16 Ekim 2009 Cuma

Murat Kosova Röportajı

Daha önce yaptığımız bir ankette en beğendiğiniz spor spikerini sormuştuk. Şıklar arasındaki 10 spor spikerinin arasından çok ciddi bir oy oranı ile Murat Kosova galip çıkmıştı. O anketi yazdığım yazıda demiştim ki; "size bu konuda bir sürprizimiz olabileceğini çıtlatayım.." işte o sürpriz Murat Kosova ile hazırladığımız röportajdı. Biraz sarktı biraz uzadı ama ne derler bilirsiniz geç olsun, güç olmasın. Bizim bayram telaşı, Murat Kosova'nın tatili falan derken araya 2 haftalık bir zaman girdi. Ama cevaplar elimize ulaştı. Keyifli okumalar dilerim :)

Murat Kosova'nın spor dünyası ile tanışması çok erken yaşlara dayanıyormuş araştırdığımız kadarıyla. 4 yaşından beri işin içindeymişsiniz aslında :) Ama elbette kariyer olarak spor spikerliğini tercih etmenizin bir hikayesi vardır. Bu hikayeyi öğrenebilir miyiz?

Murat Kosova; Aslında çok enteresan bir hikaye değil. Faal spor yaşantıma sakatlıklar ve eğitim hayatım yüzünden devam edemedim ve sporun içinde kalmak için başka bir yol izledim. İlker Yasin’in kurduğu Show TV Spor Servisinde yer alabilmek için kapısını çaldım ve şansım yaver gitti.

Hemen hemen tüm sporlarla ilgilisiniz. Anlatımlarınız arasında futbol, basketbol, atletizmin bir çok dalı olan sporlar var. Fakat Nba ile özdeşleşmiş durumdasınız. Nba deyince akla gelen ikililerden birisi Kaan Kural & Murat Kosova'dır mesela. Bunun sebebi ne sizce?

Murat Kosova; NBA’de yer alan Türk yıldızlarının parlaması ile birlikte paralel olarak bir NBA atağı yaptık. Sadece Kaan ve benim değil başta Türk yıldızların katkısı ve ekibin başarısıdır. Hepimiz tutkuyla çalışıyoruz.

Kıyaslamak gerekirse hangisini anlatmak, dinlemek yada hazırlanmak daha zevkli? Yılların sorusunu işin ehline soralım; futbol mu basketbol mu yoksa atletizm mi?

Murat Kosova; Hepsi çok zevkli. Ama hangisi zor derseniz kesinlikle atletizm. Hemen hemen aynı süreli yayınlarda çok daha fazla sporcu çok farklı yerlerde farklı işler yapıyor. 400 küsür atletin profiline çalışmak de cabası. Hele hele çoğunlukla off-tube’den anlatıyorsanız, bir çok şeyi kaçırma riskini de kabullenmelisiniz.

NtvSpor kısa süre içinde Türkiye'nin spor kanalı olmayı başardı ve bir boşluğu doldurdu açıkçası. Sizde Ntv ailesi içindesiniz. Şu anda bulunduğunuz yerden memnun musunuz? Gelecek planlamanız içerisinde hedefleriniz neler?

Murat Kosova; Öncelikle düşünceleriniz beni çok mutlu etti. Gelecek planlarım sezonluk şu anda. Bir iki yeni proje üzerine çalışıyorum. Yeni programların çok hoşunuza gideceğini tahmin ediyorum. Uzun vadede biraz ütopik bir fikrim var: “Bir öğrenim kurumunda çalışmak?”

Rijkaard Galatasaray'a olduğu kadar Türkiye'ye de teknik direktörlük alanında farklı bir tarz getirdi. Galatasaray'da şu ana geçirdiği süreçide oldukça başarılı bulabiliriz. Siz Rijkaard ve Galatasaray'ın geleceğini nasıl görüyorsunuz ve bir futbolsever olarak Rijkaard'ın Türkiye sınırları içerisinde bulunmasından memnun musunuz? Ayrıca sık sık rotasyona giden de bir takım profili var karşımızda bu durum Galatasaray'ı yakın gelecekte ne kadar rahat ettirir?

Murat Kosova; Tabii ki Rijkaard gibi bir ismin Türk futboluna hizmet etmesi çok sevindirici. Doğrusu bu sorular elime geldiğinde ve maalesef bir gecikme ile şu anda cevaplarken Galatasaray’ın profili fark gösterdi. İlk kayıplarda Rijkaard ağır bir şekilde eleştirilmeye başlandı. Ama kendisinin Barcelona macerası hatırlanırsa ikinci sezonundan itibaren müthiş bir çıkış yapmışlardı. Burda her anlamda olaylar ve ortam farklı ama ben yine de başarılı olacağına inanıyorum.

Geçtiğimiz sezon üç büyüklerin yaşadığı kaos içerisinden Beşiktaş kurtulmayı başardı ve şampiyon oldu. Bu sezona baktığımızda ise kadro daha da güçlendirilmiş gözüküyor olsa bile gelen başarısız sonuçlar var. Sizce Beşiktaş'ta eksik olan yönetim zafiyeti mi yoksa Mustafa Denizli'nin teknik direktör olarak uzun vadeli düşünememesi veya çağın gerisinde kalması mıdır?

Murat Kosova; Beşiktaşın çıkışa geçeceğine inanıyorum. Son soru için yorum yapamam.

Türkiye Eurobasket'te yaptığı mükemmel çıkış neticesinde en azından yarı final oynamak için bizleri oldukça umutlandırmıştı. Son Slovenya ve Yunanistan maçlarını çok basit hatalarla kaybetmemizin ardından sıralama maçlarında da etkisiz olduk ve turnuvayı 8. bitirdik. Türkiye için sizce bu turnuva nasıl geçti ve çok eleştirilen Tanjeviç'in bu turnuvada artıları ve eksileri neler oldu?

Murat Kosova; Zirve yapıp beyin üstü çakıldık. Kazanmamız gereken maçların tamamını kaybettik. İbrahim Kutluay’ın bizim programda söylediği cümle olayı özetliyor; “ altı takım vardı sekizinci olduk !”. Koç konusuna girmek istemiyorum. Çıkamam diye korkuyorum.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için Türkiye size umut veriyor mu? Sizce Tanjeviç elindeki kadroyu korumak yerine Mehmet Okur, Kaya Peker, Serkan Erdoğan gibi yıldızlarla takviye etmeli mi?

Murat Kosova; Tabii ki etmeli görünen o. Ama eder mi? Ya da edebilir mi?

Avrupa futbolu endüstriyel futbol konusunda bir hayli çetrefilli günler geçiriyor. Futbolda astronomik paraların dönmesi, bir futbolcuya 100 milyon dolardan fazla para harcanıyor olması, Arap'ının Rus'unun futbola bulaşmasının ardından futbol tamamen ticarethane sistemi ile dönmeye başladı. Herkes şikayetçi ama düzenlemek için gözle görülür bir adım atan yok. Endüstriyel futboldan Murat Kosova şikayetçi midir öncelikle? Eğer şikayetçiyse nesini beğenmez? Şikayetçi değilse neden memnundur bu durumdan?

Murat Kosova; Şikayetim aslında sadece (afedersiniz) manyaklaşan transfer ücretleri ile ilgili değil. Fifa ve Uefa’nın da bu endüstrinin içinde kurduğu sistemle artık küçük balıkların yaşamasına izin vermemesi. Artık Avrupa’nın zirvesine sürpriz bir takımın çıkıp bir peri masalı yazma ihtimali sıfır. Büyük liglerle birlikte artık büyükler daha da büyüyor, küçüklerde ezildikçe eziliyor. Bir devrim kaçınılmaz olacak.

Bildiğim kadarıyla Liverpool taraftarısınız. Dalglish'i bunun en büyük sebebi olarak göstermişsiniz bir röportajınızda. Liverpool'un ligdeki ve Avrupa'daki durumundan memnun musunuz? İyi bir başlangıç yaptılar mı? Bu sene Premier Lig ipini göğüslemeye hangi takım daha yakın duruyor?

Murat Kosova; Daglish sebeplerden sadece biri en büyüğü değil. Tabii ki ligde memnun değilim ama yakın tarihteki yakından şahit olduğum durumlardan çok memnunum. Favorim bu yıl Chelsea, plase Man UTD, sürprizim yok.

Avrupa'nın en önemli liglerinden biri olan La Liga'da yıllardır Barcelona-Real Madrid çekişmesini izleriz. Fakat bu çekişme bu sezon inanılmaz bir boyut aldı. Real'in Kaka-Ronaldo-Benzema hamlesine Barcelona Ibrahimovic hamlesi ile yanıt verdi. Tarafsızlığı bir kenara bırakırsak hangi takımı kendinize daha yakın buluyorsunuz? Hangisi daha başarılı olacaktır?

Murat Kosova; İkisine de eşit uzaklıktayım. Barça daha oturmuş bir takım olmanın avantajıyla bir adım önde bence.

Futbolla ilgili son sorum; futbolu bırakmış ve faal futbolculardan sizin için fenomen olarak niteleyebileceğimiz ayrı ayrı bir 5'li sıralamanızı istesem..

Murat Kosova;
Zinedine Zidane, Robie Fowler, Diego Maradona, Johann Cruyff, Michael Platini

Boston Celtics, San Antonio Spurs, Orlando Magic, Los Angales Lakers, Dallas Mavericks ve Cleveand Cavaliers gibi takımlar şampiyonluk yolunda çok önemli hamleler yaptılar. Daha henüz çok erken ama şampiyonluk yolunda hangi takım bir adım öne geçti. Geçtiğimiz sezonun aksine bu sezon daha çekişmeli bir şampiyonluk yarışı izleyebilir miyiz?

Murat Kosova; Büyük isimlerden biri sakatlanmazsa kesin daha çekişmeli olacak. Geçen yıl Garnett’in sakatlığı bence şampiyonluğun kaderini değiştirdi. Bu yıl bence yine en büyük favori Boston. Batı da Lakers’ı San Antonio zorlar. Doğu da final bence belli : Cleveland – Boston. Başka bir takım final oynarsa bence büyük ssürpriz olur.

Hidayet Türkoğlu'nun Toronto'ya gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz. Orlando'da çok başarılı geçirdiği iki sezonun ardından yakaladığı piyasa gereği iyi bir piyasa yakaladı. Ayrıca NBA'de kontratı aldı sonrada yattı diyebileceğimiz birçok isim var. Toronto'da aslında kadro itibariyle öyle bir takım. Hidayet Türkoğlu'ndan yola çıkarak diğer temsilcilerimiz Mehmet Okur ve Ersan İlyasova sizce bu sezon neler yapar?

Murat Kosova; Hidayet ve torunlarının hayatı oldukça rahat ve sorunsuz geçecek. Ama Toronto’da işi zor. Toronto’nun işi zor. Memo bence NBA’in en önemli uzunlarından biri. Sakatlıklardan uzak olursa yine All-Star kalibresinde ve şansı yüksek. Shaq doğu’da artık ve Yao bir sezon yok. İki otomatik kontenjan boşalmış durumda. Ersan’ın ise eğer şans biraz yanında olursa bu sezon NBA’in parlayan , çıkış yapan isimlerinden biri olacağını düşünüyorum ve umut ediyorum.

Türkiye'de New York Knicks taraftarı çok fazla olduğu için bu soruyu sormak istedim. Knicks iki senedir 2010'da LeBron James, Chris Bosh, Wade gibi oyuncuların serbest oyuncu statüsüne geçecek olmasından dolayı salary cap'larını boşaltmaya çalışıyorlar. Onlar için tek umut LeBron James gibi gözüküyor. Sizce bu hayallerinde başarılı olabilecekler mi?

Murat Kosova; Eğer Cleveland bu yıl şampiyon olursa bu hayal suya düşer.

Atletizm'de bir Usain Bolt fırtınası başladıki dinmiyor. 100 ve 200 metrelerde tek rakibi artık kendi kırdığı Dünya rekorları oldu. Usain Bolt hakkında aslında fazla söylenecek birşey yok ama siz neler söylemek istersiniz? Sizce Usain Bolt'a bir Tyson Gay gerekiyor mu?

Murat Kosova; Bence kimse rakibi olamaz. Yani “Gay” gerekmiyor. Gününde ve keyifli olması yeter.

Isinbayeva bu sezon kariyerinde çok büyük dalgalanmalar yaşadı. Önce Golden Legue'lerde düşüşe geçti ve bir zaman sonra geçildi, sonra Dünya Atletizm Şampiyonası'nda sıfır çekti, hemen arkasından katıldığı Golden Legue yarışında Dünya rekorunu yineledi. Isinbayeva'nın bu sezonki performansı hakkında neler söylemek istiyorsunuz ve genel olarak nasıl bir Atletizm sezonu geçirdik?

Murat Kosova; Atletizmde atlamalarda her yarışmada kazanan olmak çok zordur. O yüzden, Bubka ve Isinbayeva gibiler efsane zaten. Bence biraz “normal” bir insan , “normal” bir başarılı sporcu sezonu geçirdi. Kendisi gerçekte insan olmadığı için şaşırdık. Sezon için ise tek kelimeyle “mükemmel” diyorum. Ağladığım, titrediğim anlar oldu. Ciddiyim.

Geçtiğimiz haftalarda blogumuzda en iyi spor spikeri hangisidir? konulu bir anket düzenlemiş ve elit 10 spor spikerini sormuştuk. Şıklardan biriside sizdiniz :) oyların tam %87'sini alarak Sportif Cümleler okuyucuları tarafından en iyi spor spikeri seçildiniz öncelikle kutluyoruz. Mütevazılığı bir kenara bırakırsak en iyi olmak için neler gerekli?

Murat Kosova; Bence bizim meslekte “en iyi” yoktur. Bunda da ciddiyim. Gerçekten çürükleri bir kenara ayırırsanız kalanlar için olay tamamen damak tadına bakar. Ben “elma” severim, bir diğeri “muz”, bir başkası “erik”.

Son olarak blogumuza bakma fırsatı bulduysanız eğer iyi yada kötü bir eleştri ile birlikte son cümlelerinizi alabilir miyiz?

Murat Kosova; Çok keyifli hatta Galatasaraylı olmayan biri için bile :)

2 yorum:

  1. Okuması keyifliydi. Ama ekranda görüdüğmüz sürekli yorum yapmak isteyen MK yerine biraz daha az konuşan bir Mk vardı röpörtajda. özellikle Liverpool konusunda biraz daha konuşmasını isterdim. :)

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. sanki geçiştirmiş..ya da sorulardan kaynaklanıyor..herşeyden soralım kaygısından olsa gerek gereksiz çok soru var..onun yerine üzerine daha çok görüş belirtebileceği daha az soru olabilirdi..teşekkürler emeğiniz için ayrıca..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir