13 Eylül 2009 Pazar

Beşiktaş'ta Gol Sorunsalı

Beşiktaş sezona kötü başladı ama son oynadıkları Gaziantepspor ve Galatasaray maçlarında oynamaları gerektiği gibi oynadılar. Bu maçlara baktığımızda Beşiktaş istediği pozisyonları bulmasına rağmen bitirici vuruşlarda sürekli sıkıntı çekti. Gaziantepspor karşılaşmasında direkten dönen toplar, kaçan pozisyonlar inanılmazdı ve maç golsüz berabere bitti. Galatasaray karşısında ise bulabilecekleri maksimum pozisyonları bulmalarına rağmen Serdar Özkan faktörü devreye girdi. Maçın genelinde etkili oynadı, pozisyonu yaratan isim oldu ama gol vuruşu gelmedi. Son iki sezonda zaten iki gol atabilmiş. Hücum hattında oynayan Yusuf'ta iki golde kalmış, Nihat iki sezondur gol atamıyor ve Tabata'da ilk maçında çok etkisiz görüntü sergiledi. Mustafa Denizli'nin de sisteminden ödün vermediğini ve inadına üstüne gittiğini düşünürsek durum oldukça düşündürücü gözüküyor. Hücum hattındaki tercihler gerçekten çok yanlış olmaya başladı. Ligin daha beşinci haftasından Galatasaray'ın 9 puan gerisinde olmasını bıraktım Galatasaray 16 gol atmışken Beşiktaş sadece 3 golde kaldı. Şu an çoğu takım 5. hafta maçınıda oynamadı. Beşiktaş'ta çok büyük bir gol sorunsalı var gibi gözüküyor.

Nihat Kahveci

Gol yollarındaki en büyük sorunsal Nihat Kahveci gibi görünüyor. Transfer olduğunda da takım için gereksiz bir transfer olduğunu belirtmiştim. Beşiktaş'ın Nihat tarzında bir futbolcuya ihtiyacı yoktu. Son zamanlarda sakatlıklarla çok boğuştu ve geçtiğimiz sezon hiç gol atamadı. Bu sezona ise askerlik olayını hallederek geldi, hazırlık kampının son zamanlarına yetişti ama Mustafa Denizli kendisinden hiç vazgeçmedi. Nihat'a ödenen yıllık ücret olsun, Villereal'e ödenen bonservis olsun gerçekten çok fazla. Bu sezonda neredeyse bütün maçlarda oynamasına rağmen henüz golle buluşamadı. Mustafa Denizli geçtiğimiz sezon takımını 4-2-3-1 oynattı. Bu sezona 4-3-3 başlamasına rağmen Galatasaray maçında gördük ki yeniden 4-2-3-1'e dönmüş. Nihat gereksiz transfer falan ama artık oyuncuyu aldığına göre iş işten geçmiş. Nihat yanında etkili bir forvetle bu Bobo olur, Nobre olur hatta Batuhan olur bu isimlerin yanında yardımcı görüntüsünde iş yapan bir futbolcu. Ya da açık alan futbolu oynamalısın. Bu iki sistemde de Nihat tek forvet olmaz. Nitekim Galatasaray maçında gördük Nihat saha içinde kayboldu. Ayrıca Nihat aradığı golü henüz atamadığı için üzerinde büyük bir baskı var ve bu onun performansı için çok olumsuz bir etki yaratıyor.

Doğru Sisteme Yanlış Futbolcu Tercihleri

Beşiktaş'ın şu kadrosuna baktığımda 4-2-3-1 ideal sistem olarak görünüyor. Özellikle Tabata'nın takıma takılmasıyla birlikte bu sistem Beşiktaş'a uygundur. Ama Galatasaray maçında gördüğümüz bu sistemde yanlış futbolcuların oynadığıdır. Rijkaard'ın zaten Beşiktaş'ın böyle bir kadro ile maça çıkacağını düşünmüyorduk sözleride maçın özetini bizlere gösterdi. Yusuf Şimşek ideal bir 10 numaradır bu adam oyun kurucu oynar ve defansla asla işi olmaz. Yusuf'u sol kanata çekince haliyle o kanatta oynayan Galatasaray'lı futbolcuyu tutma görevide üstlenmiş oluyor. Keita karşısında gerek İsmail Köybaşı gerekse Yusuf kayboldular. Ayrıca Yusuf hızlı bir futbolcu değil yani kanatta oynayacak son futbolcudur. Serdar Özkan kendi taraftarları tarafından da çok fazla eleştirilen bir futbolcu. Galatasaray maçında etkiliydi kanatta iyi işler yaptı, pozisyonlar hazırladı, gol pozisyonlarına girdi ama son vuruşlarda inanılmaz beceriksizdi. Son iki sezonda zaten iki gol atabilmiş bir futbolcuyu bu maçta oynatmakta çok yanlıştı. Üstelik kenarda Holosko gibi adamın yedek bekliyorken veya Nihat'ı sağ tarafa alıp santrafor olarak Bobo, Nobre gibi isimleri oynatabilirdin. Tabata daha takıma yeni katıldı ve ayağının tozuyla derbiye çıktı. Oynadığı yer doğru ama zamanı yanlış. Gördük ki o da Galatasaray savunması karşısında silinen futbolculardan birisi oldu. Senin tek forvet olarak oynayabilecek, bitirici ve topu ayağında tutan bir futbolcuya ihtiyacın var. Kadronda Bobo ve Nobre gibi isimler varken Nihat'ı oynayamayacağı bir pozisyonda oynatmakta çok yanlış.

Tello'suz Olmuyor

Tello'nun Beşiktaş açısından ne kadar önemli bir futbolcu olduğunu Galatasaray karşılaşmasında bir kere daha anladık. Hücum organizasyonlar açısından, sol kanat organizasyonları açısından Tello'nun müthiş önemi var. Tello olmadan Beşiktaş duran top kullanamıyor, sol tarafı kullanamıyor ve saha içinde organizasyon sıkıntıları çekiyor. Tello'nun oynamaya başlamasıya Tabata'da rahatlayacak ve Beşiktaş eğer doğru futbolcu tercihlerini yaparsa hücum olarak daha fazla güçlenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir