17 Mayıs 2009 Pazar

Galatasaray'ın Başında Görmek İstediğim Adam

Fatih Terim deyince benim için akan sular duruyor. Türkiye onun gibisini görmedi ve göreceğede benzemiyor. İmparator tarifi Terim üstüne inşa edilmiş sanki. Kariyerinde o kadar büyük başarılar varki insanlar bu başarılara bakmadan nasıl bu kadar bu adamın üstüne geliyorlar anlamak güç. Bu kadar eleştirilip bu kadar sabır gösterebilen tarih sahnesinde fazla insan yok. Yaptıkları yapacaklarının her zaman teminatı. Benim ise çok sevdiğim futbol adamı. Galatasaray'ın başında Fatih Terim'i tekrar istiyorum. Hazır 17 Mayıs bugün Fatih Terim'i yazmak istiyorum.

Futbolculuk dönemini yazmak gerekirse futbola Adana Demirspor'da başladı. Adana Demirspor'da gösterdiği müthiş performansla Galatasaray'a transfer oldu ve 11 sene aralıksız Galatasaray formasını giydi. Galatasaray'da kaptanlığı uzun süre üstlendi ve unutulmayan efsane futbolcularımız arasında yer aldı. İlginç olan bu futbolculuk döneminde hiç şampiyonluk görememesidir. Ayrıca 51 kerede Milli Takım forması giymiştir. 1985 yılında yapılan jübile ilede futbolu bırakmıştır. Galatasaray'da 327 maça çıkmıştır. Futbolculuk dönemide başarılı aslında. Galatasaray'da şampiyonluk görememesine karşın büyük işler başarmıştır. Bu göremediği şampiyonlukları antrenörlük hayatında bol bol yaşayacaktır.

Gelelim asıl konumuz olan antrenörlük hayatına. İki sezon Ankaragücü takımını çalıştırdıktan sonra Göztepe'yi de kısa süre çalıştırmıştır. Ondan sonra Sepp Piontek’in Milli Takım'da yardımcılığını yapmaya başladı. Fatih Terim'in teknik direktörlük hayatı burada şekillenmeye başladı. Piontek'ten çok şey öğrendi ve onun bayrağını Milli Takım'da daha yukarılara taşıdı. 21 yaş altı takımını Akdeniz Oyunlarında 1993 yılında şampiyonluğa ulaştırdı. Bu onun ilk şampiyonluğuydu ve Galatasaray'ın Uefa Kupasını alan kadrosu, Euro 96, Euro 2000, 2002 Dünya Kupası kadrolarıda birazda burada şekillendi. Artık tohumlar atılmıştı. Fatih Terim Türkiye'yi ilk defa Avrupa Şampiyonasına götüren isim oldu. 1996 yılında Avrupa Şampiyonasında ilk defa boy gösterdik. Buna rağmen eleştiriler geldi. Takımı aldı 5. kategoriden Şampiyona oynattı ama eleştirildi. Bunlar Türkiye'de oluyor nedense. Sonra Galatasaray'ın başına geçti ve teknik direktörlük hayatının doruk noktalarına burada ulaşmaya başladı. 4 lig şampiyonluğu ve Uefa Kupası'nı kazandı. Tabi Türkiye Kupası, TSYD, Cumhurbaşkanlığı gibi kupaları saymıyorum bile. Galatasaray'da büyük işler yaptı, önemli futbolcular çıkardı, futbol şubesini baştan yarattı diyebiliriz. Bu büyük başarıların ardından Fiorentina'ya gitti. İtalya futboluna hücumu getiren adamdır Fatih Terim. İtalya ekolünün dışında oynattığı futbolla büyük takdir topladı. Fiorentina'da ligde çok başarılı gidiyordu, İtalya Kupasında finale çıktı ama başkan Gori ile anlaşmazlıklar oldu ve takımdan ayrıldı. O Gori ise Fiorentina'yı küme üstüne küme düşürdü sanıyorsam hala hapiste. Milan ile anlaştı Fatih Terim. Milan'lada büyük başarılar kazanacakken kendisine fazla sabredilmedi. Çok olumlu futbolu vardı. Ancelotti'nin bile başarılı kadrosunun temel taşlarını bence Fatih Terim hazırlamıştır. Düşünün o zamanın transferi Inzaghi hala Milan'da forma şansı buluyor. Avrupa kariyerini şöyle özetleyebiliriz Rui Costa, Maldini gibi futbolcular Terim'e büyük saygı duyuyordu. Bu futbolculara kendini sevdirip, saygı duymalarını başarıyorsan zaten büyük iş yapmışsın demektir. Milan'dan ayrıldıktan sonra bir Galatasaray serüveni daha. 2 sezonu başarısız geçirdi diyebiliriz ama o zamanlar tohumlarını attığı 87 jenerasyonunun bugün meyvelerini toplamaya başladık. 

İkinci Milli serüveni 2005 yılında başladı. Ersun Yanal'dan boşalan göreve geldi ve şansımızın fazla olmadığı gruptan çıkmayı başardık. İsviçre ile şanssız maçlar geçti. Euro 2008'e katılmayı başardık ve yarı final oynadık. Kimsenin büyük beklentileri yoktu ama Fatih Terim bunuda başardı. Yine eleştirildi ayrı konu. Şimdilerde hala Milli Takım'ın başında. Grupta istemediğimiz sonuçlar geldi ama Terim'in olduğu yerde şansımız hiçbir zaman bitmez. İspanya karşısında oynadığımız futbolu gördünüz. 

Galatasaray'da neden Fatih Terim'i istiyorum sorusunun cevabına gelirsek futbolda yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var. Bu sadece futbol takımı kadrosunda değil futbol şubesinde de olmalı. Bu işi bilen birisi İngiltere'deki veya Sivasspor'da ki sistemle başa gelmeli. Buna en uygun adamda Fatih Terim. Yeniden yapılanma profesörü ve genç oyuncularla arası çok iyi. Galatasaray'ın altyapısı canavar gibi çalışıyor, kiralıkta birçok gencimiz var bu gençleri alıp kadroya koyma işini en iyi Terim yapar. Ayrıca futbolcuların kendisine saygısı büyük. Skibbe'nin olmayan otoritesini biliyoruz. Kimsenin kimseyi taktığı yoktu. Bülent Korkmaz geldi bir sevgisizlik ortamı oluştu. Fatih Terim gelirse Lincoln dahil olmak üzere herkes kendini toparlayabilir. Bütün futbolcuların hem saygısı hem sevgisi var. Düşünün Arda Turan falan uçar gider. Yapacağı transferlerde çok önemli. Galatasaray'ın birkaç nokta transfere ihtiyacı var aslında kadromuz çok değerli. Hücum futboluna dönük futbol anlayışını Terim güzel kurar. Baros'u, Kewell'ı, Arda'yı en iyi şekilde kullanır. İkinci gelişinde Petre, Tamas'ı aldı eleştirdik ama bu iki oyuncu bugün önemli yerlere geldi. Futbol şubeside tek kişinin elinde olunca bir düzen takımda olacaktır. Önemli sorunlarımızdan biriside çok başlılık. Kalli bir yerde, Adnan Sezgin bir yerde, Haldun Üstünel, Bülent Korkmaz falan 4 başlı canavar gibiyiz. Demek istediğim şu an tam Fatih Terim'lik bir kadromuz var. Hiç maceraya girmeyelim tanımadık adamlar gelmesin, Türkiye'yi bilmeyen gelmesin Terim bu işin kurdudur. İkinci sezonunu bence kıstas almayalım başarılarını kıstas alalım. Taraftarın ateşlenmesi içinde Terim birebir. Ben Fatih Terim'i tekrar Galatasaray'da görmek istiyorum. Milli Takım bırakır mı falan bilmem ama uğraşalım. Altı ayda bir maç yapmak Terim'e göre değil o sürekli futbolun içinde olmalı. Milli Takım'da herkes onu eleştiriyor sürekli hemde. Ailesine kadar uzanan laflar. Milli Takım'a fazla diyorum Terim yuvasına Galatasaray'a dönmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir