7 Haziran 2009 Pazar

Üç Büyüklerin Üç Büyük Teknik Direktörü

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin şampiyonluk yarışından uzak kaldığı geçen sezon mücadele olarak üst düzeyde olsada kalite olarak sınıfta kaldı. Beşiktaş şampiyon oldu, Sivasspor yine şampiyonluğu kaçırdı, Trabzonspor uzun aradan sonra şampiyonluk yarışına dahil oldu. Bunun neticesinde Beşiktaş düzenini korurken Galatasaray ve Fenerbahçe teknik direktör değişikliklerine gitti. Bende üç büyüklerin teknik direktörlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını neler yapabileceğini yazmak istedim. Önce şampiyon teknik direktörden başlayalım:

Mustafa Denizli: Geçtiğimiz sezon Ertuğrul Sağlam'ın yerine göreve geldiğinde kimse kendisine fazla şans vermemişti. Ligin ilk yarısınıda istedikleri gibi bitiremediler ama iki transfer ve meşhur 26. hafta söylemi ile şampiyonluğa ulaştılar. Mustafa Denizli kontratlarını bir sene yapar ama başarılı olursa takımda kalır. Bu bir gerçek zamanında Fenerbahçe'de de böyle yapmıştı. Biraz gitti mi kaldı mı söylemlerinden sonra kontratını yeniledi. Beşiktaş'ın elinde kurulu bir düzen var birbirini tanıyan futbolcular var. Bu büyük avantaj gibi duruyor. Mustafa Denizli ayrıca Türkiye'nin içinde olduğundan ülke futboluna çok hakim. Kurdukları sistem bu senede işleyecek. Tabi kadronun bazı eksikleri var bunuda transferler kapatacaklardır. Geçen sezon Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yarış dışında kalması onların avantajıydı ama bu sezon öyle olmayacak gibi. Yani Mustafa Denizli'nin işi daha da zor görünüyor. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde de oynayacaklar. Gelecek sezon Beşiktaş'ın işi zor görünüyor. Eldeki kadroya takviyelerle Mustafa Denizli'nin sistemini sağlamlaştırmaya çalışacaklar.

Geçen sezonu dördüncü bitiren Fenerbahçe'yi değerlendirirsek:

Christoph Daum: Henüz resmi açıklama gelmemesine rağmen Daum ile anlaşıldığını sağır sultan biliyor. Daum Türk futbolunu iyi tanıyan, bilen hoca. Bu büyük avantajları gibi duruyor. Aziz Yıldırım risk almak istemediğinden Türk futbolunu bilen kaliteli bir isimi takıma getirmeyi amaçladı. Lucescu olmayınca eski göz ağrıları Daum'a yöneldiler. Tabi şu da ilginç Daum'u gönderen Aziz Yıldırım geri getiren yine Aziz Yıldırım. Fenerbahçe'nin kadrosu çok dağınık durumda birçok futbolcunun gitmesi ve yeni transferler gelmek zorunda. Özellikle eldeki bazı yabancıları tutmak ve göndermek konusunda sıkıntı yaşayacaklar gibi görünüyor. Daum'un dezavantajı Fenerbahçe'nin kadrosundaki enkaz görüntüsünü yeniden yapılandırmak olacak. Onun da işi çok zor görünüyor. Ama kalitesi ortada Fenerbahçe'yi 2, Beşiktaş'ı bir kere şampiyonluğa ulaştırdo. Fenerbahçe'ye ilk geldiğinde de yine böyle görüntü çizen bir kadroyu devralmıştı.

Ligde istediğini alamayıp beşinci olan Galatasaray'a geçtiğimizde:

Frank Rijkaard: Galatasaray kötü geçen sezonun ardından geçen sezon yaptığı riskleri almayıp Dünyaca ünlü bir hocayla anlaşmayı uygun gördü. Rijkaard'ı takımın başına getirmek Avrupa'da olay oldu. Çünkü Dünya'nın elit 10 teknik direktöründen birisi durumunda. Rijkaard Türk futboluna hiç hakim değil, fazla tanımıyor bu yüzden kendisine zaman verilmeli. Galatasaray'da başarının anahtarı sabırdan geçecek. Barcelona'da ilk iki sezon şampiyon olamamasına rağmen bugünün Barcelona'sının temellerini atmıştı. Avantajlarına gelirsek Rijkaard'ı sanırım tartışmaya gerek yok. Uzun analizinde de belirttik modern futbolu gittiği her yere götürüyor. Türkiye'ye getireceği ekolle Türk futbolunada büyük hizmet verecel. Kadoyu tanıması, buraya alışması biraz zaman alsada Galatasaray'ın çok başarılı olacağına inanıyorum. Kadroda büyük revizyon lazım çoğu yabancının ve yerli futbolcunun gönderilip yerlerine iyi transferler yapılmalı. Yani Galatasaray'ın zamana ihtiyacı var.

Üç büyük takımımız gelecek sezona girerken daha da güçlenmenin peşinde. Transfer dönemi başladı ve birçok futbolcunun adı yazılıp çizilmeye başladı. Bu üç büyük takımın yanında Trabzonspor Şenol Güneş için çok uğraştı başaramayınca Samet Aybaba'yı getirmeyi denedi ama camiadan büyük tepki geldi. Şimdi kariyerli bir yabancı peşindeler. Sivasspor ise Bülent Uygun ile kurduğu sisteme devam ediyor. Baktığımızda da en istikrarlı kulüp durumundalar. Önümüzdeki sezona ben daha kaliteli bir lig bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir