13 Mayıs 2009 Çarşamba

Mehmet Okur'suz Milli Takım {Sistem Farkı}


Milli basketbolcumuz Mehmet Okur, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Milli Takım'da yer almayabileceğiyle ilgili açıklamalar yaptı. Antrenör Bogdan Tanjeviç'in sisteminde verimli olamadığını belirten Okur, federasyonun da kendisine sahip çıkmamasından yakındı. Milli Takım'daki oyun sisteminin kendisine uymadığını ifade eden Okur, "Kırgınım, bu bir gerçek. Hem verimli oynayabileceğim şekilde kullanılmıyorum, hem de her zaman basının ve taraftarın önüne günah keçisi gibi sürülüyorum. Herkes NBA'deki Memo'yu bekliyor, ama ben NBA'de kullanıldığım gibi kullanılmıyorum. Ben klasik sırtı dönük oynayan alçak post pivotu gibi kullanılacaksam bunu yapabilecek başka arkadaşlar var" dedi.

Olaya iki yönden bakmak istiyorum. Mehmet Okur NBA'in üst düzey isimlerinden, All-Star olmuş bizler içinde çok önemli isim. Milli Takım'da herkes Mehmet Okur'u görmek istiyor. Yalnız şöyle birşey var. Tanjeviç sistem hocası ve belirli bir sistemi var. Bu sisteminde de başarılı oluyor. Bunu 2006 Dünya Şampiyonasında ve geçen sene oynadığımız Eurobasket eleme maçlarında daha iyi gördüm. Mehmet Okur pivot olmasına rağmen dışarıda daha çok oynamayı seven, dış şutları etkili, pota altı mücadelesine fazla girmeyi sevmiyor. Tanjeviç'in sisteminde uzun oyuncular bakınca Semih Erden, Ömer Aşık, Kaya Peker, Ermal Kurtoğlu gibi uzunlar pota altınca mücadele ediyorlar. Hatta Fatih Solak'tan bu yüzden vazgeçemiyor Tanjeviç. Şimdi Mehmet Okur'la Fatih Solak'ı karşılaştırmak mümkünmü asla değil ama sistemde Fatih Solak'a yer var. Tanjeviç'in sisteminde Mehmet Okur'da bu işleri yapmayınca sahada ruhsuz, mücadeleden uzak görüntü veriyor. Bu yüzdende basının birinci hedefi halini alıyor. Mehmet Okur haklı 2 ay kampa girecek, istediklerini yapamayacak ve yine hedef halini alacak. Ben olsam Mehmet Okur'un yerinde oynamam. Tanjeviç'de haklı sistemi var ve bozmak istemiyor. Hidayet Türkoğlu mesela bu sisteme uyuyor. Ama ben Hedo'yu kral ilan edipte Mehmet Okur'u da yerlere düşürmem bu yüzden. Sistem için senelerdir Hüseyin Beşok'da kadroya alınmıyor. Sebebi nu yani Tanjeviç'in pota altı sistemine bu oyuncular uymuyor. Oyun kurucular bile önce sertliği düşünen isimler. Sinan Güler ve Engin Atsür'le başlıyordu geçen sezon. 2006'da Hakan Demirel ile başlıyordu. Bu oyuncular önce sertliği düşünüyor. Savunmayı baştan sıkı tutup sonuca sonradan gidiyoruz. Tanjeviç'in bu anlamda sistemini seviyoruz. Tanjeviç'in eline istediği oyuncuları verirsek başarılı olacağımızdan şüphem yok.

Mehmet Okur şimdiden Milli Takım'da oynamayacağını söylüyor. Yine onsuz Milli Takım izleyeceğiz. Takımda başarı ile iş yapmak kadar dışarıdan destek verip, sistemede uymadığında kadro dışında kalmayı öğrenmen gerek. Mehmet Okur'un kadroda olsa katkı vereceğine inanıyorum ama Tanjeviç'in sisteminde değil, Aydın Örs'ün sisteminde. Hatırlayın 2003'de Eurobasket'te en iyi pivot seçilmişti Mehmet Okur. Ayrıca Hüseyin Beşok'da Efes Pilsen döneminden beri vazgeçemediği pivotlarından. Sistem farkı demek istiyorum. Burada suçlu aramaya çalışmayalım bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir