24 Ekim 2009 Cumartesi

Fenerbahçe - Galatasaray {Maça Doğru}

Yarın sadece Türkiye'nin değil Dünya'nın sayılı derbilerinden birisi oynanacak. Fenerbahçe - Galatasaray maçından öncelikle keyif almaya, tad almaya bakalım. Bu iki takım yılda iki kere {Türkiye Kupası'nda eşleşmezlerse} karşı karşıya geliyorlar ve bizler bunun son yıllarda pek tadını çıkarmayalım. Bir Galatasaray'lı olarak bu maçı kazanmamızı çok istiyorum ama futbol sever olarak bakınca keyifli, kaliteli bir maç izleme temennisi taşıyorum. Galatasaray ve Fenerbahçe'ye baktığımızda bu sezon oldukça formda durumdalar. Puan durumunda ilk iki sırada yer alıyorlar, Avrupa Ligi'nde işler iyi gidiyor ve bu yüzden derbinin önemi bir kat daha artmış durumda. Aslında iki takımın 9'da 9 yapsalardı bu maçın tansiyonu sanki biraz daha artacaktı ama derbi öncesinde iki takımda mağlubiyet aldı. İki takımın durumuna baktığımızda son yılların en önemli maçlarından birisi olacak ama eğer iki takmı böyle gitmeye devam ederse ligin ikinci yarısında oynanacak derbinin önemi çok daha artabilir. Son yıllara baktığımızda ligin ilk devresinde oynanan derbi Fenerbahçe'nin sahasında ikincisi ise Galatasaray'ın sahasında oynanıyor ve ikinci maçların tansiyonu büyük oluyor. Zaten bu yüzden çok fazla cezalar aldık. Derbilerde hep Ali Sami Yen'de olaylar eleştirisine bence bu fikstür durumu cevap olacaktır.

Bu karşılaşma öncesinde Galatasaray hücum performansıyla, Fenerbahçe ise savunma performansıyla çok fazla ön plana çıkıyor. Daum derbilerde kontrollü oynamak isteyecektir. Rijkaard ise açıklamalarında sistemden taviz vermeden ofansif oynayarak bu maçı kazanmak istediklerini söyledi. Zaten Galatasaray'ın bu sezon oynadığı bütün maçlarda 4-3-3'den vazgeçmediğini görebiliyoruz. İki takımda bu yüzden rakibe kendi sistemini kabul ettirmeye çalışacaktır. Eğer Fenerbahçe Galatasaray gibi hücum oynamaya kalkarsa çok gollü bir maç izleyebiliriz. Fenerbahçe savunmayı ön planda tutup bulduğu şansları değerlendirmeye çalışırsa top genellikle Galatasaray'ın ayağında kalacaktır ama Fenerbahçe mutlaka pozisyonlar bulacaktır. Çünkü bu sezon oynadığımız en kötü takımlara bile kalemizde oldukça fazla pozisyonlar verdik ve Fenerbahçe'de bunları değerlendirebilecek futbolcular var.

Galatasaray'ın etkin olduğu bölge hücumcu kanatları olarak gözüküyor. Fenerbahçe'de ise Roberto Carlos veya oynarsa Vederson işin savunma tarafında çok fazla etkili olamıyor. Bu bölgede oynayacak Keita ve arkasında hızlı oynamayı seven Sabri Galatasaray'ın sağ tarafı çok iyi kullanmasını sağlayacaktır. Fenerbahçe'nin sağ tarafında ise Gökhan Gönül çok iyi futbolcu olmasına rağmen bu sezon formsuz durumda. Arda Turan ve Kewell'da bu kanatı oldukça iyi kullanabilir ve Galatasaray'dan bu maçta bol miktarda kanat akınları izleyebiliriz. Fenerbahçe ise daha çok Alex'i kullanarak ortadan hücum etmeyi seviyor. Galatasaray savunmasının geriye dönüşlerde yaşadığı sıkıntıları düşününce Alex'in araya atacağı toplarda Fenerbahçe forvetleri etkili olmaya çalışacaktır. Ayrıca Galatasaray skor üstünlüğünü baştan bulamayınca oynadığı tempolu futbolda sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu yüzden maçın ilk 30 dakikasında müthiş bir tempo bekliyorum.

Ayrıca Fenerbahçe orta sahası Galatasaray orta sahasına göre çok daha dirençli durumda. Emre Belözoğlu çok formda ve Cristian Baroni'de işin defansif tarafında çok etkili oluyor. Galatasaray orta sahasında ise Mustafa Sarp ve Ayhan sezon başında çok iyi durumda olmalarına rağmen bu futbolcularda bir düşüş var. Mehmet Topal'ın Alex'in savunmasında geçmiş yıllarda çok etkili olduğunu düşünürsek onun oynaması sanki daha faydalı olacaktır. Gerçi maçın pek orta sahada geçmeyeceğini düşünüyorum. Galatasaray topu önde tutmayı deneyecektir, Fenerbahçe ise sabırla Galatasaray'ın açıklarından faydalanmaya çalışacaktır.

Galatasaray'ın kadro zenginliğinden yola çıkarak derbi öncesinde kafamda kadro kurmaya çalıştım ama başarılı olamadım. Rijkaard'ın elinde müthiş bir kadro bulunuyor ve yaptığı rotasyonlarda çoğu futbolcunun özellikle hücum bölgesinde formda olduğunu veya formda olmasa bile kalitesiyle iş bitirebilecek kalitede olduğunu görüyoruz. Galatasaray bu maçı kazansa ya da kaybetse bile bu maçı ofansif oynayarak bitirecektir. Rijkaard'ın sisteme sadık kalıp bu sistem üzerinde çalışmalar yapmasına hayranım. İşte bu faktör Galatasaray'a büyük başarılar yaşatacak. Bu sezon oynadığımız maçlara bakınca en zorlu maç olarak Fenerbahçe maçı olarak görünüyor. En azından kadro kalitesi olarak oynadığımız takımlar içerisinde Fenerbahçe şimdilik en güçlüsü olacak. Bu yüzden Galatasaray açısından bu maç çok büyük bir önem taşıyor. Şükrü Saraçoğlu'nda oluşacak atmosfer ve yıllardır Galatasaray'ın bu sahada maç kazanamaması dezavantajlar gibi görünüyor ama her serinin bir sonu vardır diyorum. Bu yüzden bu dezavantajlar Galatasaray'ı tetikleyici güç olabilir. İki takımında özellikle Türk futbolcuları bu maçta oldukça agresif olabilirler. Eğer maçın temposu veya tribünde tansiyonu hafif artarsa geçmişte yaşadıklarımız gibi seri kartları görebiliriz. Daum'un dediği gibi öncelikle bu derbiyi 11 kişi tamamlamak çok önemli.

Fenerbahçe'de bu maç öncesinde çok fazla sakat futbolcu vardı ama Alex ve Güiza maçta sahada olacaklar. Semih ve Kazım'ın durumları ise henüz belli değil. Bu futbolculardan Kazım'ın olmaması Galatasaray'ın büyük avantajı olacaktır. Çünkü çok formda ve her an ne yapacağı belli olmayan bir futbolcu. Hareketli futboluyla bu sezon çok fazla yararlı işler yapıyor. Sezon içerisinde ise Fenerbahçe'nin Alex'e bağlı olduğunu düşünüyordum ama S.Bükreş karşılaşmasında bu tabuyu yıkmış oldular. Gerçi Daum o kadroyu zorunluluktan yarattı ama mükemmel bir sonuç aldı. Galatasaray'da ise müzmin sakatların iyileşmesi Rijkaard'ın elini oldukça güçlendirdi ve çok fazla alternatifli bir kadrosu oluştu.

Benim bu maçtan beklentim top daha fazla Galatasaray'ın ayağında kalacaktır, Galatasaray oyuna hükmetmeye çalışacaktır ve Fenerbahçe'de Galatasaray'ın zafiyetlerinden en iyi şekilde yararlanmaya çalışacaktır. Herkesin beklediği gibi bende gollü bir maç bekliyorum ve kazananın Galatasaray olacağını düşünüyorum. Skor tahmini yapamayacağım ama çok kaliteli bir futbol izleyeceğimiz görüşündeyim.

2 yorum:

  1. sevgılı kardesım burak oncelıkle sıtenızzı ılgıyle takıp edıyorumm emegınıze saglıkk tesekkur ederım bır sporsever olarak, maca gececek olursak bu macta bence gerı ve yan pas ustası top calmayan m.sarpın yerıne daha verımlı olacagını dusundugum orumcek adam m.topal oynamalı yanında elano ve ayhan ılerıde ıse ayaga pas yapann fazlasını yapmayıı ıstemek yerıne basıt oynamayıı tercıhh eden bir arda cok işimize yarar yanında ise bu sezon kendıne kolay dusme alıskanlıgı edınmıs mucadelelerde yıkılan barostann eser kalmamıs bır baros ızlemek ıstıyorum zaten boyle bır baros tadından yenmez yıkılmayann defansıı öğütenn bır baros ve yanında tabıkı keıta fenerı un eler gıbı bır saga bır sola donderıpp boyunlarını kırarlar dıye dusunuyorumm gerı dortlu ve kale sabıtt zatenn bıraz korkuyorumm ama allah sonumuzu hayır etsın tabı bu benım nacızane degersız bır gorusumm bunun dahıyane analızını sız yaparsınız tabıı bırde teknık ekıbımız varkı şinası gorseydı bu ekıbı kac beyt karalardı allah bılır:Dsaygılar kolay gelsın takıpteyım:))

    YanıtlaSil
  2. Görüşünüz asla değersiz falan değil.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir