2 Eylül 2009 Çarşamba

Shaktar Harikalar Diyarında

Shaktar yapımı uzun zamandır süren yeni stadı Donbass Arena'nın açılışını yaptı. Kulübün sahibi Rinat Ahmetov, tören için bu tür organizasyonlarda uzman bir İtalyan firması ile anlaştı. Devlet başkanı Victor Yuschenko'nun da katıldığı törende, son Avrupa kupası zaferi de unutulmadı. 50 bin koltuk kapasiteli Donbass Arena, 400 milyon dolara Manchester City'nin Manchester Stadyumu ve Bayern Münih'in maçlarını oynadığı Allianz Arena'yı inşaa eden şirket tarafından yapıldı. Stat Avrupa'nın ilk 5 yıldızlı stadı olma özelliğini taşımasının yanı sıra yalnız Shakhtar Donetsk'in maçlarına ev sahipliği yapmayacak. Donbass Arena, Ukrayna'nın Polonya ile ortaklaşa düzenleyeceği 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın da en önemli parçalarından biri olacak. Stadın resmi sitesinde "The general contractor is a Turkish company ENKA." diye yazıyor. Bayağı emeği var ENKA'nın. Bu arada stadın en büyük özelliği şehrin tam ortasındaki parkın içinde olması. Yani hem ulaşımı çok kolay hem de etrafında boşluk, inşaat falan yok, bir park var. Zaten stadın maliyeti 250 milyon dolar, ama çevre düzenlemesi için ekstra 150 milyon dolar harcanmış. Ama gerçekten değdiğini söyleyebiliriz. Resimleri görüyorsunuz işte. Atmosfer müthiş olur eğer gerçek taraftarlar stadı doldururlarsa.


Shaktar bu sene Sportif Cümleler'de bol bol okuyacağınız takımlardan sadece biri. Bu tiyoyu verdikten sonra stada geri dönelim. Her Galatasaray'lı gibi benimde içim cız eder böyle yeni bir stat görünce. Hele bu kadar başarılı ve teknolojinin en müthiş ayrıntılarının kullanılarak yapıldığı statları görünce daha fena oluyorum. Stadın açılışıda kendisi kadar görkemli oldu. Dışardan görünüşü ve içini yukarıdaki resimlerde zaten görüyorsunuz ama ben açılıştanda bir iki resim eklemek istedim. Bilhassa açılış videosunu bulup izlemenizi öneririm. Ben bulabilseydim ekleyecektim yazının altına fakat malesef bulamadım. Şöyle tarif edeyim; Samiyen'in en görkemli zamanlarını düşünün.. Cehennem dendiği zamanları.. Meşaleleri, kırmızı, turuncu ve sarı renkleri, tribünlerin coşkusunu kalabalığını.. İşte Shaktar'ın açılış töreni bu bahsettiğim Samiyen Cehenneminin 50bin kişilik haliydi. Yani 2 misli. Tarifi zor, müthiş bir görüntüler vardı. Bu tarz bir stadın Türkiye'de olmasını, Galatasaray'ın stadı olmasını temenni ediyorum.



1 yorum:

  1. ENKA bu projeyi (ilk stad projeleriydi) eline yuzune bulastirdi bitiremedi diye duymustuk ama demek bitirmisler. Helal olsun guzel stad olmus, bence bu tecrubeyle Turkiye'de stad yapabilirler.

    Turkiye'nin ciddi anlamda stad butcesi ayirip, Trabzon, Bursa, Kocaeli, Antep gibi illere Kadir Has gibi stadlar yapmasi lazim ve hedef olarak da Avrupa kupasi ev sahipligi koymasi lazim.. Istenirse buna butce ayrilabilir bence...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir