1 Eylül 2009 Salı

Hakan Balta'nın Yeni Partneri: Caner Erkin

Uzun zamandır konuştuğumuz transferler içinde ilk resmileşen futbolcu Caner Erkin oldu. Dün sabah saatlerinde resmi sitemiz bu transferi duyurdu ve akşam saatlerinde de Caner Erkin İstanbul'a geldi. Hatta bugün Galatasaray Televizyonuna da yaptığı açıklamları izledim. Henüz 20 yaşında olmasına karşın 16 yaşından bu yana as takımlarda futbol oynayan, çok genç yaşta Rusya'ya giden ve Şampiyonlar Ligi tecrübeside bulunan bir futbolcuyu transfer ettik. Caner Erkin bir yıllığına CSKA Moskova'dan satın alma opsiyonuyla beraber kiralandı. Caner'in de açıklamalarında söylediği gibi transferin son günlerinde bu transferin gerçekleşmesi biraz kötü oldu. Gerçi önümüzdeki Milli Takım arası Caner içinde takıma alışması bakımından çok yararlı olacak. Hakan Balta'nın da alternatifsiz olduğunu düşünürsek Caner Erkin transferi Galatasaray açısından çok yararlı bir transferdir.

Caner Erkin'den Beklentiler Neler?

Ankaraspor maçında Galatasaray'ın şiddetle başka bir sol beke daha ihtiyacı olduğunu gördük. Hakan Balta sakatlıktan yeni çıktığı için tam hazır değildi ama alternatifsizlikten 90 dakika boyunca oynamak zorunda kaldı. Bu da Galatasaray'ın savunma dengesini bozduğu gibi önünde oynayan hücum oyuncularıda açığı kapatmak için çok fazla geriye geldiler. Caner Erkin'in transferiyle birlikte önce alternatifsizlikten kurtulduk. Rijkaard rotasyonu çok fazla seven ve futbolcularını sürekli diri tutmaya çalışan bir teknik direktör. Bu anlamda Caner Erkin'in de çoğu maçta forma giyeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Ayrıca Hakan Balta'nın yedeği yine Hakan Balta gibi bir futbolcu oldu. Yani Hakan Balta sadece sol bekte değil birçok mevkide forma giyebiliyor. Ayrı özellikler Caner Erkin'de de mevcut. Hakan Balta biraz daha savunma ağırlıklı gözüküyor, Caner Erkin ise onun daha ofansifi diyebiliriz. Ayrıca hücumun sol tarafı ve orta sahanın ortası içinde Caner Erkin mükemmel bir alternatif oluşturmuş durumda. Her takımın böylesine joker futbolculara ihtiyacı var ve Caner'i de bu katagoride değerlendirebiliriz.

Caner Erkin Gerçek Bir Sol Bek Mi?

Caner Erkin için sadece sol bekten ziyade iyi bir kanat oyuncusu diyebilirim. Tarz olarak bir futbolcuyla karşılaştırmak mümkünse Fenerbahçe'li Dos Santos diyorum. Bu iki futbolcuyu karşılaştırmak niyetinde değilim ama aklıma tarz olarak bu örnek geldi. Çünkü Dos Santos'ta sol açık oynayabildiği kadar sol bekte de etkili olan bir isim. Bazı futbolcular vardır hem sol açık hemde sol bek oynarlar ama defansif bir rol üstlenirler. Caner Erkin ise sol bekte oynadığı zaman defansif, hücumun soluna geçtiği zaman ise ofansif oynamaya çalışıyor. Caner birebirde etkili ve ayağına çok hakim bir futbolcu. Dışarıdan sert ve isabetli şutlar atabiliyor. Ayrıca çok da iyi frikik kullanıyor. Galatasaray'ın Caner Erkin transferiyle birlikte bir taşta birçok kuş vurduğuna inanıyorum.

Genç Yaşta Kazanılan Büyük Tecrübe

Caner Erkin'in 16 yaşından bu yana üst düzey futbol oynadığını söylemiştik. Manisaspor'da ilk resmi maçına henüz 16 yaşında çıktı. Manisaspor'da oynadığı 3 sezonda da 43 maçta 3 gole imza attı. Ayrıca Nuri Şahin'li, Aydın Yılmaz'lı altın jenerasyon diyebileceğimiz Genç Milli takımında en büyük kozlarından birisiydi. Caner gösterdiği çıkışla üç büyüklerden birisine transfer olacak derken CSKA Moskova'ya 4 milyon dolar karşılığında transfer olarak bizleri oldukça şaşırttı. CSKA Moskova'da oynadığı iki sezonda 23 maçta forma giydi. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde de oynayarak büyük tecrübe kazandı diyebilirim. Yani normalde 20 yaşındaki bir futbolcu için daha tecrübe kazanması için uzun yolu var derdim ama Caner şu anda futbol olarak çok olgun bir futbolcu. Kazandığı Avrupa deneyimi ile de çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca yaşı itibariyle de uzun yıllar hizmet edecektir.

Arda Turan, Aydın Yılmaz, Harry Kewell Şimdide Caner Erkin

Bu isimler Galatasaray'da sol açık olarak oynayabilecek futbolcular. Hepsinin ortak özelliği yönlü futbolcular olması. Arda Turan her iki kanatta ve oyun kurucu olarak oynayabiliyor. Kewell'da aynı şekilde her iki kanatta oynayabildiği gibi stoper bile oynadığını gördük. Aydın Yılmaz'da her iki kanatta başarıyla forma giyebiliyor. Şimdi temelde sol açık olarak görünen bu futbolcularımıza Caner Erkin'de katıldı. Caner'de sol bek, sol açık ve orta sahanın ortasında oynayabiliyor. Galatasaray'ın özellikle sol tarafta muhteşem bir kadro zenginliği oluştu. Bu zenginliği kuran futbolcularında yönlü futbolcular olması ayrı bir güzellik.

Hakan Balta'dan Sonra Caner O Boşluğu Doldurur Mu?

Bu sezon Servet Çetin'in 8 milyon euro'ya Marsilya'ya transferi söz konusuydu ama bu son anda gerçekleşmedi. Servet Çetin bugün Avrupa'da piyasası olan bir futbolcu. Hakan Balta'da aynı şekilde bazı Avrupa kulüplerinin takibinde olan bir isim. Bu yüzden sezon sonunda gelebilecek iyi bir teklife transferi gerçekleşebilir. Galatasaray Caner Erkin transferiyle olası Hakan Balta transferinden sonraki zamanlarını da garanti altına aldı. Hem parasını kazanacak, hemde en az Hakan Balta kadar kaliteli bir futbolcuyla o boşluğunu doldurmuş olacak. Bu sezon harika bir transfer politikamız var.

Kanayan Yaraya İlaç: Caner Erkin

Milli Takım olarak sol bek konusunda büyük sıkıntı yaşıyorduk. Koskoca takımda Hakan Balta'nın yedeği olarak İbrahim Üzülmez'e kadar kalmıştık. Yalnız son zamanlarda İsmail Köybaşı'nın yaptığı büyük çıkışla umutlandık. Gökhan Gönül gibi bir anda Türk futbolunun hayatına girdi diyebilirim. Yinede bu isimler dışında Milli Takım olarak üçüncü bir alternatifimiz yok gibiydi. Fatih Terim zaman zaman Caner'i kadroya davet etmesine rağmen hiçbir zaman onun için uzun vadede düşündüğünü tahmin etmedim. Şimdi Galatasaray'da göstereceği performansla Milli Takım'a da büyük yararlar sağlayabilir ve kanayan yaralarımızdan birisi olan sol kanata çare olabilir.

Alparslan Erdem ----------> Kayserispor

Alparslan Erdem'i son olarak Tallin deplasmanında izledikten sonra Rijkaard onun hakkındaki kararını verdi. Alparslan büyük gelecek vaad etmesine rağmen henüz üst düzey mücadele edecek durumda gözükmüyor. Kendisinin sürekli forma giymeye ve Süper Lig tecrübesi kazanmaya ihtiyacı var. Hakan Balta ve Caner Erkin'in olduğu takımda da çok zor forma şansı bulacaktı. Kayserispor zamanında bizden Uğur Uçar'ı da kiralamıştı ve Uğur burada gösterdiği çıkışla kendini belli etti. Aynı şey Alparslan içinde olabilir diye düşünüyorum. Tolunay Kafkas genç futbolculara şans vermesini çok seviyor. Alparslan'ın adı takas dedikodularında geçiyordu ve satılmasını hiç istemiyordum. Alparslan'da büyük gelecek var ve tecrübe kazanması durumunda da uzun süre faydalanabileceğimiz bir isim. Alparslan'ın kiralık olarak çok iyi bir takıma gönderilmesi çok iyi oldu.

Scoutgs'de bu sezon ısrarla Caner Erkin, Sercan Yıldırım ve Ufuk Ceylan transferlerini dile getiriyordu. İkisi tuttu üçüncüsü için ise bekleyişimiz devam ediyor. Caner Erkin çok kaliteli, yaşına göre büyük tecrübeye sahip, büyük potansiyel barındıran bir futbolcu. Galatasaray geleceğe yönelik çok olumlu bir hamle yaptı. Caner Erkin'in de Galatasaray'a hayırlı olmasını diliyorum.

1 yorum:

  1. Çok güzel bir transfer analizi olmuş elinize sağlık. Özellikle farklı mevkiler ve farklı oyuncular kavramına vurgu gayet yerinde, Arsenal ve Barcelona diyorum ben buna.

    Tek itirazim eğer sizde kabul ederseniz "başlığa" : Partner kelimesi pek uygun olmamış. Kadı kızında da olur.:D

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir