5 Ekim 2009 Pazartesi

Nevin Yanıt Avrupa Standartına Kavuştu

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ''12. Dünya Atletizm Şampiyonası''nda final koşma hedefine ulaşamayan Mersinli milli atlet Nevin Yanıt, önümüzdeki yıl İspanya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya hedefliyor. 16. Akdeniz Oyunları ve 25. Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'nda birinci gelerek iki altın madalya kazanan, ancak Dünya Atletizm Şampiyonası'nda yarı finalde elenen Yanıt, hazırlıklarına antrenörü Cüneyt Yüksel nezaretinde, Mersin'de yapımı büyük oranda tamamlanan sentetik yüzeyli atletizm pistinde başladı. Yanıt, yaptığı açıklamada, Berlin'deki şampiyonada final koşmayı çok arzuladığını, ancak tecrübesizliğinin kurbanı olduğunu söyledi. Katıldığı her yarışın kendisine ayrı bir tecrübe kazandırdığını, Dünya Şampiyonası'nın da bunlardan biri olduğunu belirten Yanıt, ''Çünkü bu tür şampiyonalarda çok iyi atletlerle yarışıyorum. 3-5 yıl öncesine kadar televizyonlarda izleyebildiğim atletlerle yarışabilmek bana heyecan veriyor. Ama artık onları yenebileceğimi düşünüyorum'' dedi.

Türk atletizmi son yıllarda aşama kaydetsede çok istikrarsız bir tablo çiziyor. Çoğu madalya umudu sporcumuz büyük turnuvalarda ya sakatlanıyor, olmadık işler yaşıyor ve bekleneni veremiyorlar. Bunu sadece ülkemizden çıkan atletler için demiyorum, dışarıdan devşirdiğimiz atletlerde Türkiye'nin suyunu içtikleri için mi bilmiyorum ama bir zaman sonra bu istikrarsız tabloya katılıyorlar. Ama Türk atletizminin yavaşta olsa bir gelişme içinde olduğunu söylemek mümkün. Eskiden sadece uzun mesafe koşu yarışlarında sporcularımız oluyordu veya bu alanlarda sporcular devşiriyorduk ama günümüzde Atletizmin birçok dalında atletlerimiz mevcut. Türkiye'nin şu aşamada hedefi madalyadan ziyade her dalda yarışabilecek sporcular çıkarmaktır.

100 metre engelli koşunun ülkemiz için çok yeni bir dal olduğunu söylemiştim. Nevin Yanıt 100 metre engellide çok önemli başarılara imza attı. Akdeniz Oyunları ve Üniversite Oyunlarında altın madalyalar ve genç yaşlarda elde ettiği başarılarla ileride kendinden çok söz ettireceğini belli etmişti. Biz ondan Pekin'de yarı final koşmasını bekliyorduk ve bunu başarmıştı ama Berlin'de yapılan Dünya Şampiyonası'nda hedeflenen final gelmedi. Bu kısa mesafe yarışlarında sporcular üst düzey yarışlara ne kadar fazla katılırlarsa o kadar fazla tecrübe kazanırlar. Nevin Yanıt şu anda 23 yaşında ve her geçen şampiyonada biraz daha tecrübe kazanıyor. Dünya Şampiyonası'nda dediği gibi tecrübesizliğinin büyük kurbanı oldu. Şimdi gelecek yıl yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda daha iddalı olacak. Çünkü bu dalın favorileri ABD ve Jamerika gibi ülkeler bu yarışmada olmayacağından Nevin hedeflediği gibi kürsüye koşabilir.

Nevin Yanıt'ın en sevdiğim özelliği ne olursa olsun mücadeleden kaçmıyor ve iddalı açıklamalar yapıyor. Bana sorarsanız Avrupa Şampiyonası'nda final koşması bile çok büyük olay olacaktır ama altın madalyayı hedeflemesi onun açısından çok önemli. Türk atletlerinin vizyonu bu şekilde ilerlemek zorunda. Ayrıca Nevin Yanıt memleketi Mersin'de toprak zeminde yarışlara hazırlanıyordu ve bu onun için büyük handikap oluşturuyordu. Çünkü bugün Dünya'nın en iyi sporcuları sentetik düzeyli atletizm pistlerinde hazırlanıyorlar. Mersin'de de bu çalışmalar bitirildi ve Nevin Avrupa standartlarında yarışlara hazırlanma imkanlarına sahip oldu. Bu da Nevin Yanıt'ın başarılarında çok önemlidir. Artık Nevin Yanıt istediği çalışma ortamına kavuştu ve Türk halkınında büyük desteğiyle çok önemli başarılar kazanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir