18 Eylül 2009 Cuma

Rijkaard'ın Futbol Devrimi Uğur Uçar'da Etkilerini Gösteriyor

Federasyonun büyük katkılarıyla kar zeminde oynanan Konyaspor maçında şanssız şekilde sakatlanan ve koskoca bir sezon futbol oynayamayan Uğur Uçar sonunda aramıza döndü. Bu sezon Uğur'dan istediğimiz gibi faydalanabiliyoruz ve o da eksikleri olmasına rağmen elinden geleni yapıyor. Fizik olarak hergün eski seviyesine dönüyor ve Galatasaray'ın vazgeçilmezleri arasına girmesi yakındır. Galatasaray geçmişte Uğur Uçar için harika bir strateji belirlemişti. Gerets zamanında Kayserispor'a kiralık verilerek tecrübe kazanması sağlandı. Kayserispor'da da takımın değişmez oyuncularından oldu. Bazı futbolcular kiralık olarak gittiği takımlarda da forma giyemiyor ama Uğur kalitesini belli etti. Sonrasında Kalli onu Galatasaray'ın vazgeçilmezi haline getirildi. Kalli'yi her konuda eleştiriyorum ama genç futbolcular konusundaki tutumunu çok beğeniyordum. Uğur o sezonda kendini çok geliştiriyordu ve uzun yıllar sıkıntısını çektiğimiz sağ bek bölgesine ilaç olmak üzereyken şanssız sakatlık geldi. O sakatlık olmasa kendisini Euro 2008'de de görmek mümkündü. Sonra tedavi süreci falan derken uzun süre kendisinden faydalanamadık. Uğur sakatken hatta futbola dönüp dönmeyeceği şüpheli iken kendisine imzalattığı 5 yıllık sözleşme ile de ona ne kadar güvendiğini göstermişti. Çünkü o küçük kaptandı ve uzun yıllar bu takıma hizmet edecekti. Galatasaray'a vefasız diyenlere duyurulur. Aynı şekilde şu an bile futbol oynayamayan ve geçtiğimiz sezonu futbol oynamadan geçiren Serkan Çalık'la bile sözleşme uzatıldı.

Giriş biraz uzun oldu ama aslında anlatmak istediğim olay farklıydı. Rijkaard'ın gelmesiyle beraber çoğu futbolcumuzda vizyon farklılıkları oluşmaya başladı. Günümüz futbolunda en önemli nokta bir futbolcunun bir bölgenin adamı olarak değil de birçok mevkide başarıyla forma giyebilmesidir. Mesela Arda Turan bundan önce oyun kurucu mevkisinde denenmişti ama fazla başarılı olamamıştı. Ama Rijkaard'la beraber artık başarıyla oyun kurucu oynayabiliyor. Biz kendisini sol açık olarak tanıyorduk. Sabri Sarıoğlu'nun futbolunda ki değişiminde farkına varmışsınızdır. Ya da bunun gibi birkaç örnek daha var. Geçmişte zorunluluktan mevkisini değiştirdiğimiz futbolcular artık başka mevkilerde de oynayabiliyor. Dün Uğur Uçar'da da bunu gördük. Panathinaikos maçında Emre Güngör sakatlanınca Hakan Balta stopere geçti ve sol kanata Uğur Uçar girdi. Sağ kanatta futbolcu bolluğumuz olmasına rağmen sol tarafta aynı bolluktan söz edemiyorduk. Caner Erkin transferi o bölgeye ilaç olmuştu ama Uğur Uçar'ın da başarıyla sol bek olarak oynaması mükemmel oldu.

Philipp Lahm benim için Dünya'nın en iyi bek oyuncusudur. Çünkü sadece sağ bek olarak değil sol bek olarakta başarıyla forma giyiyor. Yani futbolu tek bir mevkiyle sınırlı değil. Uğur Uçar'da eğer sol bek olarak futbolunu daha da geliştirirse Türkiye'nin Lahm'ı olması yakındır. Uğur Uçar Panathinaikos maçında sol bek oynaması ile ilgili olarak; "Hocam bana nerede görev verirse oynarım. Sağ bek, sol bek fark etmez. Hatta sol bekte ters kademeye iyi giriyorum'' şeklinde konuştu. Uğur'un maç sonlarında bu tip açıklamalarını da çok seviyorum. Bu çocuk futbolu iyi biliyor ve kafasında iyi analiz ediyor. Bu analiz yeteneği sayesinde de saha içinde çok önemli işler yapıyor. Gümbür gümbür oynamak yerine akıllı, ne yaptığını bilen bir havası var. Dediğim gibi Uğur'un futboluna yön vermesi çok önemli. Rijkaard ve Neeskens onun için büyük şans diyebilirim. Galatasaray'da futbol devrimleri peşi sıra devam ediyor.

2 yorum:

  1. Uğuru seviyoruz. Konyaspor maçı hakkında Federasyon adına kimler, hangi sağlıksız kafalarla, nasıl aldı o skandal kararı? Hala merak etmekteyim. Bir özür, bir itiraf bekledim. Aldığı kararların sorumluluğunu taşıyan vicdanı olan bir adamdan bir açıklama. Hiçbiri olmadı. Yazık oluyor Uğurlara...

    YanıtlaSil
  2. en şansız futbolculardan biri uğur...benim favori kanat bekim :D
    sürekli oynarsa 10 yıl bek istemeyiz

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir