31 Ekim 2020 Cumartesi

Galatasaray 1-0 Ankaragücü, kötü oynarken kazanmak böyle bir şey değil


Arda Turan olmasa şu skor 1-0'da kalmayacak. Skoru tutmandaki en önemli etmen. Ankaragücü karşısında skoru koruma düşüncesi yüzünden de ayrı utanıyorum. Galatasaray'ın en kötü günlerinden biri. Ya da son döneme bakarak, "biri daha" diyelim. Ankaragücü'nün, sahaya çıkartacak ilk 11 bulmakta zorlandığı ortamda, neredeyse varlık dahi gösteremedin. 45. dakikada o gol gelmese, 2. yarıda oluşacak panik ve kaosu düşünebiliyor musun? 

1-0'da dahi rakibe gel gel yapar haldeyiz. Bir anda "skoru koruma" psikolojisi ortaya çıkıyor ve daha iyi bir rakip olsa o golü de yiyeceksin. İlk 11'i gördüğümüzde, Taylan Antalyalı / Etebo / Ömer Bayram'lı orta sahayla hücumdaki üreticiliğinin kısır kalacağı belliydi de, bu kadarı da pes. Pozisyonu geçtim, şut bulamadın. Rakibin bulduğu şans sayısı daha yüksekti. 2. yarıya ise hamle yapmadan, aynı 11'le başlamanın bir izahı var mı?

Fatih Hoca elbette eleştirilecek, bu görüntü onun eseri. İlk 11'i ayrı, kenardan gelmeyen hamleleri ayrı. Takımın içine girdiği ruh halini konuşmuyorum bile. Ne oynadık, bir açıklaması yok. Kenardan getirdiğin Arda Turan sayesinde skoru korudun. Galatasaray'a yönelik tek iyi yorum bu olur. Sonrası ise koca bir hayal kırıklığı. Pas yapsan ne olur, topa sahip olsan ne olur. Bu oyuncu grubuyla ne gibi bir hücum organizasyonun olacak?

Belhanda oynadığında "ha hu" demeyin işte. Olmazsa olmaz adam. O olmadığında yaratıcılıktan geriye bir şey kalmıyor. İlk yarıdaki takıma bakıyorum da, Babel dışında oyun aklı olan kim var? Ömer Bayram / Etebo ikilisinin hücum IQ oranı nedir? Diagne olabildiğince hareketsiz. Forvete top gelmemesi değil konu, çaba yok. Orta geliyor kenardan, rakip stoperi rahatsız et mesela. Koşu göster, gel 2 pas yap. 

2. yarıda Babel'i forvete alıp, sol kanada Arda Turan geçince bir şeyler en azından kıpırdadı. Arda Turan hem topu tuttu, hem sana pozisyon oluşturdu. 2. yarının sonlarına doğru alan açıldı diyoruz, orada da Omar Feghouli'ye pas atmıyor, diğer pozisyonda Feghouli Omar'a topu vermiyor. Feghouli'nin kaçırdığı golden çok daha zorunu Babel gol yaptı. Feghouli'yi ilk 11 başlatalım derken, o ruh hali neydi? İş de "en azından gençler oynasın" noktasına gelir.

Kötü oynarken kazanmak böyle bir şey değil. Bu farklı bir seviye. Haftaya ne değişir onu da bilmiyorum. Hocanın bir ezberi var ve dışına asla çıkıyor. Kazanan takım bozulmaz mantığıyla hareket etmek kendisine yakışmıyor. Kötü oyun bir anda "kazanmak güzeldir" olmamalı. İyiye gitmeyecek çünkü, ortada değişim yok, yeni isimler yok. Aynı isimler üzerinden, ezber kurgularla yürüyoruz. Hocanın içine girdiği ruh hali "tükenmişlik sendromu" olmasın.

23 yorum:

  1. Kim ne derse desin takımın şu durumu asla transferle çözülecek gibi değil. Bu takım 1 hafta Florya'da ne çalışıyor, neden oyun planı ve taktiği yok ? Önce bu sorunları çözmek lazım ama görüyoruz ki hocanın kafası sahada değil hala.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asla çözülmez. Gelecek hafta için umut yok. Değişim de göremiyoruz.

      Sil
  2. görev değişikliği şart. hoca ceo olsun, sportif direktör olsun, futbol direktörü olsun. bir isim bulunur orası kolay. patron olsun işte.

    ama saha içinde başkası olsun. bu takımın idmanlarına bu takımın yeşil sahada yaptıklarına ve yapamadıklarına başkası kafa yormalı.

    terim de istediği gibi tff ile fbli medya ile savaşır, hocasını korur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik direktörlüğü de götürür de tıkanıyor hoca, ısrarcı olmaya başladı. O sorun.

      Sil
  3. Bu sefer biraz sert dille yazmışsın haklı olarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hep eleştiriyorum da bazıları üslubu kaydırıp, karşısında x var gibi yorumluyor. Saydırıyor hatta. Bu tarzda değilim, asla olmam :)

      Sil
  4. Galatasaray sezona 4'te 4 ve bunun çok daha üzerinde bir oyun kalitesiyle başladığında merkezde Belhanda ve Emre Kılınç gibi hücum zenginliği kat be kat yüksek oyuncularla oynadığı için bu oyunun çok daha üzerindeydi. Fatih hoca nedense o 4 haftadaki oyunu istemiyor gibi habire oyuncuları veya oyuncuların oynadıkları pozisyonları değiştiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O oyunda da baskı yiyince zorlandık, hücumda ağır kaldık. Yükseltilebilirdi tabii, çabuk vazgeçti.

      Sil
  5. 4-2-3-1'de etebo(taylan) ve belhanda merkezde olsa önlerinde 10 numarada arda olsa daha iyi olmaz mı ? en azından çok daha yaratıcı bi takım oluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, Arda ancak o şekilde daha iyi katkı sağlar.

      Sil
  6. Maç için şu enteresan kabızlık hali gerçekten çıldırtıcıydı.
    Kaldı ki rakip aynen söylediğin gibi kalitesiz aslında dağınıklar onlar da senin bu absürt ruh halinden maç içinde özgüven edindiler hatta. 1 hafta sonra aynı maçı oynasak şu takımdan 3 puanı bu oyunla alamayabilirdik.
    Gerçekten içinden çıkılması zor bir türbülansa girdik malesef. Kimse kusura bakmasın ortahasız futbol oynanmaz önümüzdeki ilk maçta net donk u önlibero oynatır ona göre de vaziyet alırım kalan isimler için. Yüzlerini hücuma döndürür belki Taylan etobonun Ömer taşırsa hücum edebilen onda da babeli bulursa belki kafasını kaldırabilen bir takım olmaktan bıkmanız lazım artık fatih hocam rica ediyoruz.
    Maç adına en sevindiğim ardanın selam çakmasıydı belki fizik bazı kısmını kaldıramayacak ama genede elinden geleni gönülden yapmaya niyetli bir adam olacak yanımızda işte helal olsun.
    Kim ciddiyeti gösterirse lütfen bir süre o oynasın bu görüntü cidden iflas asla bir tekrarı da olmamalı, olmasında inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne olacağını inan bilmiyorum. Klasik, ağır bir 6 ile iş yürümez, onu biliyorum sadece.

      Sil
  7. ndiaye'ye burun kıvırıyordunuz. şimdi yaptıkları ortada. düşüşte diye istemiyordunuz, düşüşte olmasa zaten tekrar gelmezdi buralara. hâlbuki adamın kalitesi belli, al tekrar çıkış yaptır işte. belhanda hariç bizim diğer orta sahaları cebinden çıkarır. taylan, ömer, etebo vs... galatasaray'in orta sahası bunlara kaldıysa vay halimize !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine burun kıvırırım. Etebo bu maçta kötüydü, geçmiş maçlarında iyi. Tek maç üzerinden kimseyi bitirmem.

      Sil
  8. 50-60 milyon euro maaş bütçesi ile ligin zayıf takımına karşı böyle berbat bir oyun oynuyorsun. O zaman bu adamlar niye bu takımda böyle kötü oynayacaksak Kerem'le oynayalim Ali Yavuz'la oynayalım kiralık giden Atalay'la oynayalım.

    YanıtlaSil
  9. Seneye Okan hocayı getirip Terim'i başkan yapmak lazım... Hayaller gerçek olsa..

    YanıtlaSil
  10. Aynada'ki aksi'miz görünen halimizdir. Neysek oyuzdur şişman zayıf ,siyah sarı beyaz tenli..ancak lunaparkta'ki aynalar bizi farklı gösterir zayıf uzun yada kısa şişman.. galiba bizler camia olarak bu aralar gerçek suretimize değil lunapark aynalarına bakıyoruz hep birlikte. Gerçekle yüzleşme vakti galatasaray camiası herzaman krizlerde yada bir adım ileri gitmesi gerektiğinde tartışmadan kaçınmaz tam birileri bunlar bitti artık dediğinde dahada büyüyerek ilerler yükselir işte şimdi yine o zaman geldi taraftar grubundan, yönetim anlayışına teknik adam plânlamasından , iletişim yöntemlerine kadar. Yeni bir güncelleşmiş "derwall devrimi" gerek . fatih hoca bu senaryoda ,bu gelecekte artık yeni bir konumlandırma yapmalı kendine, ister sportif planlamada ister başkanlık makamında .artık çöpü halının altına süpürmeyelim yüzleşelim yanlız bu bir hayli zor ve zahmetli olacak ülkenin ekonomik ve siyasi iklimi malum elini taşın altına sokması gerekenler bu endişeleri taşıyacak . "makas açılıyor" mu yoksa elimizdeki makası kullanamıyormuyuz gelecek gösterecek denir ya siyasi analizlerde bazen devrimler kanlı olur. O zaman " geçmişe değil geleceğe yatırım" için tam zamanı, geçmişimizde geleneklerimizde bunu çok kez yaptık .. yoksa mesele ne 4.4.2 ne 3.5.2 ne şu ne bu oyuncunun varlığı ,yokluğu bunlar günlük tartışmalar oysa artık hepimiz biliyoruz ki durum ciddi günlük maçlık değil. Vakit geç olmadan camiada"ki tüm bileşenler, tüm unsurlar olarak başta öz eleştiri sonra ortak akıl koymalıyız..kolay gelsin hoşçakalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O devrim için hangi hocayı getireceksin ki. O dönem gelen, bu dönem gelmez. Yerli diye bakarsan da, o devrimi zaten Fatih Hoca yapmaz mı?

      Sil
    2. Devrim tek kişinin eline bırakılacak bir şey degilki zaten..ben bir bütünden bahsettim bütün bir yenilenmeden günün gerçekleri ile hareket eden bunun için bir planı hedefi ,programı olan bir ekip elbet fatih hoca da bu hedefin planın bir parçası olabilir o zaman bu sabır gerektirecek planlamada köprü de olabilir..ama gün artık baştan aşağı yenilenme vakti.

      Sil
  11. Takımın yarısı değişmeden düzelmez bu oyun. Allah'tan seneye sattığın kadar al cezası bitiyor. Devre arası takviyeye kadar buna benzer oyunları çok göreceğiz bence...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir