11 Ekim 2009 Pazar

Kendi Xavi'mizi Yaratalım {Nuri Şahin}

Uzun zamandır blogda Galatasaray'ın orta sahası üzerine kafa patlatıyorum. Eldeki oyunculardan tutun, transfer edilmesi mümkün veya benim önerilerimi yazmıştım. Total futbol ve 4-3-3 deyince sistemin anahtarı orta sahanızda oynayan yönlü futbolcular oluyor. Bugün Messi - İbrahimoviç - Henry gibi inanılmaz hücumcuların arkasında Xavi ve Iniesta gibi orta saha futbolcuları olmasaydı veya aynı şekilde Torres ve David Villa gibi forvetlerin arkasında Xavi, Iniesta, Fabregas gibi futbolcular olmasaydı bugün total futboldan ve büyük başarılardan bahsedemezdik. Günümüzde göze en hoş gelen ve büyük başarılar için oynanan futbol sistemine total futbol diyoruz. Yönetim Galatasaray'ın başına Rijkaard'ı getirerek Galatasaray öncelikle vizyonunu sonra ise gelecekte ulaşmak istediği hedefleri belli etmiş oldu.

Mehmet Topal, Mustafa Sarp ve Barış Özbek iyi orta saha futbolcuları ama oyunun iki yönü deyince mükemmel futbolcular değilleri. Ayhan Akman ise yaşlanıyor ve yaşı ilerledikçe yıllanmış şarap görüntüsünden çıktı ve futbolu sürekli geriye gidiyor. Linderoth tam bu sistemin adamı diyoruz ama o da sakatlıklardan bir türlü kurtulamıyor. Sağlam bir Linderoth'la ve Ayhan'la biz bu seneyi mutlaka götürürüz ama gelecek sezon için mutlaka planlamayı orta sahadan başlatmak durumundayız. Galatasaray'a rüya orta saha lazım yazımda Appiah, Emana ve Hamit Altıntop gibi futbolcuları Galatasaray'da görmek istediğimi belirtmiştim. Ayrıca Galatasaray'ın bir tane değil iki tane oyunu bütünüyle oynayabilen orta saha futbolcularına ihtiyacı var. Eğer kadroda Xavi ve Iniesta'mızı yaratamıyorsak mecburen dışarıdan bu tarzda futbolcuları alarak önümüze bakmak durumundayız.

Dün Belçika - Türkiye maçını izlerken Galatasaray acaba neden Nuri Şahin'i transfer etmek için uğraşmıyor diye düşündüm. Nuri Şahin bugün 21 yaşında ve Türk futbolunun geleceğini oluşturan futbolculardan birisi durumunda. Gerçi o ilk çıktığı zamanki havayı bir türlü yakalayamadı ama seneler içerisinde futbolunda büyük aşama kaydetti. Nuri futbola ofansif orta saha gibi başlamasına rağmen seneler onu oyunun iki yönünü oynayabilen başına defansif veya ofansif orta saha eklemediğimiz bir futbolcu haline getirdi. Dün Belçika maçında da Fenerbahçe'de Emre Belözoğlu'nun yaptığı görevi üstlendi ve maça baktığımızda ayakta kalan tek futbolcumuzdu.

Ülkemizde uygulanan yabancı kontenjanını düşününce mecburen Nuri Şahin gibi futbolcuları takıma kazandırmak zorundayız. Keita ve Elano gibi futbolculara 6-7 milyon euro verebilen bir vizyon Nuri Şahin içinde bu paraları ödeyebilir. Nuri Şahin Dordmund'da mutlu gözüksede, Bundesliga'da kalmak istese bile Dordmund'da gelebileceği nokta belli. Kendisini zamanında Arsenal falan da istemişti ama o ısrarla Dordmund'da kalmayı tercih etti. Ama bir noktadan sonra Nuri'de kariyer hedefleri baş gösterecek ve mutlaka büyük başarılar kazanmak istediği bir takıma gitmek isteyecektir. Avrupa'da da bu gelişimle çok önemli kulüplerde forma giyebilir ama Nuri'nin yolunun mutlaka Galatasaray'la kesişmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle gelecek sezon için Arda Turan'ın takımdan ayrılabilme ihtimalini düşününce takımın bir Türk yıldıza daha ihtiyacı olacak. Ayrıca Elano ile birlikte orta sahanın ofansif yükünü mükemmel çekerler ve Galatasaray bir anlamda kendi Xavi'sini yaratır. Ayrıca Nuri Şahin Rijkaard'la birlikte futbol vizyonunu oldukça geliştirebileceği gibi kariyer hedefleri asla Galatasaray'la sınırlı kalmaz.

Şu an baktığımda Dordmund'dan doğru gidebileceği en iyi takım yine ilk sıralara yükselmeye çalışan takımlar olacaktır. Nuri Şahin çok hızlı bir gelişim halinde olsa bile Dordmund'un ona verecekleri bir yere kadar. Bu yüzden eğer böyle bir transfer düşünülürse rahatlıkla 6-7 milyon euro gözden çıkartılabilir. Nuri Şahin'in son zamanlarda konuşmalarında Türkiye Ligi'nden oldukça bahsediyor ve ligimizi çok iyi takip ettiği söyleyebilir. Benim futbol tanımım doğru zamanda doğru yerde bulunmaktır. Umarım Nuri'nin doğru zamanı ve yeri Galatasaray olur.

1 yorum:

  1. Alsak iyi olur ama Dortmund'un oyle ucuza birakacagini hic sanmiyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir