7 Haziran 2009 Pazar

Kriz Liverpool'u Vurdu

İstanbul'daki Şampiyonlar Ligi finalinde Milan karşısında bir mucizenin altına imza atarak şampiyonluğu kucaklayan Liverpool, 3 yıldan bu yana kupa özlemi çekiyor. Bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne Chelsea karşısında çeyrek finalde veda eden, Premier Lig'de de Manchester United'ın ardından 2. sırada kalan Lıverpool'a bir darbe de küresel ekonomik kriz vurdu. Takımın Amerikalı sahipleri Tom Hicks ve George Gillet, geçen yılı yaklaşık 45 milyon sterlin zararla kapattıklarını açıkladı. Lıverpool'u satın almak için 350 milyon sterlin kredi kullanan Amerikalı işadamlarının, zarar kalemlerinin en önemli bölümünü borç faizleri oluşturuyor. Hicks ve Gillett'in ilk işi söz verdikleri yeni stat projesini 2012 yılına ertelemek oldu. Ekonomik olarak çok zor durumda kalan Liverpool'un patronlarının transfer bütçesinde de önemli ölçüde kesintiye gitmeleri kaçınılmaz görünüyor.

İngiltere'de güçlenen Arap sermayesinin karşısında Liverpool'un Amerikan sermayesi zayıflamışa benziyor. Dünya'da ki kriz ortamına rağmen Manchester United ve Chelsea çok sağlam ayakta kalırken Manchester City'de güçlenerek geliyor. Liverpool'un ise bu gerilemesi futbolseverleri hayal kırıklığına uğratacak. Bu yıl Manchester United'i şampiyonluk yarışında çok kovaladılar ama başaramadılar. Gelecek sezon daha güçlü kadroyla artık uzun zamandır kazanılamayan şampiyonluk hedeflenirken durum kurtarma peşinde oldular. Ayrıca bu mali sorunlar nedeniylede bazı futbolcuları ile yollar ayrılabilir. Mesela Xabi Alonso'nun ismi Real Madrid ile çok geçiliyor onun satılabileceğini düşünüyorum. Gerrard veya Torres gibi isimlerin ise krize rağmen takımda kalmasını bekliyorum. Bakınca Valencia'da yıllardır kriz çekiyor ama Villa gibi futbolcusunu kadroda korumayı başarıyorlar. Ama kulüp olarak büyük başarılar hedeflemeden yerlerinde saymaya başladılar. Bir kulübü satın almanında kötü yönü bu işte. Manchester City, Chelsea gibi kulüpler peşin para ile satın alınırken Amerikalı ortaklar kar edeceğiz düşüncesi ile kredi çekmişler. Şimdi kulübüde zor durumda bıraktılar. Liverpool yeniden satılabilir ve Rus veya Arap iş adamı kulübe talip olabilir. Hayırlı olan bu gibi duruyor. Zaten İngiltere'de özünü koruyan kaç kulüp kaldıki. Profesyoneller tamam ama bu kadarıda fazla diyorum. Barcelona, Real Madrid, Inter, Milan gibi kulüplere bakınca bu ayırımı daha kolay yapmak mümkün.

Şimdi Liverpool az transfer bütçesine iş yapar futbolculara yönelmek zorunda. Tuncay Şanlı bu yüzden Liverpool transfer listesine mutlaka girecektir. Bu ortamda bu tip futbolculara ihtiyaçlar var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir