8 Mart 2021 Pazartesi

Madem bu kadar 4-4-2 seviyorsun, maça direkt öyle başlayalım


Gelelim şu 4-4-2 konusuna. Fatih Hoca'nın 4. döneminin, skor aranan her maçındaki imzası. Israrla orta sahayı boşaltır ve çift forvete döneriz. Hatta bir noktadan sonra uzun stoperi de forvete atar, savunmayı da boşaltırız. Özellikle son dönemde, bu tarz maçlarda geri dönemez olduk. Hatta eldeki beraberliği de kaybedip, genelde kaybediyoruz. Sivasspor maçında beraberliği korumuş olmaktan dolayı mutlu olmam, çünkü kader haftaları. Şu beraberlik ligin ilk yarısında olsa "kazanılmış 1 puan" derdim. 

Bu sezonun diğer imzası da, geriye düştüğümüz maçlarda geri dönememek. Bu tarz maçlarda ilk kez puan aldık diye biliyorum, genelde kaybediyoruz. Bu da aldığımız riskler kaynaklı. Orta sahayı boşalt, forveti çiftle, hatta stoperle birlikte üçle ve kaos içinden bir şeyler çıkarmaya çalış. Çünkü bir şey oynadığın yok, futbol değil bu. Organizasyonuna güvenmediğin için de, kaos içinden gol çıkarmaya çalışıyorsun.

Sivasspor karşısında kötü oynadığımızı düşünmüyorum. Özellikle de ilk yarıda, hücum tarafında çok iyi iş çıkardık. 2. yarıda biraz düşsek de, yine de fena değildik. Onyekuru haricindeki performansları beğendim, hücum anlamında bir şeyler vardı. Değişiklikler geç ve yanlış geliyor. Bu değişiklikler de seni öne taşıması gerekirken bence daha da geriye götürüyor. Sivasspor karşısında da geç gelen değişiklikler, bir anda orta sahanın boşaltılması ve çifte dönen forveti izledik. Ortaya da kaos çıktı.

72. dakikada Babel ve Belhanda oyundan çıktı. Her 2 isim de takımın en iyilerindendi. Onyekuru bir şey oynamıyorken, Babel'i kenara aldık, üstelik gollerde etkisi olan, seni kanattan taşıyan isimdi. Kerem Aktürkoğlu sağa, Feghouli merkeze geçti. 79. dakikada ise Gedson Fernandes ile Onyekuru kenara geldi, Arda Turan ve Halil Dervişoğlu'nu oyuna aldık. 4-4-2'ye döndük yani, orta sahanın merkezi Taylan Antalyalı / Feghouli oldu.

Böylelikle merkezi boşaltmış oldun. Risk aldın, neyse ki rakip bunu değerlendiremedi. Taylan Antalyalı tek kaldı orada, Feghouli de ileri top taşımaya çalışıyordu. Arda Turan solda kayboldu ve etkisizdi. Kerem Aktürkoğlu ise neden sağda, neden solda ısrar edilmiyor? Orada çok daha etkili değil mi. Yetmedi, Luyindama'yı da öne attık. Neyse ki o hava toplarını süpürdü ve kaos içinden bir şeyler çıkardı. Son dakikada gelen pozisyon malum, 

Madem bu 4-4-2 sevdası var, direkt şu formatta oynayalım. Dizilelim 4-4-2, Mostafa Mohamed / Falcao ikilisini forvete yazalım. Sola Emre Kılınç geçsin, sağda Feghouli. Merkezi de Taylan Antalyalı / Gedson Fernandes ya da Belhanda kapatır. Emre Kılınç zaten çalışkan, orta saha özelliği olan isim. Feghouli de aynı şekilde hücum tarafında orta saha özelliği iyi. Böylelikle 4-4-2 ile maça başlarsın, en azından ana planın olur. Kaos planın değil.

29 yorum:

  1. Çıksın da rahatlasın hoca da valla bıktım her hafta başka bir plan başka 11 ler, o 2 şampiyonlukta ne güzel dar kadro vardı Sinan muğdat mitro falan en azından as 11 belliydi mecbur en iyiler çıkıyordu şimdi çok fazla standart üstü oyuncu olunca tabiri caizse hocamın kafa yanıyor ne yapacağını şaşırıyor, artık lütfen net bir 11 imiz olsun fb de bile mesut tan önce bir şeyler oturmuştu şimdi mesut gitti yine aynıya döndü Erol, bjk de zaten oturmuş bir kadro var ama hala bizim yok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de onu diyorum işte, madem öyle ana plan olsun. Direkt böyle bir oyun oynayalım.

      Sil
  2. Tüm yazıya aynen katılmakla beraber şu son paragrafın aynısını bugün kendi kendime düşünmüştüm. Ayrıca Arda, Belhanda, Soso ve Kılınç orta 4lünün her pozisyonunda oynayabilecek oyuncular. Ana plan olmasa da yedek plan olabilir. Antrenmanlarda biraz üzerine düşülse takımı çorba etmeden 11-12 sezonu 4-4-2si oynayabilecek bir kadro var elimizde, ayrıca öndeki ikili için de bir sürü seçenek mevcut. Mohammedi banko düşünürsek maçına göre onyekurunun hızı ve fırsatçılığından, oğulcanın çalışkanlığından, falcao ve babelin klasından yararlanmak mümkün diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-4-2'yi oynarsın, o sorun değil. Bence o yapıya da sahipsin. Herkes Elmander yok diye düşünüyor ama her 4-4-2 de öyle olmak zorunda değil.

      Sil
  3. Sorun F.Terim in kendisini yenilemesi. Uzaktan bakınca konuşmalar on numara. Ama pratiğe gelince yok işte. Takılı kalıyor bir oyuncuya +/- , takılı kalıyor bir sisteme sonuna kadar devam. Ama iki sezondan beri bunu yapması kendisine bence hiç yakışmıyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yeniliyor kendini, yenilemese şu dönem hala bu seviyede olamazdı. Ama kendi içinde takıntıları var, o sorun.

      Sil
  4. (Emre)
    Orta saha beklerle 5'li olursa cift forvet oynanir. Yoksa orta saha cok bos kalir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha sorun olmaz. Çalışkan orta sahaların var.

      Sil
  5. Hatırladığım son 4-4-2'de Elmander diye bir futbolcu vardı ki onun sayesinde aslında 4-5-2 oynuyorduk.

    Orta sahada Melo vardı. Engin Baytar ve Emre Çolak da çok ekstra oyunlar sergiliyorlardi.

    Şimdi o fedakar oyunu ve enerjiyi Taylan hariç hiçbir oyuncu veremez gibi geliyor bana. Kalbura döneriz topu alan direkt olarak stoperlerle baş başa kalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her 4-4-2 aynı olmak zorunda değil. 4-1-2-1-2 de 4-4-2 tarzı bir düzen, Drogba / Burak birlikte oynuyordu. Bugün de biraz daha başka kurgulanırsın. Taylan, Kılınç, Belhanda, Gedson gibi isimler bu oyuna uygun.

      Sil
    2. Falcao Mohammed uygun değil ama Drogba-Burak'ta Burak biraz saga açılarak oynuyordu. Daha gezgindi. Falcao'nun bunu yapabileceğini sanmam

      Sil
    3. Mohamed de açılır, sorun değil.

      Sil
    4. Falcao efendi oynasın diye Mohamed'in rolünden vazgeçmek yanlış olmaz mı? Drogba için Burak'ta yapıldı diyeceksin ama Drogba ve Falcao karşılaştırılacak oyuncular değil bence.

      Sil
    5. Rolü yine aynı rol, değişen bir şey yok. Falcao efendi oynasın konusu değil, sahada en iyi olsun mevzusu bu. Falcao'yu çok diri ve iyi buldum, kullanmak gerekiyor.

      Sil
  6. luyindama donk marcao
    yedlin belhanda taylan emre sarrachi
    mustafa falcao
    gibi bir 3-5-2'de gayet oynanabilir. beklerimiz buna müsait.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoper alternatifin kalmıyor ama kulübede.

      Sil
  7. hocanın en sevmediğim yanı 4231 nefreti.
    fenerbahçe 4231 dizilişiyle sahadaydı. orta ikilisini mert hakan ve sosa oluşturuyor. söyleyeceklerim bu kadar. bizde hala taylanın önüne sağ iç sol iç, onların önlerine orta sahadan bozma kanat, forvete de orta sahadan bozma forvet koyalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-2-3-1'i oldum olası kullanmadı, doğru. Her yiğidin farklı bir yoğurt yemesi var, saygı duymak lazım. Adamın kariyeri ortada.

      Sil
  8. şu konya maçını izlediniz mi fener tam da bizim oynamamız gerektiği gibi oynadı. topu gevelemeden ilk dakikadan itibaren direkt oynayıp önde pres yaptılar. topu yiyecek gibi savaştılar böyle yarım saat oynayıp maçı kopardılar. bizim fatih terim’den istediğimiz de bu. yok yan pasmış yok tiki takaymış süper ligde olmaz o işler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin kadron daha kötü değil, öyle diyeyim.

      Sil
  9. bu yazıyı keşke hoca da okusa

    YanıtlaSil
  10. Maça Luyindama, Kerem ve Soso ile başlamamak... Bunu maçtan sonra demek kolay, ancak maçtan önce de böyle düşünüyordum. Hadi Soso yerine Belhanda ile başlarsın da, Donk ve Onyekuru ile başlamak pek mantıklı ve adaletli gelmedi gibi. Her hafta kadro değişmesi de bir planın, organizasyonun parçası değil maalesef. Gedson da anladığım kadarıyla alınırken ''her maç 90 dk oynayacak'' şartı ile alındı. Hem kendimizle hem hakemlerle işimiz zor. Allah yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O adalet kısmı da işte bizim sorunumuz oluyor. Oğulcan Çağlayan nerede mesela, soran yok.

      Sil
  11. Abi 442 oynayacak orta sahada şuanki hali ile ne Gedson olabilir bana kalırsa ne de Galatasaray’a geldiğinden beri eski temposu olan Feghouli olabilir ): Engin baytar ve emre çolak o sezon büyük oynanmışlardı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli sağda olur, Gedson, Taylan ya da Belhanda merkezde gayet yürür. Sola Kılınç'ı yaz, aynı çalışkanlığı sana gösterir.

      Sil
    2. Sakatlıktan dönüşte feghouli çok kötü döndü o yüzden sanmıyorum ama sağa belhandayı koyarsan olabilitesi daha yüksek gibi :)

      Sil
    3. Çok iyi dönmemiş bence de, tam hazır değil.

      Sil
  12. Görmeden bir şey diyemem. Görmeyi de merak ediyorum :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir