6 Eylül 2009 Pazar

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri {Toplu Bir Bakış}

Dünya Kupası Avrupa elemeleri oldukça sürprizli bir şekilde devam ediyor. Normalde 1-2 sürprizin yaşanmasına alışık olurduk ama Avrupa'da taşlar bayağı yerinden oynamış gibi. Bugün ekol sayabileceğimiz birçok yıldızlar topluluğu ülke gruptan çıkmak için ecel terleri döküyor bazıları ise 2010 hayalini şimdiden bitirmiş durumda. Futbolda takımlar arasındaki büyük farklar azaldıkça daha böyle çok sürprizlerle karşılaşacağız gibi duruyor. Grup liderlerinin direk Dünya Kupası'na katılacağı statüde en iyi 8 grup ikincisi ise aralarında oynadıkları eleme maçlarından sonra Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanacaklar.

Gruplara toplu halde bakmak gerekirse ilk grupta Danimarka 17 puanla lider durumda. Arkasından 13 puanla Macaristan geliyor. İsveç 10 puanla üçüncü , Portekiz ise 10 puanla beşinci sırada bulunuyor. Danimarka geçmiş yıllarda bütün büyük şampiyonalara katılır ve önemli sonuçlar alırdı. Yalnız son yıllarda büyük düşüş içerisindeydiler. Üç maç kala dört puanlık fark yaparak önemli avantaj elde etmiş gibi görünüyorlar. Macaristan ise bu grubun sürpriz ekibi olarak görünüyor. Kimse onlardan böylesine bir çıkış beklemiyordu. Futbolun fii tarihinin ekol takımı acaba yeniden mi diriliyor bilemiyoruz. Kendi sahalarında İsveç'e yenilmeselerdi şu an çok büyük avantaj yakalamış durumdalardı. Ibrahimoviç son dakikada attığı golle resmen İsveç'i ipten aldı. Son yıllarda yapılan şampiyonlara baktığımızda en başarılı ekiplerden birinin Portekiz olduğunu görebiliriz. Ama Scolari'nin ayrılmasından bu yana büyük düşüş içerisine girdiler ve Danimarka beraberliği ile 2010 hayalleri suya düşmüş görünüyor. Dünyanın en pahalı futbolcusu Cristiano Ronaldo'yu Dünya Kupası'nda görememek kötü olacak.

İkinci grupta İsviçre'nin 16 puanla lider durumda olduğunu görüyoruz. Yunanistan ve Letonya'nın ise 13'er puanı bulunuyor. Diğer gruplarla karşılaştırdığımızda bu grupta zorluk derecesi daha az gibi görünüyor. Genelde birbirlerine denk ekipler bir araya toplanmış. İsviçre bu grupta üç puanlık fark yakalayarak önemli bir avantaj elde etmiş durumda. Yunanistan ise beklenildiğinin aksine 13 puanda kaldı. Bu grubun flaş takımı ise Letonya olmuş. 2004 Avrupa Şampiyonası'na katılmalarının ardından şimdi de şanslarını Dünya Kupası için zorluyorlar.

Üçüncü grupta ise büyük sürprizlere rastlamak mümkün. Slovakya'nın 16 puanla liderliğini görüyoruz ve ikinci Kuzey İrlanda ise 14 puan almış. Grubun favorileri arasında sayabileceğimiz Polonya ve Slovenya 11, Çek Cumhuriyeti ise 9 puanda bulunuyor. Normal şartlarda Çeklerin bu grubu açık ara lider bitirmesi gerekiyordu ama şu an beşinci sırada bulunuyorlar. Slovakya ve özellikle Kuzey İrlanda'nın yaptığı büyük çıkış dikkat çekici. Kuzey İrlanda'yı normalde bu sıralarda görmeye alışkın değiliz ama futbol sürprizler oyunu.

Dördüncü grubu favoriler forse etmiş durumda. Almanya 19 puanla lider, Rusya ise 18 puanla ikinci sırada. Üçüncü Finlandiya'nın 13 puanı bulunuyor. Bu grupta bir sürprize rastlamadık. Almanya beklenildiği gibi gümbür gümbür geliyor. Özellikle son oynadıkları maçta Mezut Özil'in performansı çok konuşulmaya başlandı ve yıldızını iyiden iyiye parlatmaya başladı. Rusya ise Hiddink'ten bu yana büyük çıkış içerisinde. Onlarda turnuva takımı olmak yolunda emin adımlar atıyorlar. Bu grupta lider kim olur mücadelesi var.

Türkiye'nin bulunduğu beşinci gruba gelirsek İspanya yedi maçını da kazanarak 21 puanla lider durumda gözüküyor. İkinci Bosna Hersek 15, Türkiye'nin ise 11 puanı bulunuyor. Çarşamba günü oynanacak Bosna Hersek - Türkiye maçı büyük önem taşıyor. Bu maçın skoruna göre ikincinin kim olacağını tahmin etmek daha kolay olacak. İspanya yakaladığı rüzgarı bu grupta da sonuna kadar götürdü diyebiliriz. Bosna futbolu ise son yıllarda büyük çıkış içerisinde ve futbolcuları önemli takımlarda futbol oynamaya başladı. Bu yükselmede Milli Takım'a yansımış durumda. Türkiye ise kaybettiği basit puanlar neticesinde beklenmedik işlere imza attı.

Altıncı grupta da favoriler başı çekiyor. İngiltere'de bütün maçlarını kazanarak 21 puanla lider durumda bulunuyor. İkinci Hırvatistan'ın 17, üçüncü Ukrayna'nın ise 14 puanları var. Capello'dan bu yana da İngiltere büyük bir çıkış içerisinde. Artık bir şampiyonada şampiyon olup uzun yıllardır devam eden özlemlerini dindirmek istiyorlar. Euro 2008'de oynadığı iyi futbolla adından söz ettiren Hırvatistan ise beklenildiği gibi ikinci sırada. Ukrayna ise Hırvatları yakalama derdinde gibi gözüküyor.

Yedinci grupta da önemli sürprizlere rastlamak mümkün. Sırbistan 18 puanla lider durumda bulunuyor. Grubun favorisi Fransa ise 14 puanla ikinci sırada. Üçüncü Avusturya'nın 10, dördüncü Litvanya'nın 9, beşinci Romanya'nın ise 8 puanı bulunuyor. Burada gördüğümüz Fransa'nın 2. olup eleme maçları oynayacağı yönünde. Maçlarda iyi bir futbol sergilemiyorlar ve işleri oldukça kötü. Romanya'nın ise bulunduğu durum gerçekten düşündürücü diyorum.

Sekizinci grupta da favoriler şu anda önde gidiyor. İtalya 17 puanla lider, İrlanda Cumhuriyeti ise 16 puanla ikinci sırada. Üçüncü Bulgaristan'ın ise 11 puanı bulunuyor. İtalya'nın kadrosu yaşlandı desekte bu grupta ipi göğüslüyecektir. İrlanda ise ikinciliğini şimdiden garantiledi diyebiliriz.

Dokuzuncu grubu da favoriler domine etmiş durumda. Hollanda'da oynadığı yedi maçı kazanarak 21 puanla lider durumda. İkinci İskoçya'nın ise 10 puanı, üçüncü Norveç'in 7 puanı var. Statü gereği en kötü ikinci eleme oynayamadan Dünya Kupası hayallerine veda edecek. Sanki bu grubun ikincisi bu durum için en büyük aday gibi gözüküyor. Hollanda'nın ise uzun yıllardır bir düşüş vardı. 7'de 7 yaparak oldukça büyük göz dağı verdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir