19 Ekim 2009 Pazartesi

Bayrak Futbolcular #7

Seviyorum bu takımı inkâr edemem. Galatasaray dışında bir takıma bu kadar bağlı olmam bazen beni de şaşırtıyor. Fakat elimden gelen bir şey yok. Galatasaray kadar tutku olmasa da içimde bir sempati, bir sıcaklık var. Manchester maçlarını izlemek, gol yediğinde üzülmek, attığında sevinmek isteğim dışında olan şeyler artık. İki sene öncesine kadar bir takımla bu kadar haşır neşir olacağım söylense inanmazdım. Benim Galatasaray'ım vardı 2.sine ihtiyacım yoktu. Ama ne zaman ki Manchester'ı ufak ufak takip etmeye başladım sevgim de büyüdü aynı oranda. Burak daha önce Barcelona, Real Madrid, Roma, Juventus, Inter ve Chelsea'yi yazmıştı. Gerrard yazımı da Liverpool olarak eklemiştik. Baktık ki Manchester eksik. Onsuz olmaz diyerek bugün de Manchester'ı yazmaya niyetlendim.

Manchester United deyince öncelikle aklıma müthiş futbolcular geliyor. George Best gibi, Eric Cantona gibi, David Beckham gibi, Cristiano Ronaldo gibi.. Tabi bu kare as futbolcunun ortak noktası Manchester'ın 7 numaralı efsanevi formasına sahip olmaları. Ama biz bugün Manchester'da uzun yıllardır top koşturan ve hala Manchester'ın kırmızı formasını terleten futbolcuları yazacağız. Manchester'ın bayrak futbolcuları denince akla gelen ilk isim şüphesiz Ryan Giggs olur. 1990 yılından beri Manchester forması giyiyor. Giggs bu özelliği ile bir rekoru da elinde bulunduruyor. Tüm kariyeri boyunca aynı takımda oynayan ve takımının formasını en çok giyen futbolcu olarak. Aslında Giggs Manchester City alt yapısında başlamış futbola. Fakat çok kısa süre sürmüş City macerası {iyiki de öyle olmuş}. Vikipedi'de yazanlara göre Ferguson; Giggs'in evine gitmiş ve ailesini ikna ederek kendi takımının altyapısına almış. O gün bugün de başka takım forması giymemiş Giggs. Manchester formasıyla çıktığı 852 resmi maçta 254 gole imza atmış. Mevki olarak orta sahanın sol kısmında oynayabiliyor. Manchester'ın yaklaşık 20 senedir süregelen taktik anlayışının da kemik oyuncularından birisi Giggs. Özellikle bu seneki müthiş performansı {maşallah} göz dolduruyor. Önümüzdeki ay 36 yaşına basacak olan Giggs, takıma gerek attığı gerekse attırdığı gollerle bu sene inanılmaz bir katkı sağlıyor. Giggs'in futbolu hiç bırakmamasını temenni ederek bir başka bayrak futbolcuya geçiyoruz.

Manchester United denince akla gelen isimlerden diğeri de Gary Neville. 34 yaşındaki futbolcu 1992 yılından beri Manchester United forması giymektedir. Tıpkı Giggs gibi Manchester United altyapısında futbol hayatına başlayan Gary'nin kardeşi Phil'de Manchester alt yapısında futbola başlamıştı. Fakat şimdilerde kariyerini Everton'da sürdürüyor. Gary kariyerine stoper olarak başlasa da boyu kısa olduğu gerekçesiyle bek olarak düşünülmüştür. Manchester United'ın sağ beklerinden birisi olan Gary yerini O'Shea'e kaptırmış gibi görünse de tecrübesi ve formdan düşmemesiyle hala Ferguson'un vazgeçilmezlerinden birisi olmayı başarmıştır. Neville yalnızca Manchester ve Fergie'nin değil aynı zamanda İngiltere Milli Takımı'nın da en uzun soluklu sağ beklerinden biri olmuştur. Neville'in ilk maçı bir Uefa Kupası maçıydı.16 Eylül 1992 yılında oynanan ve 0-0 biten maçta Ferguson'un tercihlerinden biri olmuştu. 85 kez milli olan Neville, Manchester formasıyla 364 maça çıkmıştır.

Manchester adına yazabileceğimiz son bayrak futbolcusu Paul Scholes'tur. 16 Kasım 1974 doğumlu olan Scholes hemen hemen 15 senedir Manchester United orta sahasının vazgeçilmezlerinden birisi olmuştur. 2003 yılında Milli Takımı bıraktığını açıklayan Scholes, Manchester formasıyla çıktığı 500'ün üzerinde maçla bu konuda en istikrarlı futbolculardan birisidir. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde en fazla forma giymiş 10 futbolcudan da biridir Scholes. Raul ve Giggs'in başı çektiği bu sıralamada dalya demiş futbolculardan birisidir. Orta sahanın ortasında kimi zaman Fletcher ile kimi zaman Anderson ile sahaya çıkan Scholes tecrübesini konuşturarak takımın emniyet kemerlerinden birisidir. Eğer Scholes 18 numaralı formasıyla maçtaysa hem Ferdinand & Vidic ikilisi hem Van Der Sar hem de ofansif elemanlar rahat bir oyun sergilerler.

Yukarıda gördüğünüz fotoğrafı daha önce Günün Fotoğrafı olarak kullanmıştık. Bu efsane altılıdan şimdi yukarıdaki üçlü hâlâ Manchester United forması giyiyor. Benim bu üçlüden favorim ise tartışmasız Sir Ryan Giggs olacak her daim. Bu üçlünün dışında ise Ferdinand, Berbatov, Rooney gibi çok önemli futbolcuları var Manchester'ın ama ben bugün kariyerlerinde Manchester formasından başka forma giymemiş isimleri yazmayı tercih ettim. Alex Ferguson'un 90'ların başında bir araya getirdiği bu jenerasyon Manchester'ın son 20 senesine ve belki de önümüzdeki 3-4 seneye damgasını vurdu ve vurmaya da devam edecektir şüphesiz.

3 yorum:

  1. berbatov'un bayrak futbolcular yazısında işi ne? belki ileride rooney ve ferdinand man utd ismi ile anılacaktır ama berbatov'un daha ikinci sezonu. van nistelrooy gibi rekorları bulunan ve yıllarca kaptanlık yapmış roy keane'in ismi geçseydi keşke.

    YanıtlaSil
  2. Yazının temeli faal olarak oynayan ve bayrak olarak nitelendirilen futbolcular üzerineydi. Yani Giggs, Neville ve Scholes üstüne. Berbatov gibi futbolcunun ismi günümüz Manchester'ını anlatırkan geçmiş yani konuyla alakası yok. Serap'ta zaten Berbatov, Ferdinand, Rooney gibi isimleri farklı noktada değerlendirmiş. Yazının Manu genel bölümündeydi o. Ayrıca kendisi Berbatov'u hiç sevmez :D

    YanıtlaSil
  3. Eğer yazının tamamını okumuş olsaydınız sözlerimden anlardınız Roy Keane gibi bir ismin neden olmadığını. Ben yazıda Manchester alt yapısından gelmiş ve "hâlâ" Man U forması giyen isimleri yazdım.

    Rooney, Ferdinand ve Berbatov'a dönecek olursak.. Günümüz Manchester United'ının en önemli oyuncularından üçüdür. Alt yapıdan gelmemelerine rağmen takım için çok önemliler. Onlara başka bir zaman değineceğimi söyledim sadece. Kaldı ki Burak beni gayet güzel ifade etmiş. Berbatov'u da hiç sevmem :D

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir