22 Temmuz 2009 Çarşamba

Tosun Paşa Ailton Uzak Doğu Seferinde

Bir dönem Beşiktaş'ta da top koşturan Brezilyalı forvet Ailton, Çin Süper Lig takımlarından Chongqing Lifan'a transfer oldu. Yerel medyada çıkan haberlerde, 2003-2004 sezonunda Almanya Birinci Futbol Ligi'nde (Bundesliga) Werder Bremen formasıyla kaydettiği 28 golle gol krallığına ulaşan ve aynı yıl Almanya'da yılın oyuncusu ödülünü kazanan ilk yabancı oyuncu olmayı da başaran 36 yaşındaki Ailton'un Chongqing Lifan'a transfer olduğu belirtildi.“Chongqing Evening Post” gazetesine açıklamalarda bulunan Çin ekibinin Hollandalı çalıştırıcısı Arie Haan, “Onun fiziksel durumu ile ilgili birtakım şüphelerim vardı. Fakat ilk antrenmandaki performansını görünce düşündüğümden daha iyi olduğunu fark ettim” diye konuştu. Ailton, Almanya'nın Werder Bremen, Schalke 04, Hamburger SV, MSV Duisburg, Ukrayna'nın FC Metallur Donetsk, Sırbistan'dan Kızılyıldız ve Türkiye'den Beşiktaş'ın da formasını giymişti.

17 yıldır futbol izliyorum 14 yıldır falanda aktif olarak ilgileniyorum bu kadar yıl içinde gördüğüm en ilginç futbolculardan birisi Ailton oldu. Bir forvet oyuncusuna göre çok fazla kilolu gözüküyordu. Futbolu bilmeyen birisi bu adam mı futbolcu oldu diyebilir ama o Ailton Bundesliga'da gol kralı olmuş bir futbolcudur. Bundesliga kariyeri ne kadar iyi olsada Ailton'un karakteri bir o kadarda kötüdür. Werder Bremen hariç gittiği hiç bir takımda dikiş tutturamamıştır. Kariyeri boyunca son olarak transfer olduğu Çin takımını da sayarsak 17 takımda forma giymiştir. Kendisine Bundesliga'da oynadığı dönemde Katar Milli Takım'ın da oynaması için teklif yapılmış ama Franz Beckenbauer tarafından bu engellenmiştir. Ailton her seferinde bu konuyla ilgili Beckenbauer'e tepkisini kusar çünkü bu olayın gerçekleşmemesiyle çok büyük para kaçırmıştır. Werder Bremen kariyeri dışında da futbol hayatı başarısızlıklarla doludur. Schalke'de de iyi gitmesine rağmen mutsuz olduğunu belirtip Beşiktaş'a transfer olmuştu ama Türk toprakları ona yaramamıştı. 1.77 boyunda 74 kilosu vardı. Aslında çok şişman olmasada göbeği olduğundan şişman bir görüntüsü vardı. Kendisi için Ton Ton Ton Ailton, topaç, tosun paşa gibi espirilere de kurban gitmiştir.

Türkiye'de oynarken hatırlıyorum Rize stadına laf atardı, İbrahim Akın'ı tehdit ederdi bu tip birçok skandala adını yazdırmıştı. Sonradan Beşiktaş'a işler iyi gitmeyince Ailton kadro dışı bırakıldı sonrasında da Hamburg'la anlaştı. Sonra Almanya, Sırbistan, İsviçre tekrar Almanya, Ukrayna, Avusturya, Brezilya derken şimdi de yolu Çin'e düşmüş. Artık 36 yaşına gelen Ailton parasına bakacak demek isterim ama paraya sıkışmış olacak ki Çin'e gitti. Üstelik kendisini deneyerek transfer ediyorlar. Zamanında Türkiye'yi beğenmeyen Bundesliga gol kralı Çin stadlarını bakalım nasıl bulacak. Bu adamın dini imanı para. Öyle olmasada Katar'da oynamak istemezdi ve bu kadar takım değiştirmezdi. Şimdilerde tıpkı Denilson gibi paraya sıkıştığında iki kuruş para için olmadık liglere gidiyorlar. Ne oldum değil ne olacağım diyeceksin. Ailton Türkiye serüveninde bende iyi izlenim bırakmamıştı, tavırlarıylada bu başına gelenleri hak etti.





Ailton'un Beşiktaş mazisinden bir görüntü. Bolton maçında attığı golü bu video da bulabiliriz. Kendisi Beşiktaş ile 14 maça çıkmıştır ve 5 gol atmıştır. Gelişi çok sansasyon olmuştu ama gidişi de bir o kadar sönüktü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir