2 Eylül 2009 Çarşamba

Galatasaray Kalesi Güvenli Ellerde: Ufuk Ceylan

Bu sezon transfer dönemi başlarken ilk konuşmaya başladığımız isimler Manisaspor'lı Ufuk Ceylan ve Sezer Öztürk'tü. Bu iki futbolcuyu transfer etmek için elimizden geleni yaptık ama ülkemizdeki anormal artan transfer piyasası nedeniyle bu iki futbolcuya olmadık bonservis ücretleri istenmesi sonucunda bu transferler çıkmaza girmişti. İki futbolcununda gelecek sezon için sözleşmeleri de bittiği için Galatasaray olmadık transfer ücretleri vermek istemedi. Bu yüzden görüşmeler oldukça uzadı, Manisaspor yönetimi basına olmadık açıklamalar yaptı ve futbolcular Galatasaray'a gelmek istediklerini söyleyip sözleşme yenilemeyince kadro dışı bırakıldılar. Sonra Sezer Öztürk dayanamadı ve Manisaspor'la sözleşme yenileyeceğini açıkladı. Haliyle onun transfer olma ihtimalide ortadan kalkmış oldu. Ufuk Ceylan ise direnişine devam etti ve transferin son saatlerinde Galatasaray'a transfer olmuş oldu. 23 yaşındaki genç kaleciyi bir miktar para + Yaser Yıldız + Mehmet Güven + Orkun Usak karşılığında transfer etmiş olduk.

Ufuk Ceylan'dan Beklentiler Neler?

Caner Erkin transferinde olduğu gibi Ufuk'ta hem kısa vadede takıma katkı verebilecek hemde uzun vadede bütün potansiyel barındıran bir isim. Galatasaray'ın Mondragon'un boşluğunu bir türlü dolduramadığını belirtmiştim. Bu bakıma Leo Franco mükemmel bir transfer olmuştu. Sezon başından beri gösterdiği performanslada kısa zamanda büyük beğeni topladı. Yalnız Leo Franco'nun yedeklerine baktığımızda Orkun Usak'ta, Aykut Erçetin'de Galatasaray'ın beklentilerini karşılayacak veya Leo Franco'nun ayrılmasından sonra kaleyi devralacak isimler değillerdi. Ufuk Ceylan ise Milli Takımlarda yaptığı çıkış ve geçtiğimiz sezon Manisaspor Süper Lig'e yükselirken gösterdiği çıkışla herkesin dikkatini çekti. Leo Franco'nun ayrılmasından sonra Ufuk Ceylan Galatasaray kalesini rahatlıkla koruyabilir. Ayrıca bu sezon Rijkaard'ın yapacağı rotasyonlarda da mutlaka forma şansı bulacaktır.

Türkiye'nin Bir Kanayan Yarası Daha: Kaleci Sorunu

Milli Takım olarak çok iyi kaleciler yetiştiremiyoruz. Ülkemizdeki takımlar genelde kaleci olarak yabancı isimler tercih ettikleri için Türk kaleciler yeterli değeri görmüyorlar diye düşünüyorum. Uzun yıllar kalemizi Rüştü Reçber korurken bir tane bile alternatifi yoktu. Olan alternatiflere de iyi kaleci dersek ayrı bir konu olur. Rüştü'den sonra Fenerbahçe Volkan Demirel'in arkasında durdu, yaptığı hatalara rağmen ona güvendi ve bugün çok iyi bir kaleciye sahip olmuş oldular. Milli Takımımızın birinci kalecisi Volkan Demirel'dir. Ama kendisinin bir alternatifi olmadığı için Milli Takımı bıraktığını açıklamasına rağmen 36 yaşında Rüştü'yü Milli Takıma almak zorunda kalıyoruz. Ufuk Ceylan bu beklentileri fazlasıyla karşılayabilecek bir isim olarak görünüyor. Uzun zamandır bizleri gelecek için bu kadar heyecanlandıran bir Türk kaleci görmemiştim. Güçlü fiziğiyle kendisine babandan kaleci mi doğdun diyebiliriz. Refleksleri kuvvetli yani olmadık topları kurtarabiliyor. Ayrıca kalesinde de güven veren bir kaleci. Önünde oynayan defans arkasına bakmak zorunda kalmıyor. Ufuk'un şu anda eksiği üst düzey maç oynama alışkanlığını kazanmaktır. Bunu da zaman içinde yapacağını düşünüyorum.

Sezer Öztürk Haline Ağlasın

Ufuk Ceylan'la birlikte Sezer Öztürk'te bir direnişe geçmiş ve Galatasaray'a gitmek istediğini belirtmişti. Bunun içinde kadro dışı bırakılmayı göze aldılar ve Mesut Bakkal bu ikiliyi kadroya almadı. Ama Sezer Galatasaray'ın verdiği sözleri tutmadığını belirtti yada Manisaspor'un dolduruşuna geldi ki takımıyla sözleşme yenileyeceğini açıkladı. Ardından da Galatasaray hakkında olmadık açıklamalar yaptı. Buna rağmen Ufuk Ceylan belkide bu sezon hiç forma giymemeyi göze aldı ve takımıyla sözleşme yenilemedi. Galatasaray'da transferin son günü olsa hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı ve Ufuk Ceylan'ı transfer etti. Sezer Öztürk'te Ufuk gibi davransaydı belki o da Galatasaray forması giyebilirdi. Haline ağlasın diyelim. Galatasaray söz verdiği kimseyi açıkta bırakmaz.

Orkun Usak, Mehmet Güven ve Yaser Yıldız

Bu üç futbolcu Ufuk Ceylan takasında kullanılan futbolcular oldular. NBA'de transferler takas üzerinden olur ve bir takımın ilgilendiği futbolcular için hemen takas dedikoduları üretilir. Ufuk Ceylan ve Sercan Yıldırım transferleri de biraz buna benzedi diyebiliriz. Kağıt üzerinde Ufuk Ceylan'a dünyaları verdik gibi gözüksede Galatasaray bu transferden kazançlı çıkan taraf olmuştur. Hepimiz Orkun Usak yerine Aykut Erçetin'in takasta kullanılacağını düşünüyorduk. Orkun 29 yaşına gelmiş ve Galatasaray'da oynama ihtimali olmayan bir futbolcuydu. Bu yüzden düzenli oynamak için takımdan ayrıldı. Bana sorarsanız Aykut'tan da iyi kaleci değildi alınması en başta hataydı ama neyse. Aykut Erçetin ise 26 yaşıdna ve yedek kalmayı sorun etmiyor. Artık Galatasaray'ın müzmin yedeklerinden olacaktır veya o da devre arasında takımdan ayrılacaktır. Üçüncü kaleci için güzel tercih diyeceğim. Kendisini çok severim o ayrı konu.

Mehmet Güven ise Galatasaray Paf takımından A takıma yükseldiğinden bu yana birçok maçta şans bulmasına rağmen hiçbir gelişim gösteremedi. Gerets'de, Kalli'de, Skibbe'de, Bülent Korkmaz'da onu çoğu maçta kullandı ama aklımda kalan bir tane maçı yok. Aslında benimde çok umutlandığım futbolcuların başında geliyordu ama olmadı. Mehmet Güven bence sistem karmaşasına kurban etti. Paf takımlarda oyun kurucu gibi oynuyorken Gerets kendisinden ön libero yaratmayı denedi ve öyle kaldı. Mehmet Güven defansif orta saha oynamaya başladı ve ondan sonra bu futbolcuyu kaybettik. Şu aşamada takıma vereceği katkı yoktu, kadroda gereksiz şişkinlik yaratıyordu ayrılmasına sevindim. Belki Manisaspor'da kendisini bulur ve Galatasaray ile yolları yine kesişebilir.

Yaser Yıldız ise geçtiğimiz sezon bonservissiz olarak Galatasaray'a transfer olmuştu. Geldiğinde gelecek vaad ediyor dendi ve Galatasaray'ın yeni Arif Erdem'i dendi. Ama o da geçtiğimiz sezon ve bu sezon bulduğu bütün şansları cömertçe harcadı. Oynadığı futbolla kesinlikle gelecek vaad etmedi ve bu sezon Galatasaray'ın transfer etmek istediği futbolcuları için takas dedikodularında geçti. Yaser'i de böylesine hayırlı bir transferde takasta kullanmamız çok olumlu oldu. Galatasaray'a verebilecek birşeyi yoktu hatta ben Manisaspor'da da umduğunu bulamayacağını düşünüyorum. Bu üç futbolcununda Galatasaray'a gelirken bonservis anlamında maliyeti yoktu. Ayrıca bu futbolculara vereceğimiz yıllık ücretlerden de kurtulmuş oldu. Çünkü bu futbolcuların kadroya girmesi söz konusu bile olamazdı. Sadece Orkun yedek kulübesinde bol miktarda otururdu. Bu arada Necati Ateş'te Antalyaspor yolunu tutmuş ama kendisiyle ilgili yazacaklarımı zaten çok kez yazdığım için tekrara düşmek istemiyorum. Onun içinde hayırlısı olsun diyelim.

Ufuk Ceylan'la Galatasaray hem kısa hemde uzun vadede çok başarılı bir işe imza attı. Zaten ülkemizde Türk kaleciler yetişmiyor bu yüzden böylesine büyük bir yeteneği takımımıza kazandırmak büyük başarı oldu. Leo Franco'dan alacağı tecrübeyle birlikte onun ardından Galatasaray kalesini uzun süre koruyacaktır. Zaten kendisiyle imzalanan 5 yıllık sözleşmeylede kendisine duyulan güven gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir