21 Temmuz 2009 Salı

Fenerbahçe'den Yeni Bir Brezilya Atağı

Fenerbahçe Daum'la başlayıp Zico ile devam ettirdiği bir Brezilya atağı vardı. Brezilya Ligi'nden çok isabetli transferler yapma özellikleri var. Luciano, Alex, Deivid, Nobre, Lugano ve Edu gibi futbolcuları bu ligden getirip büyük katkılarını gördüler. Şimdi de Corinthians takımında forma giyen sol kanat oyuncusu Andre Dos Santos ve orta saha oyuncusu Cristian Oliveira'yı transfer ettiler. Benim futbolcular hakkında pek bilgilerim yok ama çeşitli izlenimler edindim. Futbolcular hakkında belli başlı yorumlar yapmadan önce takım içinde kurulan bu ekolün yararları olduğu gibi zararlarıda var. Geçmişte bu Brezilya'lılar önce Anelka'yı yemişlerdi sonrasında da Kezman'ı yemişlerdi. Takım içinde yabancı futbolcularla böyle dengeler kurmanın bu tip zararları olabiliyor. Faydası ise ülkeye gelen yabancı uyum sorunu yaşamadan takıma fayda sağlayabiliyor. Yalnız Emre Belözoğlu'yla da beraber takım içinde bir Türk grubuda oluştu. Yani Semih, Volkan Demirel, Uğur Boral gibi futbolcularda kendi içinde toplandı. Takım içinde dengelerde bozulabilir veya mükemmel bir arkadaşlık grubuda oluşturulup Fenerbahçe'ye faydalı işlerde yapılabilir. Bunu zaman gösterecek diyelim. Şimdiden de bu kadar Güney Amerika'lı futbolcunun içinde Allah Güiza'ya sabır versin diyelim.

Andre Dos Santos Brezilya Konfederasyon Kupası'nda şampiyon olurkende takımda buluyordu. Kendisi sol kanatta sol bek veya sol açık gibide oynayabiliyor. Fenerbahçe'nin elinde Roberto Carlos, Uğur Boral ve Vederson gibi sol kanat futbolcuları bulunuyor. Roberto Carlos'u keseceğini hiç sanmıyorum çünkü Carlos'u ne kadar eleştirsekte takımın vazgeçilmezi olmuş. 36 yaşında futbolcunun özelliklede bek oynayan futbolcunun bu süratli tempoda yarar sağlayacağını düşünmüyorum. Ama yinede Roberto Carlos'dur o diyelim. Fenerbahçe'nin asıl sorunu onun önünde oynayabilecek futbolcuların takımda olmamasıydı. Uğur Boral çok istikrarsız futbolcu ve o bölgede istenilen faydayı sağlayamadı. Bugün en iyi maçı hangisi deseler insanların aklına bir tek Sevilla maçı geliyor. Vederson ise rotasyon futbolcusu olabilir yani banko olarak takımda büyük işler yapamayacağını zaten biliyoruz. Bu açıdan Dos Santos isabetli transfer diyebiliriz. Tabi bu futbolcuların hiç Avrupa deneyiminin olmaması büyük handikap ama Fenerbahçe içinde ki bu Brezilya ekolü buraları Brezilya sahillerine çevirir. Kendisi ayrıca 5 kere de Milli Takım forması giymiş. Kendisini Roma'da istemesine rağmen kulübü 6 milyon euro istediği için bu transferden vazgeçmişler.

Cristian Oliveira ise defansif orta saha olarak görev alıyor. Tekniği iyi, uzaktan sert şutları olan ve duran toplarıda çok iyi olan bir futbolcu. Fenerbahçe Aurelio'nun takımdan ayrılmasının ardından orta sahada büyük sıkıntılar çekti. Aragones'in sistemide Fenerbahçe'li futbolculara uymadığı için başarısızlık gelmişti. Josico ve Maldonado'dan hiç verim alamayan Fenerbahçe bu açığını Cristian Oliveira ile kapatmaya çalışacak. Takım içinde Aurelio etkiside yapabilir Maldonado etkiside yapabilir. Ama Fenerbahçe'nin orta saha eksikliğinde bu tarz bir futbolcu alması şarttı. Aykut Kocaman zaten Brezilya'ya gitmişti Daum'da mutlaka uzun zamandır bu futbolcuları izletiyordur. Bu yüzden Fenerbahçe eskisi gibi Alex'in tavsiyeleri ile bu transferleri yapmamıştır. Geçtiğimiz yıl takım içinde bir sistemsizlik vardı bu yıl bunu aşmayı planlıyorlar. Bu iki transferin toplam 13-14 milyon euro olduğu söyleniyor. Fiyatlarını ilerleyen zamanlarda tam olarak öğreneceğiz. Belki bu söylediğim fiyatın çok aşağısına bu iki futbolcuyu bağlamışlardır.

Bu arada kısa not olarak yazayım Cristian Oliveira'nın nette hiç resmi olmadığı gibi Dos Santos'un da bir tane var. Bu yüzden yazıdaki olmayan görsellik için şimdiden özür diliyorum.

2 yorum:

  1. FB TV
    Türkiye' nin son yıllarda gördüğü en büyük transfer. Peşinden Barça, Real Madrid, Roma, Milan gibi kulüpler koşuyordu.

    YanıtlaSil
  2. Tabi yersen diye de ekleyelim :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir