17 Eylül 2009 Perşembe

Rijkaard'dan Sonrası

Dün Not Defteri programında Hıncal Uluç bu konu hakkında konuşunca aklıma geldi. Hıncal Uluç Milli Takım'da Fatih Terim'in arkasında güçlü bir yardımcı olmadığı için kendisini eleştiriyordu. Güçlü bir yardımcı derken teknik kurmaydan ziyade bir komutan olacak ve Fatih Terim görevden ayrıldıktan sonra göreve gelebilecekti. Tıpkı Derwall'den sonra Mustafa Denizli, Piontek'ten sonra Fatih Terim'in göreve geldiği gibi. Bu konu hakkında konuşurken olay Galatasaray'a geldi. Biliyorsunuz Galatasaray güçlü teknik kadrosuyla göze batıyor. Sahadaki futbolcu kalitesinin yanında teknik ekibinde çok kaliteli isimlerden oluşu biz Galatasaraylılar için çok büyük bir olay. Ayrıca Türkiye'nin de pek alışık olmadığı bir durum. Yalnız Rijkaard günün birinde bu takımdan ayrılırsa ne yapacağız, bu sistemi kim yürütecek bilmiyorum. Johan Cruyff'nin Barcelona'da yaptığı gibi senelerce bu takımda kalıp hanedanlık kurar mı bilmiyorum ama Rijkaard'da Galatasaray'da belli hedeflere ulaştıktan sonra daha büyük bir ekibe geçebilir. Şimdiden geleceği düşünmek bir bakıma yersiz ama böylesine planlı bir hoca bunu mutlaka düşünmüştür. Rijkaard'ın zaten en sevdiğim özelliği bugünü değil yarını değil birkaç yıl sonrasını da planlamasıdır.

Türk futbolunda çok kaliteli teknik direktörler fazla yetişmiyor. Çoğu takıma baktığımızda her sene farklı teknik direktörler değiştiriyorlar ve kendi teknik adamlarımıza baktığımızda evliya misali bütün Anadolu'yu karış karış dolaşıyorlar. Eskiden kitaplarda emekçi öğretmen hikayeleri vardır. Gerçi günümüzde de mutlaka vardır ama eski kitaplarda bunları daha çok okurdum. Bunlar Anadolu'yu karış karış dolaşıp bilgi deneyim aktarırlardı. Bizim teknik direktörlerimizde böylesine bilgi donanımı edinseler neyse diyeceğim ama herkes günü kurtarma peşinde. Günümüze baktığımızda planlı hareket eden Abdullah Avcı ve Bülent Uygun örneklerini görüyoruz. Bülent Uygun antipatik hareketleriyle tepki topluyor ama Abdullah Avcı herkesin takdir ettiği bir isim.

Türkiye'ye baktığımızda güzel futbol oynatmaya çalışan, total futbolu benimsemiş sadece Abdullah Avcı'yı görüyoruz. Elindeki kısıtlı imkanlarla mükemmel işler başarıyor. Belki Trabzonspor'dan 6 gol yemeyi göze alıyor ama sisteminden asla ödün vermiyor. Yalnız Abdullah Avcı'nın da bilgi, birikimi ne derecede bilemiyoruz. Büyük bir camiada ve önemli imkanlarla daha büyük işler mutlaka başarır ama belli bir staj geçirmesi lazım. Kalli Galatasaray'a geldiğinde Abdullah Avcı yardımcısı olarak düşünülmüştü ama ikisinin futbol sistemi kesinlikle birbirine aykırı. Şimdi düşünülmüyor ama Rijkaard'ın yanında Abdullah Avcı olsa ve süper bir Türk teknik direktöre sahip olsak güzel olmaz mı? Abdullah Avcı ve Rijkaard'ın planlı, programla hareketleri, sistemler, futbol görüşleri birbirine çok benziyor. Sadece Rijkaard'la da değil Neeskens ve müthiş teknik ekible birlikte Abdullah Avcı'da yetişebilir ve önemli noktalara gelebilir. Böyle birşey hayal gibi çünkü Rijkaard kendi ekibiyle çalışıyor ve böyle bir teklif olsa bile Abdullah Avcı kabul eder mi bilmem. Galaatsaray'ın aklına Rijkaard'ın yanına bir Türk hoca koymak mutlaka vardır ama acaba bu isim Abdullah Avcı olur mu? Keşke olsa..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir