11 Eylül 2009 Cuma

Büyük Bir Çıkmaz {Caster Semenya}

Henüz 18 yaşında olan bu atlet atletizm dünyasında çok fazla konuşulmaya başlandı. Hatta yarışların bittiği {Dünya Atletizm Finali hariç} atletizm için ölü sezon diyebileceğimiz bu dönemde bizlerin atletizmden hala başımızı çeviremememizi sağladı. Caster Semenya 2009 yılında yapılan Afrika Gençler Atletizm Şampiyonası'nda 800 ve 1500'de ulaştığı derecelerde kendinden söz ettirmeye başlamıştı. Özellikle 800 metrede 1 dakika 57.72'lik derecesiyle Dünya Şampiyonası için çok iddalı olduğunu göstermişti. Henüz yeni piyasaya çıkan bir atlet olarak kendisinden fazla haberimiz yoktu ve bu yüzden fazla yorumlarda bulunamadık. Ama Dünya Şampiyonası'nda ki rahat yarışları ve görünüşü yüzünden oldukça fazla konuşulmaya başlandı. Erkek hormonları fazla dendi, direk erkek dendi geçmişte de bunun bir örneği olduğu için test yapılması kararlaştırıldı. Yalnız şöyle bir nokta var yarışlar öncesinde bu atletten hiç şüphelenilmedi ve yarışmasına izin verildi. Burada Semenya'nın suçu olamaz hatta hukiki olarakta haklı taraf gibi görünüyor. Yarışları kazanmasından sonra hareketleri, gideceği yeri bile bilememesi şimdi de erkek mi bayan mı tartışmaları falan Semenya'nın 800 metrede yaptığı 1 dakika 55.45'lik Dünya'nın bu sezon yapılan en iyi derecesini falan unutturdu. Aslında şöylede bir soru sorabiliriz Semenya baktığımızda Dünya rekorunu kıramadı. Eğer yarışmasına izin verilirse mutlaka kıracaktır o ayrı konu. Dünya rekorunu geçmişte kıran sporcuda araştırılsın o zaman çünkü Semenya'dan daha iyi derece yapmış.

Geçenlerde bir dergi Semenya'ya kadın kıyafetleri giydirmiş ve resimler çekmiş. Basına da bu öyle bir malzeme olduki bunu kullanmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Zaten yarışlardan sonra bir derginin ona kadım kıyafetleri giydirip resimler çektirmesini bekliyordum. Bu arada Semenya hakkında yapılan cinsiyet testinin sonuçlarıda basına sızmış gibi görünüyor. Test sonuçları Semenya'nın çift cinsiyetli olduğunu söylüyor. Uzmanlarda böyle bir durumda üç ihtimalin olduğunu söylüyor:

1- Bu durumun Semenya'ya avantaj sağlamadığı ve diğer atletlerle aynı seviyede olduğu. Aslında beklenen kadar bir bakıma bu gibi gözüküyor. Eğer böyle olursa herkes yoluna devam eder ve Semenya yarışmaya devam eder.

2- Bu durumun Semenya'ya avantaj sağladığı ama tedavi edilebileceği. Böyle birşey olursa Semenya'nın aldığı madalya hakkında hukuki süreç başlar ama bana sorarsanız madalyası alınamaz. Çünkü yarışlar öncesinde kendisine yarışması için izin verildi. Tedavisi sürene kadar yarışmaz sonrasında pistlere geri döner.

3- Bu durumun Semanya'ya avantaj sağladı ve tedavisinin mümkün olmadığı. Bu hiç istemediğimiz bir seçenek olur çünkü Semanya'nın yarış hayatı biter.

Semenya çok büyük bir atlet olma yolunda hızla ilerleyecekken kariyerinin başında bu sorunlarla boğuşması çok kötü oldu. Umarım bu sorunlar çabuk hallolur ve geleceğe umutla bakar. Çok büyük potansiyelli atletler kolay çıkmıyor bu yüzden Semanya'nın ben yarışması taraftarıyım. Elbette avantaj sağlıyorsa buna göre karar alınır ama bu kızın veya erkeğin artık ne diyeceğimi bilemiyorum yarıştırılması şart. Geçenlerde okumuştum ebesi bile olaya karışıp Semenya'nın kız olduğunu söylemişti. Resmi açıklama gelene kadar beklemekten başka çözüm yolumuz yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir