28 Ağustos 2009 Cuma

Transferi İş Bitiren Yönetici Yapar {Tabata Beşiktaş'da}

Bu sezon Avrupa transfer sezonunu konuştuğumuz kadar Türkiye'de de transfer sezonu oldukça hareketli geçti. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş önemli transferlere imza attılar. Bu transferleri genel olarak değerlendirirsek Galatasaray'ın iş bitirici yöneticisi Haldun Üstünel sayesinde nokta atışı niteliğinde transferlere imza attığını söylebiliriz. Üstelik şaşırtıcı bonservis bedelleri ödeyerek. Fenerbahçe ise inada binen Mehmet Topuz transferi hariç başarılı transferlere imza attı. Beşiktaş'ın transferlerine baktığımızda:

Ismail (19 Yasinda) = 6.5 Milyon + 4.5 (3 yillik senesi 1.5) = 11 Milyon Euro
Ferrari (30 Yasinda) = 5 Milyon + 8.4 (3 yillik senesi 2.8) = 13.4 Milyon Euro
Nihat (30 Yasinda) = 4.5 Milyon + 10.5 (3 yillik senesi 3.5) = 15 Milyon Euro
Erhan (27 Yasinda) = 1.5 + 3 (3 yillik senesi 1) = 4.5 Milyon Euro
Fink (28 Yasinda) = Bonservisi elinde + 5.4 (3 yillik senesi 1.8) = 5.4 Milyon Euro

gibi bir tablo karşımıza çıkıyor. Bu transferlerin yanında sezon başından bu yana Mustafa Denizli ısrarla 10.5 numara transferini gerçekleştirmek istiyordu. Beşiktaş'ın bu yaz döneminde adı önemli futbolcularla geçti. İsmi geçen Deco, Van Der Vaart gibi isimler Beşiktaş'a gelse sadece Beşiktaş'ın değil ligimizinde kalitesini oldukça arttıracaktı. Delgado'nun sözleşmesini ısrarla dondurmaması, Bobo'nun transferini gerçekleştirememesi yüzünden Beşiktaş yabancı kontenjanını bir türlü açamadı. Bu seferde Türk futbolculara yöneldiler ve Yıldıray Baştürk'le bir süre anıldılar. En sonunda ise Delgado'nun sözleşmesinin dondurulması konusunda anlaşmaya varıldı ve Gaziantepspor'dan Tabata ile sözleşme imzalandı.

Tabata (29 Yasinda) = 8 Milyon + 4.2 Milyon (3 yillik senesi 1.4) = 12.2 Milyon Euro

Tabata geçtiğimiz sezon Gaziantepspor'da oynadığı başarılı futbolla üç büyüklerin ilgisini çekmeyi başardı. Oyun kurucu olarak oynamasına rağmen güçlü fiziği, top tekniği sayesinde Türkiye'de ismini duyurdu diyebiliriz. Tabata'nın kariyerine baktığımızda hepsi Brezilya'da olmak üzere 13 farklı takımda forma giydi. Ama bu sezonlarda kendini hiç ifade edemediğini veya göz dolduramadığını düşünüyorum. Gaziantepspor'a gelene kadar ben Tabata ismini hiç duymadım. Madem süper futbolcuydu neden Avrupa transferini hiç yapmadı diye düşünüyor insan. Neticesinde Beşiktaş yana tutuşa 10.5 numara aradığı ve transferinde son günleri yaklaştığı için Tabata'ya bana sorarsanız olmadık ücret olan 8 milyon euro bonservis bedeli verdi. Elano'nun 3 yıl vadeli 7 milyon euro, Keita'nın üç yıl vadeli 8.5 milyon euro bonservis ödendiğini düşnüürsek neden başlıkta transferi iş bitiren yönetici yapar dediğimi anlamış olmanız lazım. Bu bonservisi görünce üstüne 2-3 milyon euro daha koy Van Der Vaart'ı al diyesi geliyor insanların. Beşiktaş Tabata'yı da alarak Gaziantepspor'a 14.5 milyon euro + Serdar Kurtuluş gibi bir genç yeteneği kazandırdı.

Tabata Neler Yapar?

Mustafa Denizli'nin oynatmaya çalıştığı 4-3-3'de hücumlar büyük ölçüde organizasyon sıkıntısı yaşıyordu. Bu yüzden maç içinde Beşiktaş'ın 4-2-3-1 ve 4-4-2 oynadıklarınıda gördüm. Tabata Türkiye Ligi için mutlaka önemli işler yapacaktır. Öncelikle Beşiktaş'ın hücum organizasyonlarını rahatlayacak. Yusuf Şimşek yaşıda gereği devamlılığı olmayan futbolcu bu yüzden ona bütün maç güvenemiyorsun. Delgado'nun sakat, Tello'nun da o bölgeye çekilince boşalttığı alanda sıkıntı oluştuğunu düşününce Tabata ilaç gibi gelecek. Tabi bunları Türkiye için konuşuyorum, Avrupa konusunda Tabata'ya hiç güvenim yok. Manchester United karşısına Tabata ile çıkıldığını düşünemiyorum bile. Bu yüzden bekleyip görmek en iyisi olacak. Beşiktaş'ın Tabata ile ideal sistemi bana sorarsanız 4-2-3-1 olmalı. Hücum üçlüsünü Nihat - Tabata - Tello önlerinde ise Nobre veya Bobo'nun oynayacağını düşünürsek Türkiye Ligi'nde iyi bir hücum hattı diyebiliriz. Üstelik Holosko gibi bir futbolcunda var. Beşiktaş'ın bir bakıma kulübeside çok güçlendi. Yinede bu adama 8 milyon euro verilmesini anlayamıyorum.

Delgado Sorunsalı

Delgado içinde Sportif Cümleler'de çoğu kez yazı yazdım ve yazılarımın ana teması Delgado'nun varlığının Beşiktaş adına zarar olduğuydu. Aklımda doğru dürüst kalan 10 maçı bile yok. Üstelik bu adam senelerdir Beşiktaş'ta forma giyiyor. Geçtiğimiz sezon geçirdiği ağır sakatlığın ardından Aralık - Ocak ayına kadar futbol oynayamayacağı açıklanmıştı (bu sürece tedaviside dahil). Beşiktaş'ta Şampiyonlar Ligi'ni düşünerek Delgado'nun yerine bir yabancı arayışına girişti. Delgado bu süreçte sözleşmesinin dondurmamak için elinden geleni yaptı, Beşiktaş'a büyük zararları dokundu. Tabata'ya bu ilginç ücretin verilmesinin sebeplerinin başında Delgado geliyor desek yanılmayız. Delgado'nun 6 aylığına sözleşmesini dondurmak için Beşiktaş Delgado'ya da ekstra ücret verdi diye tahmin ediyorum. Hadi Tabata'yı aldın kadronda Ocak ayında Delgado'da takıma dönünce ne yapacaksın. Bir anda 9 yabancın oluyor ve sözleşmesini dondurmaya yanaşmayan Delgado acaba takımdan ayrılacak mı? Yada göndermeye çalıştığın Bobo transfer olacak mı? Bobo'nun piyasasının ebey aşağısında bir ücrete transfer olacağını düşünüyorum. Bobo gitse Tabata ve Delgado aynı mevkiye çok lüks kaçmayacak mı. Tam bir kaos arkadaşlar bu kaosun içinden çıkılması imkansız.

Tabata transferi benim açımdan tam bir faciadır bu futbolcuya böylesine ücret vermek çok yanlıştır. Delgado sorununu tam olarak çözmeden yine günü kurtarmaya oynadılar. Beşiktaş'ın bu sene olası başarısızlığında ne yönetim kalır ne de Mustafa Denizli kalır. Yeni gelen yönetimde çok büyük maddi sorunlarla boğuşmak zorunda kalırlar. Beşiktaş'ın transfer politikasını bu sezon hiç beğenmiyorum. Bu arada eklemeden geçemeyeceğim illa Japon mu almak istiyordun gidip Nakamura'yı alsaydın. Kendini Avrupa'da kanıtlamış bir futbolcuydu ve büyük ölçüde başarılı olacaktı. Üstelik bonserviside elinde bir futbolcuydu. Bir üstüne daha Japonya'da taraftarlar ve forma satışları kazanacaktın.

2 yorum:

  1. Bu arada eklemeden geçemeyeceğim illa Japon mu almak istiyordun gidip Nakamura'yı alsaydın. Kendini Avrupa'da kanıtlamış bir futbolcuydu ve büyük ölçüde başarılı olacaktı. Üstelik bonserviside elinde bir futbolcuydu. Bir üstüne daha Japonya'da taraftarlar ve forma satışları kazanacaktın.


    aynen katılıyorum güzxel bir yazı olmuş valla ne yalan sölim ronaldoyu bile gölgede bıraktı bu transfer

    YanıtlaSil
  2. Yorumlarınıza katılıyorum.Bu yönetimi bitişinin başlangıcı bugündür.Mustafa Denizli'de bu kafayla giderse sezon ortasını göremez bence.Ocak ayındaki kongrede de artık aday olmaya yüzleri kalmaz(inşallah).Tüm camiamıza hayırlı olsun

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir