcanan bonservis hiç önemli değil, nasıl olsa o kaleci bize o parayı çıkarttırır.

    YanıtlaSil
  5. gs'de aykut dışında kerem'i beğenirdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerem İnan'a saygım var. İstese 1000 yıl kalır, yedek olarak kariyerine devam ederdi. Oynamak istedi, genç yaşta ayrıldı. Potansiyelini kullanamadı belki ama iyi bir Anadolu kariyeri oldu :)

      Sil
  6. aykut ideal yedek kalecidir. hatta adam yedek kaleci olmak için doğmuş.
    mesela okan bence iyi kaleci. ama oynaması lazım. yedek olunca köreliyor.
    aykut öyle değildir. onu ara sıra oynatacaksın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okan Kocuk'un yüksek bir potansiyeli olduğunu düşünmüyorum ben :)

      Sil
  7. Kale çok zor bir mevki... Türkiye'de üst seviyede tutunabilmek için iki ihtimali var kalecilerin... Ya cok başarılı olacaklar kimse bir şey diyemeyecek. Ya da teknik direktörü arkasında durup sürekli oynatacak. Bizde standart performans pek makul görülmüyor çünkü. Bir hatada bütün sezon siliniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalecilik zor, mümkün olduğunca garantiye oynamak zorundasınız..

      Sil
  8. Yaziyi yazdigin icin cok tesekkur ederim sana, baska aklima takilan bir konu var :) yasim 25, az cok 2001’den beri maclari hatirlarim. 2006 sampiyonlugunu, 2008 ve sonrasinda jo, dos santos takimi en cok buyuk umidimdi. Bu konuda neil jo takimi hakkindada yazi yazabilirmisin ?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir