30 Nisan 2009 Perşembe

Hesaplar..Acabalar..İnşallahlar..


Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ismini alan UEFA Kupası'nın statüleriyle ilgili önemli değişikliklere imza attı. Buna göre 2009-10 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamasına katılacak takımların belirlenmesinde ülke sıralamaları büyük etki edecek. 32 takımlı grup aşamasına, UEFA sıralamasında ilk 12 sırayı alan ülkelerden 22 takım direkt katılırken, kalan 10 takım lig şampiyonları ve üst sıra takımları diye iki kategoriye ayrılarak elemeler sonucu belli olacak.

Süper Lig şampiyonu olan temsilcimiz Devler Ligi gruplarına doğrudan katılma hakkını elde ederken, lig ikincimiz üçüncü ön eleme turunda kendi ayarında rakiplerle mücadele edecek. Tur atlaması durumunda bu sezon ilk kez uygulanan play-off'ta güçlü takımlarla karşılaşacak. Ancak 3. ön eleme turunda elense bile tamamen devre dışı kalmayıp Avrupa Ligi'nde gruplardan önceki son durak olan play-off'tan katılma fırsatını yakalayacak. Şampiyonlar Ligi play-off'unda elenirse de Avrupa Ligi'ne gruplardan katılacak.

Uefa Kupası Avrupa Ligi olarak değişince kafalar biraz karıştı. Hangi takım nereye gidecek eleme oynanacak mı kaçıncı turdan başlanacak gibi fikirler vardı bir çok insanda. Üstteki iki paragraf bu fikirleri bir nebze olsun derleyip toparladı. Şimdiki puan durumuna göre baktığımızda Sivas direk katılacak şampiyonlar ligine, Beşiktaş öneleme oynayacak, Trabzon öneleme ile Avrupa Ligine katılacak ve Galatasaray yine uzun bir öneleme turundan sonra Avrupa Ligine gidecek. Beşiktaş Şampiyonlar Ligine kaldığı için Fenerbahçe Türkiye Kupasını alsada almasada öneleme ile Avrupa Ligine katılacak.

En şanslı Sivas gibi duruyor ama Sivas şampiyonlar liginde ne yapabilir ne kadar ilerleyebilir buda ayrı bir tartışma konusu. Tamam artık Anadolu'dan bir kulübün 3 büyüklerin hegemonyasından kurtulması şart ama Şampiyonlar Ligini düşündüğümüz zaman 3 büyüklerden birinin en azından adının ve bütçesinin Sivas'tan daha etkili olacağı kesin. Tabi bütün bu düşünceler şu anki puan durumuna göre söylenen şeyler. Beşiktaş haftasonu Fenerbahçe'yi yenebilirse büyük avantaj elde edecek ve bence en büyük virajı aşmış olacak. Yani direk katılan takım Beşiktaş'ta olabilir. Trabzon'da Sivas gibi zor bir fikstüre sahip. Galatasaray isterse ilk 3 içinde bitirebilir bu yarışı. Tabi isterse.. Şampiyonluktan umutları kestik ama inşallah Şampiyonlar Ligine giden 2. takım Galatasaray olur. Bu kadro sahiden bunu hakediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir