24 Nisan 2009 Cuma

Shabani Nonda


Bugün Avrupa'da futbolu biraz olsun anlıyorum diyen insanlara Nonda'yı sorsak mutlaka tanırlar. Galatasaray'a gelene kadarki oynadığı takımlara bakıyorum çok iyi bir geçmişe sahip. Monaco'da yaptıkları hala aklımda. Oradan Roma'ya transfer oldu şanssız sakatlık geçirdi ama yinede oynadığı maçlarda iyi performans gösterdi. Sonrada Blackburn Rovers'e transfer olup İngiltere liginde boy gösterdi. Kalli döneminden bir önceki sezon önemli forvet sıkıntıları çektik. Hakan Şükür, Ümit Karan, Necati Ateş, Hasan Kabze gibi forvetlerimizden yeterli verimi alamamıştık. Kalli'nin takıma gelmesiyle Necati ve Hasan Kabze takımdan gönderildi. Bu durumda oluşun forvet açığıda Nonda ile kapatılmaya çalışıldı. Galatasaray'da oynadığı ilk sezona bakıncada Nonda çok başarılı oldu diyebiliriz. Sezonun önemli bir bölümünü Lincoln olmadan geçirmiştik. Bu yüzden Nonda'nın katkısı ekstra katlandı. Çünkü Nonda hızlı bir forvet olmasının yanında orta sahaya kadar gelen top alan ve pas trafiğine büyük yardımı olan bir futbolcu. Ben Nonda'nın bu özelliğini çok seviyorum. Geçen sezonda bu büyük işimize yaradı. 

Bu sezona baktığımızda Nonda yine iyi başladı. Bükreş maçlarında, Kayserispor Süper Kupa maçında ve Antalyaspor maçlarında golü vardı. Ne zaman sözleşme yenilediler Nonda'da düşüş başladı. Lincoln'de oynadığı zaman Nonda forvet özellikleri yerine ofansif orta saha gibi davranmaya başladı. Yani yine geriden top alıp, pas yapması gibi. Nitekim bunlara gerek yoktu formda bir Lincoln vardı çünkü. Ayrıca Baros'un gelmesiylede yedek kulübesine çakılı kaldı. Rotasyona dahil olup katkı vereceğine oyuna girdiği çoğu maçtada istenileni veremedi. 32 yaşına geldi Nonda Galatasaray'dan ayrıldığını düşünüyorum acaba hangi takımda oynayacak. Bu saatten sonra ya Beşiktaş'lı Ricardinho'ya uyup S.Arabistan, Katar gibi tecrübeler yaşar ya da Fransa'nın 3. sınıf bir takımına gidebilir.

Yalnız son oynanan İBB maçı kafamda soru işareti bıraktı. Nonda oyuna dahil olduğu dakikadan itibaren müthiş katkı verdi, maçın adamı oldu. Nonda böyle oynarsa bir sezon daha kalsın 6+2 yabancı kuralı var o +2'nin önemli parçası olur. Yani yedekten gelip önemli katkılar verebilir. Öbür türlü takımda gidecek oyuncuların başında geliyor. Bu sezon sakatlığı vardı falan dendi şimdide Bülent Korkmaz Nonda tamamen hazır diyor. Ligin son haftalarına girerken Nonda'dan geçen sezonu hatırlamasını ekstra katkılar vermesini bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir