9 Haziran 2009 Salı

Fenerbahçe Savunmasını Güçlendiriyor {Maziye Bir Bakıver}

Fenerbahçe uzun zamandır gündeminde tuttuğu Bilica ve Bekir İrtegün ile 3'er yıllık resmi sözleşme imzaladı. Ayrıca kendi oyuncusu Selçuk Şahin'i de 3 yıl daha takımda tutmayı başardı. Futbolda savunma çok önemli arkan ne kadar sağlam olursa öndeki hücumculara o kadar güven gelir. Fenerbahçe uzun zamandır Lugano ve Edu savunma hattıyla oynadı. Genel olarakta bu ikili çok başarılı oldu. Ama Edu'nun sakatlığı ve sözleşmesi biten Lugano'nun ayrılmak istemesi nedeniyle Fenerbahçe öncelikle savunma bölgesine futbolcu transferlerini yaptı. Lugano kalacak mı gidecek mi bilmiyorum ama gitmesi durumunda yabancı bir stoper daha alacaklardır. 

Ben Bilica'yı Lugano'nun yerine transfer edildi gözüyle bakıyorum. Çünkü Lugano ve Bilica aynı tip oyuncular. Yan yana oynamaları durumunda birbirlerini tamamlayacak isimler değil. İkiside sert, agresif, dominant savunma oyuncuları. İşin savunma kısmında önemli işler yapsalarda bu tip futbolcuların yanına ayağında topu tutmasını bilen, geriden hücum başlatacak isimler gerekliki stoper hattın birbirini tamamlasın. Bu yüzden Lugano gittiyse Bilica yerine iyi transfer oldu. Bilica bu sezonun Altın 11'ine giren çok kaliteli bir isim. Ayrıca Lugano gibi golcü özelliğide var. Yani duran toplarda ona güvenmek mümkün. 30 yaşında olmasıda ayrı güzel çünkü tecrübeli isimler genelde daha başarılı oluyor. Bekir İrtegün ise bu sezon yaptığı büyük çıkışla dikkatleri çekti. Sözleşmesinin bitmesi ve 25 yaşında olmasıyla Fenerbahçe'nin stoper hattı için güzel bir alternatif. Edu veya Lugano'nun olmadığı maçlarda Fenerbahçe onların yerine koyduğu futbolculardan fazla verim alamadı. Yasin Çakmak, Can Arat gibi isimler bekleneni veremezken Gökhan Gönül bile stoper denendi. Bu yüzden Bekir İrtegün transferinide olumlu buldum. Yine kalitesini, değerini bildiğimiz savunma oyuncularından.

Bilica karşılığında Yasin Çakmak'ta Sivasspor'a verildi. Sivasspor Bilica'nın yerini biraz zor doldurur gözüksede ileriki hedeflerini gerçekleştirmek için bazı futbolcularıyla yolları ayırmak zorunda. Çünkü onlardan gelecek mali güç çok önemli. Ayrıca öyle futbolcular alıyorlarki uzaktan baktığımızda bu mu futbolcu diyoruz ama sezon içinde beğeniyle izliyoruz. Yasin Sivasspor için olumlu transfer, Fenerbahçe'den bulduğundan çok daha fazla şans bulacaktır. Ayrıca Selçuk Şahin'le sözleşme yenilendi. O da Fenerbahçe rotasyonunun önemli futbolcularından olmalı. Ben Selçuk'a güvenipte orta sahamı emanet etmem. Bu sezon gördük Fenerbahçe orta sahasının en zayıf halkasıydı kendisi. Böyle rotasyona girse, banko olmasa yarar sağlar ama banko oynadığı sürece zayıf halka kalmaya devam eder.

Gelelim işin maziye bir bakıver kısmına. Fenerbahçe eski gözde futbolcusu, olaylı bir şekilde Betis'e transfer olan Aurelio'yu tekrar kadrosuna katmak üzere. Aurelio bu sezon Betis küme düşmesine rağmen müthiş performans göstermişti, futboluyla beğeni toplamıştı. Sakatlığı yüzünden son 8 hafta oynayamadı bu sürede de takımı küme düştü. Aurelio ayrıca Fenerbahçe ile olan sözleşmesine uymadığı gerekçesiyle Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu tarafından 5 milyon 250 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. Daum'dan sonra maziye dönüş hareketini başlatan Fenerbahçe ikinci hamlesini Aurelio'yu alarak yapmak istiyor. Geçenlerde Appiah da geri dönecek söylentilerini duydum ama pek ihtimal vermedim. Kendisi iki senedir futbol oynamadığından ne durumda olduğu bilinmiyor. Aurelio'ua dönersek Türkiye'de yaptıklarını zaten tartışamayız. Her takımın ihtiyacı olduğu ön liberolardan. Fenerbahçe'de oynadığı dönemde takımının başarılarında önemli pay sahibi olmuştu. Zaten takımdan ayrılıncada Fenerbahçe onun yerini dolduramadığı için orta sahası felç geçirmişti. Aurelio bu transferi mecbur istetecek çünkü hakkında para cezası var. Bu cezayı kaldırmak için yeniden Fenerbahçe'de forma giyecektir. Yalnız anlamadığım şu Daum'u kovdular, Aurelio'nun arkasından tonla laf söylediler ama yine bu adamları geri getiriyorlar. Bir tarafta Rijkaard hemlesiyle vizyonunu ortaya koyan Galatasaray diğer yanda da maziye dönmeye çalışan ısrarla ileri bakmayan Fenerbahçe. Çok ilginç bir lig olacağını söylemek istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir