23 Ekim 2009 Cuma

Galatasaray'ın Kadro Zenginliği Üzerine

Kadro zenginliği üst düzey kulvarlarda mücadele eden takımlar için çok önemli. Zengin yedek kulübesini elinde bulunduran takımlar hem kadroda gerekli rotasyonları yapabildikleri gibi yaşanan sakatlıklardan en az çekilde zarar görürler. Bu sezon Türkiye'de Galatasaray ve Fenerbahçe çok geniş bir kadro kurdu ve bundan en iyi şekilde faydalanmaya çalışıyorlar. Fenerbahçe'ninki biraz zorunluluktan olsa bile Steaua Bükreş karşılaşmasında zengin kadrosundan oldukça faydalandı. Aynı şekilde Galatasaray bazı maçlarda rotasyonlara giderek bütün futbolcularını hazır tutmaya çalışıyor. Son iki sezona baktığımızda Galatasaray'ın çok fazla sakat futbolcu verdiğini görüyoruz ve bu yüzden kadro derinliğini istediğimiz gibi kullanamadık. Yalnız şu sıralar Galatasaray'da sakat futbolcu bulunmuyor ve Rijkaard'ın elinde mükemmel bir kadro var. Dinamo Bükreş karşılaşmasında da bazı futbolculara şans verdi ve bu futbolculardan maksimum değer aldık. Şimdi Fenerbahçe maçı öncesinde nasıl bir kadro çıkaracağız, kimleri oynatacağız gerçekten çok merak ediyorum. Elbette bizlerin kafasında da fikirler var ama son kararı Rijkaard ve ekibi verecek. Gerçi Dinamo Bükreş karşılaşmasında gördüğüm bir sahne olan Rijkaard ve Neeskens'in maç içerisinde hazırladıkları analiz kağıtları üzerinde çalışması bana farklı duygular yaşattı. Böylesine bir sistem kurulan bir takımın başarısız olma şansını az görüyorum. Neyse bizler şimdiden Fenerbahçe karşılaşması için bölge bölge kimler oynar, ne yapar diye (Dinamo Bükreş maçını esas alarak) kafa patlatmaya başlayalım.

Galatasaray'ın sezon başında kurduğu ideal savunma dörtlüsünde Servet - Gökhan Zan - Sabri ve Hakan Balta oynuyordu. Ama yaşanan sakatlıklar yüzünden bu dörtlüyü bir arada çok fazla kullanamadık. Dinamo Bükreş karşılaşmasında sakat olan Gökhan Zan ve Hakan Balta dinlendirilmek adına oynatılmadılar ve Mehmet Topal'ı stoper, Caner Erkin'i ise sol bek olarak gördük. Öncelikle Caner Erkin'in dün defansif açıdan performansı pek iç açıcı değildi bu yüzden Hakan Balta o bölgenin banko futbolcusudur. Ama Mehmet Topal'ı, Gökhan Zan mı diye düşünmeye başladım. Dün Mehmet Topal sıfır hatayla oynadı ve sezonun en iyi futbolunu bizlere sergiledi. İkili mücadelelerde güçlü kaldı, her yere ayağını uzattı ve sıfır pozisyon hatası yaptı. Ayrıca Servet ve Gökhan Zan ikilisinin geriye koşma olayları çok eleştiriliyordu ama Mehmet Topal bu açığıda kapattı. Ben Gökhan Zan'ın topu oyuna sokma özelliği sayesinde çok başarılı olacağına inanıyorum ama sakatlığı tam düzelmediyse Mehmet Topal bu bölgede oynatılabilir. Sabri ve Servet ise dün gösterdikleri performansla takımın değişmezleri olduklarını bir kere daha gösterdiler.

Dün Elano'yu ben tipik bir orta saha futbolcusu olarak izledim. Mükemmel bir futbol oynadı ve Galatasaray'ın hücum organizasyonlarında basit oynaması, çabuk oynaması sayesinde önemli işler yaptı. Sanırım en çok tartışmayı Elano mu Arda mı sorusu üzerine yapacağız. Rijkaard geldiğinden bu yana Arda orta sahada oynatılıyor ve sezon başında da çok iyi oynuyordu. Ama sezon ilerledikçe Arda'nın form grafiği oldukça düştü ve son 2-3 hafta futbolu hiç tatmin etmedi. Elano'nun dün oynadığı mükemmel futbolu görünce benim bu bölgede tercihim Elano'dur. Arda'da elbette bu bölgede ısrar edilse önemli işler yapacak ama Arda ve Elano'yu aynı anda oynatmak için Arda'yı sol çizgiye kaydırmak en iyisi olacak. Diğer ikiliye geçersek Mustafa Sarp ve Ayhan sezon başından bu yana mükemmel performans gösteriyorlar ve takımın vazgeçilmezleri oldular. Hatta Ayhan'ın sakatlığı yüzünden olmadığı dönemde Galatasaray orta sahası oldukça fazla sıkıntı çekti. Mustafa Sarp ve Ayhan orta sahası ideal olmamasına rağmen şu kadro içerisinde mecburen bu ikiliyle oynuyoruz. İyi bir Linderoth bu takıma ilaç olacaktı ama kendisi ne durumda hiç bilemediğim için planlamanın dışında bırakıyorum. Devre arasında mutlaka oyunun iki yönünü oynayan bir orta saha transfer edilmedi. Fenerbahçe maçına geçersek Mustafa Sarp ve Ayhan mutlaka ilk 11'de oynayacaktır. Bu ikilinin yanında Elano'nun oynaması da orta sahayı derleyip toparlayacaktır. Çünkü Elano lider özellikleri olan bir futbolcu. Dinamo Bükreş karşılaşmasında futbolcuları yönlendirmesine hayran kaldım.

Hücum üçlüsüne geçersek Keita'nın yerinin banko ötesi bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Ben Keita'nın Rijkaard'ın sisteminin en temel parçası olduğunu düşünüyorum. Forvet tercihi ve sol tarafta oynayacak futbolcu tercihi ise sıkıntılı olacak. Baros bu sezonu formsuz geçiriyor ama bunun aksine Nonda çok formda. Ben Baros'un asıl görevinin gol atmanın ötesinde rakip savunmanın dengesini bozmak olduğunu düşündüğüm için benim ilk tercihim Baros olacaktır. Ama maç içerisinde Nonda'ya da oldukça fazla işler düşüyor. Nonda'nın pasör gibi görev alması gerektiği zaman orta sahaya kadar gelmesi bir bakıma paratoner olup topları üzerine çekmesi çok artı özellikler. Sol tarafta ise formda olan bir Kewell mı yoksa Arda mı sorusu da beni oldukça fazla düşündürüyor. Kewell'ı performansını maçın 90 dakikasına yayamadığı için eleştiriyorduk ama Dinamo Bükreş karşılaşmasında fizik olarak hazır durumda olduğunu kanıtladı. Ayrıca Trabzonspor karşılaşmasında da çok iyi durumdaydı. Arda'nın ise asıl aktif olduğu bölge sol çizgi olarak görünüyor ama bu sezon Elano ile yan yana oynadığı dönemlerd ebu iki futbolcunun performansının çok iyi olmadığını gördük. Gerçi oynatıla oynatıla bu sorunlar aşılacaktır bu yüzden sol tarafta Arda'nın oynaması ama Kewell'ın da maçın belli bölümünde oyuna girip işi bitirmesi çok iyi olacaktır.

Galatasaray'ın elinde öyle bir geniş kadro var ki Arda, Baros, Kewell gibi marka futbolcuları yedek bırakma lüksüne sahibiz. Türkiye'de böyle bir takım olmadığı gibi ancak Avrupa'nın dev kulüpleri böylesine rotasyonlar yapabiliyor. Kadroda kimin oynayacağını düşünmek falan işin güzel tarafı tabi. İyiki böyle bir kadro var ki bizde üzerine yazılar yazabiliyoruz, beyin fırtınası gerçekleştirebiliyoruz.

3 yorum:

  1. "Galatasaray'ın elinde öyle bir geniş kadro var ki Arda, Baros, Kewell gibi marka futbolcuları yedek bırakma lüksüne sahibiz. Türkiye'de böyle bir takım olmadığı gibi ancak Avrupa'nın dev kulüpleri böylesine rotasyonlar yapabiliyor."

    Sadece hücum hattı için geçerli bir yorum.

    YanıtlaSil
  2. Gökhan Zan, Emre Aşık, Emre Güngör ve Servet bunlar Milli olmuş stoperler. Orta sahada Ayhan, Tobi, Mustafa Sarp ve Barış var ama hala transfer lazım diyoruz. Bence Galatasaray'ın kadrosu çok geniş hemde her açıdan ama sürekli dediğimiz sabır kelimesi böylesine hücumcu bir takımda takım savunmasını oturtmak içindir.

    YanıtlaSil
  3. kadromuz her anlamda çok geniş bu hücum içinde defans içinde geçerli. tek sıkıntımız sakatlıklar. bunu aşabilirsek asıl sıkıntı o zaman başlayacak kulübede kimi oturtucağız :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir