17 Ekim 2009 Cumartesi

Ben Profesyonel Adamı Severim {Servet Çetin}

Servet Çetin'in Dünya Kupası Grup Elemeleri değerlendirmesinde Yıldızlar Takımı'nda olduğunu görünce Servet'le ile ilgili düşüncelerimi yazmak istedim. Servet Çetin'in Ermenistan maçında yüzdesine baktığımda birebir mücadele kazanma yüzdesinin yüzde 100, pas yüzdesinin yüzde 90, 16 top çalması ve 1 de golü bulunuyor. Bu performansıyla Yıldızlar Takımı'na girdiğini görüyoruz. Ben profesyonel kişileri oldukça sevmişimdir. Servet Çetin Iğdır doğumlu bir futbolcu. O bölgelerden böylesine profesyonel futbolcular fazla çıkmıyor. Servet Çetin sürekli kendisini geliştirmeye çalışan bir futbolcu. Sadece futbolunu değil yaşayışını, hayat felsefesini de oldukça geliştiriyor. Geçtiğimiz sezon üniversite sınavını kazanarak lisans yapma isteği, türkü söylemeyi çok sevmesinden ötürü bağlama kursuna gitmesi, gerek Sivas'da gerekse İstanbul'da oynadığı dönemlerde yaptığı bağışlarla çok önemli bir isim. Oynadığı bütün takımlarda elinden gelenin en iyisini yapan ve ayrılırken kulüplerine para kazandırmak isteyen bir futbolcu. Genelde büyük takımlara gelen futbolcular ben çocukluğumdan beri şu takımlıyım falan der. Ben Servet'in bir kere Galatasaray'lıyım dediğini duymadım. Şu an Galatasaray'dan başka bir takıma transfer olsa orada da aynı davranışı gösterir. Ama Galatasaray'da 40 yıllık Galatasaray'lılardan daha iyi mücadele ediyor ve şu an Türkiye'nin en iyi stoperi olmuş durumda.

Ben Servet Çetin'in kariyerini üç bölüme ayırıyorum. Öncelikle Servet Çetin'de neredeyse bütün yaş kategorilerinde Milli olmasınıda es geçmemek lazım. Kariyerinin ilk döneminde Göztepe ve Denizlispor'da büyük çıkış yakaladı ve Fenerbahçe'ye transfer oldu. Bu dönemde Türkiye'nin en büyük gelecek vaad eden futbolcularından birisi olarak gösteriliyordu ve Fenerbahçe'de bu transferle önemli bir hamle yapmıştı. Kariyerinin ikinci bölümü olarak adlandırdığım Fenerbahçe döneminde sürekli bir düşüş halindeydi. Fenerbahçe'nin böyle genç futbolcuları harcama konusunda çok iyi olduğunu biliyoruz. Servet büyük gelecek vaad etmesine rağmen saha içerisinde yaptığı bazı hatalar çerçevesinde Fenerbahçe'den gönderildi. Sonrasında kariyerinin üçüncü dönemi başladı ve Sivasspor'a transfer oldu. Herkes Servet Çetin yok olacak diye beklerken Servet büyük bir patlama yaptı ve Galatasaray'a transfer oldu. Galatasaray'da ise 3 sezondur forma giyiyor ve takımın değişmezlerinden olduğu gibi, Avrupa'da da piyasası olan çok etkili bir futbolcu haline geldi. Öyle ki Marsilya bu futbolcunun bonservisine 8 milyon avro vermeye hazırdı.

Futbol günümüzde çok fazla değişti. Forvetlerden, orta sahalara, takımın sistemlerine hatta kalecilere ve haliyle stoperlere kadar futbolun mantığı çok değişti. Eskiden belli özellikleri ön plana çıkan futbolcular kral olurlardı, baş üstünde gezdirilirlerdi. Eskiden forvetler için nasıl ya hızlı olsun ya da hava toplarında iyi olsun iş görür diyorduk aynı şekilde de stoper oynayan futbolcularda da belirgin bazı özellikler iş görüyordu. Servet'te ilk etapta güçlü, hırslı ve mücadeleci futboluyla oldukça iş gördü. Ama top kullanma becerisi çok düşük olduğu için ve hızlı olmadığı için Fenerbahçe dönemi onun için kısa sürdü diyebilirim. Yalnız yazının başında ben profesyonel adamı beğenirim diye söylemiştim. Servet Çetin futbol mantığını oldukça geliştirdi. Zamanında yaptığı hatalardan ders çıkararak, eksiklerini çok çalışarak gidererek bugün Avrupa'nın çok önemli stoperleri arasına girdi. Servet hala güçlü, hırslı ve mücadeleci. Artı olarak artık topu daha iyi kullanıyor, öz güveni oldukça yerinde, basit hatalar yapmıyor ve geriye dönüşlerde o fiziğe rağmen Türkiye'nin en hızlı futbolcularından birisi durumunda. Servet Çetin'i izlerken dikkat edin bir futbolcu Servet'i geçtiği an Servet'in o futbolcuyu yakalaması çok fazla uzun sürmüyor. Ayrıca yanında iyi anlaştığı ve topu oyuna biraz da olsa iyi sokabilen bir isim olduğunda performansı daha da katlanıyor.

Servet Çetin'in elbette hala eleştirilecek yönü çok fazla var. Bu topu oyuna sokamama olayını malesef geliştiremedi ve bu böyle devam edecek. Ama Rijkaard'la beraber futbol vizyonunu arttıran futbolcular arasına Servet'i de yazmak mümkün. Servet'in son zamanlarda yaptığı hücum aksiyonlarına bakınca bunu görebiliriz. Bazen saç baş yolduruyor ve Servet bu hareketi yapamaz diyoruz ama inadına zorluyor ve bunu başarıyor. Ermenistan maçında attığı golü izleyen arkadaşlarımız görmüşlerdir. Uzun zamandır yapmaya çalıştığı hücum aksiyonlarının meyvelerini toplamaya başladı. Servet Çetin ayrıca sakat olsa bile inadına zorluyor ve takımını yalnız bırakmamaya çalışıyor. Bu da onun için artı bir özellik diyebiliriz. Ayrıca yaşayışı ve kendine bakmasıda çok önemli özellikleri.

Kısacası Servet Çetin sadece Galatasaray'ın değil Türk futbolununda vazgeçilmez isimleri arasına girdi. 28 yaşına gelse bile bu profesyonel hayatla sanki 22'li yaşlarını oynuyor diyorum. Çünkü sürekli kendini geliştiriyor ve yeniliyor. Bu gidişlede ikinci bir Emre Aşık olacaktır ve 36'lı yaşlarda da Türk futboluna vereceği hizmetler olacaktır. Servet Çetin'e geldiğinde canlı bomba falan diyenlerin aksine inadına Servet diyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir