14 Mart 2021 Pazar

Falcao'nun iyi dönüşü çok büyük etken


Kayserispor karşısında çift forvetle çıkılacağı bir süredir konuşuluyordu. Ben de bunu bekliyordum. Falcao da iyi bir şekilde döndükten sonra, Mostafa Mohamed'le birlikte oynaması kaçınılmaz sondu. Çift forvete karşı oluşan olumsuz algı, maç içinde dönülen çift forvet kaynaklı. Orada iş biraz daha doğaçlama ve orta sahayı boşaltarak gerçekleşiyordu. Ana plan yaptığın çift forvetli düzende ise işler biraz daha farklı gelişir. Kayserispor maçında da olan bu.

Sadece klasik 4-4-2 gibi de düşünmemek lazım. Bunun da farklı formasyonları var. 2012 - 2013 sezonunda da 4-1-2-1-2 gibi oynuyorduk. Kayserispor karşısında ise 4-1-3-2 gibi oynadık. Taylan Antalyalı'nın önünde Gedson Fernandes / Emre Akbaba / Emre Kılınç üçlüsü vardı. Gedson Fernandes ve Emre Kılınç'ı aynı zamanda kanat gibi de düşünün. Kanatlara sıklıkla açıldılar, hücumcu beklerin kademelerine de girdiler.

Emre Akbaba da merkezde biraz daha hareketli olsun diye düşünülse de etki veremedi. Gedson Fernandes ve Emre Kılınç'ın hareketliliği önemli, dikine çok etkili oldular. İlk defa da bu denli topla çıkmakta ısrar ettiklerini gördük. Israrla dikine, topla çıkarak rakibi zorladılar ve etkili oldular. Hareketliler, pres güçleri var ve bu da seni merkezde güçlü kıldı. Oraya Feghouli gibi bir aklı sokabilsek görüntü değişirdi de.

Mostafa Mohamed de iyi değildi mesela. Hareketli başlasa da çabuk söndü. Sanki 23 yaşında olan Falcao da, 34 yaşında olan Mostafa Mohamed'di diyelim. Falcao'nun ceza sahası içindeki aktifliği yüksek olduğu kadar, pas bağlantısında da iş yaptı. Çift forvet onu yükseltiyor, en iyi döneminde dahi bu düzenlerde oynadı. Mostafa Mohamed'i ise bu düzen düşürmedi, bir süredir formsuz. Zamanla o da toparlayacaktır.

Bu düzen iş görür yani. Uyum sağladıkça ve takım birbirine biraz daha yakın oynadıkça kalite artar. Feghouli de girecek bu denkleme, o vakit daha kaliteli hücumlardan bahsedeceğiz. Falcao'nun iyi dönüşü burada etken, umarım bir daha sakatlık durumu yaşamaz. Çift forvete dönüş de onu farklı bir seviyeye çıkarır. A planı güçlenir, b planı da farklı alternatiflerinle elinde var olur. Çift forvetle ısrarı bekliyorum, yeter ki bazı isimler "kazanan takım bozulmaz" diye oynamaya devam etmesin.

10 yorum:

  1. Mostafa hayatında yanında forvet mi görmüş hele de falcao gibisini :) muhtemelen ilk kez oynuyor çift forvet etkisiz kalması normal, bence alışınca daha da yükselebileceği bir formasyon yeter ki orta saha iyi durumda olsun. Taylanın yanına bi top atıcı daha şart Belhanda da gittiğine göre o da ya Arda ya Soso olur form durumlarına göre.

    YanıtlaSil
  2. Hocanın Emre Akbaba'yı bu sistemde ilk 11 olarak düşünmesinin sebebi nedir? Ben düşündüm düşündüm bulamadım. Feghouli ile Arda'yı o 3'lü dediğimiz pozisyonda (akbaba-kılınç-fernandes) Akbaba'nın yerinde dönüşümlü oynatmak daha doğru olmaz mıydı? Tabi haddimize değil, ama ben mantığını bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli hazır değil, Arda da orada ön alan presini yeterince yapamaz diye düşünmüş olabilir.

      Sil
  3. Kanat beklerden alınan katkı çok mühim bu oyunda. Saracchi bir daha sakatlanmaz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakatlanırsa bu oyunu oynamak imkansız hale gelir.

      Sil
  4. Çift forveti genel olarak beğendin mi hocam sence devam etmeli mi bu sistem ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğendim, bu düzen devam edecektir. Mostafa Mohamed formsuz olmasına rağmen beğendim hem de.

      Sil
  5. Bence çiftliyi denedik oynarız oynamayız ayrı konu fakat orta sahadaki top alamayışlar can sıkıcı. Gedson daha fazla sazı alabilmeli mesela emre Taylan bu isimler çekinmeden birbiri ile al ver yapamıyorlar. Pasla oynamayı ısrarla denedik ancak orta alandan ziyade gene kenarlara baktı iş. Dedim ya denedik pas kalitesi artarsa neyle oynarsan oyna. Tercihim bir bütün halinde topu kullanabilmeniz. Şuan oyun kurucular marcao lyundama ve saracchi bilmem anlatabildim mi derdimi. Biraz karışık oldu ortaya ama. Orta sahamız beni düşündürüyor kısaca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gedson adına zaman lazım, bence büyüyecek o da. Bu biraz daha direkt bir oyun yalnız, net pas oyunu değil.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir